Lahopuu Lahopuutarha Metsä Metsänpohja

Lahopuu ei ole maho puu – luonnonmukainen lahopuutarha tuottaa uutta elämää

LAHO ON UUSI MAHDOLLISUUS KUKOISTAA

Hyvinvoivassa luonnossa mikään ei ole turhaa tai edes kuollutta. Metsässä sielukas lahopuutarha rakentuu luonnon omilla talkoilla, ihan tarkoituksella. Siksi elinvoimaisissa vanhoissa metsissä on aina myös lahoja puita, koska lahopuu on metsälle yksi sen tärkeistä elämäntehtävistä. Talkoisiin voi osallistua omassakin pihapiirissä.

”Lahopuu ei ole rumaa ja poistettavaa, vaan kaunista ja hyödyllistä! Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää, että lahopuuta säilytetään ja lisätään pihojen, puistojen ja puutarhojen hoidossa.” – Suomen luonnonsuojeluliitto

Laho synnyttää ja ylläpitää elämää

Metsässä kuolema on yhtä kuin syntymä ja elämä, sillä jokainen maahan kaatunut puunrunko on jonkin eliölajin koti tai eväspaikka. Luonnonmukaisessa metsässä hehtaarilla on noin 60-120 kuutiometriä lahopuuta, toisinaan enemmänkin. Etelä-Suomen talousmetsistä kunnollista lahopuuta löytyy vain keskimäärin kolme kuutiota. Ei siis ihme, että jopa kolmasosa Suomen uhanalaisista ja silmällä pidettävistä lajeista kärsii juurikin lahopuun puutteesta.

Paitsi että lahopuu on esimerkiksi erilaisten sammalien, helttasienten ja kääpien ravinnon lähde, on moninaisten lajien ja värisävyjen tarkkailu mielenkiintoista ja palkitsevaa. Lahossa kasvaa paikoin yllättävän kirkkaita värejä.

Tulee myös hyvä mieli, kun arvostaa luonnon elämää itsessään, sen sijaan että väheksyisi tai luokittelisi kauniit ja rumat. Kokonaan huomiotta jättäminen taas on melkein sama kuin pitäisi itseään täysin arvottomana.

Lahotaidetta
KELTAINEN KESÄKUU

Lahoava puu on kaikkea muuta kuin rumuutta

Kun lahoa katsoo lähempää, voi nähdä miten taidokkaan näköisiä kasveja ja eliöitä siinä kasvaakaan, ihan itsestään. Lahonnut puu kaikilla mausteilla voi olla kuin suoraan satukirjojen piirroksista, tai haltijoiden ja luonnonhenkien kuiskauksista.

Lahotaidetta

Siinä missä joulua tunnelmoivat saattavat innostua tonttuovista, voi luontomystiikan harrastaja inspiroitua värkkäämään haltijaovia paitsi pihapuun juurelle, myös lahoaviin kantoihin tai puunrunkojen tynkiin. Ihanimpia rakennustarvikkeita ovat tietysti luonnon omat ainekset, mitä metsästä irrallisena löytyy. Lahoa puuta vasten asetettuna luomuksen somisteet muodostuvat luonnonläheisesti ja nopsasti, jälleen ihan itsestään.

Lahotaidetta

Koko lahoamisprosessi on kuin luonto rakentaisi pikkuhiljaa taidetta. Jostain pisteestä lähdetään ja luodaan vain vapautuneesti lisää, tietämättä etukäteen miten upea teoksesta matkan varrella tulee.

Lahotaidetta

Toimii myös oivana elämänohjeena, jos ei tahdo pitäytyä yksityiskohtaisessa suunnitelmallisuudessa. Jos teos menee välillä rikki, se ei haittaa mitään, koska aina on mahdollista rakentaa uusi, jonka yhtenä osana voi olla vanhan palasia.

Lahotaidetta

Laho katsoo sua ihan puun takaa – mitä vastaat hänelle?

Lahotaidetta

Laho ei suinkaan ole jonninjoutavaa jätettä, vaan se luo ja ruokkii uutta kasvua ja kukoistusta. Vähän kuten ihminenkin voi nousta tuhkasta, vaikka elämä olisi runnellut koko rungon. Sekin voi olla suuri voimavara ja vahvuus, kuten kuvan koivun tyngällä järven rannassa. Enää ei latvassa huippaa tuulet ja myrskyt.

Vinkkejä oman pihapiirin monimuotoisuuteen löydät esimerkiksi täältä: Luonnonsuojeluliitto – Perusta lahopuutarha

Tilastotietojen lähde: Eeva-Liisa Hallanaro ym (toim): Metsän salainen elämä, Gaudeamus 2016


Saaga Saarnisola - Henkinen ohjaaja - Vapaa Kirjoittaja - Yrittäjä

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluaisitko Luonnonpakanan verkkolehden uudet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Ole hyvä, ei maksa mitään.

Sähköpostiosoitettasi ei käytetä muihin tarkoituksiin kuin automaattisiin ilmoituksiin uusista artikkeleista. Halutessasi voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kommentoi artikkelia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s