Mustikka Ruska Mustikanvarpu Kilpisjärvi

Vuodenkierto päättyy värikkäästi ja uusi luonnonvuosi alkaa

OMAN KALENTERIN MUSTIKOITA

Loka-marraskuun vaihteessa on sekä syksyn päätösjuhlat, että luonnonkierron mukainen uusi vuosi. Samhain, Kekri, Halloween tai Pyhäinpäivä – millä nimellä ajankohtaa tahtookin viettää, jos haluaa. Tärkeä loppujen ja tuoreiden alkujen ajankohta meille, joille uusi vuodenkierto alkaa marraskuusta.

Syksyt ovat niin värikkäitä ja ilotulitusta täynnä, sekä konkreettisesti että kuvainnollisesti, etten panisi yhtään pahakseni, vaikka herkullinen ja hedelmällinen ”syksyhenkisyys” olisi vallalla ympäri vuoden. Syksy laittaa aina jollain tasolla kesän aikana puurretut asiat nippuun ja se tuntuu siltä kuin olisi saanut jonkin palkinnon. Vaikka syksy onkin lempparini, vuodenaikojen vaihtumisen en silti toivoisi pysähtyvän, koska kuitenkin rakastan jokaista neljää.

Ensilumet ja revontulet ovat saapuneet ja eletään syksyn viimeisiä hetkiä, takkatulien loimussa kovempien pakkasten ja hankien tuloa odotellen. Ovella on syksyn viimeiset sadonkorjuujuhlat – Samhain, Kekri, Halloween tai Pyhäinpäivä – millä nimellä kukin tahtoo sitä viettää, jos tahtoo. Luonnonnoita valitsee yleensä Samhainin, jos jonkin, mutta miksipä ei vaikka kaikki.

| Kilpisjärvi

| Kilpisjärvi

Kuka haukkasi riekonmarjasta palasen?

| Kilpisjärvi

Monille pakanahenkisille loka-marraskuun vaihde on ”syksyn kevätjuhlien” lisäksi uusi vuosi, vanhan vuodenkierron loppu ja uuden alku. Näin on ollut myös entisaikoina, kun on eletty enemmän luonnonkierron ja perinteisten elinkeinojen mukaan. Ajankohta on toki hieman vaihdellut, koska luontohan ei elä ihmisen keksimän kalenterin päivämäärien tai herätyskellon viisareiden käskyjen alla.

Vielä nykyäänkin omat juhlapyhät ja merkitykselliset päivät voi itse valita, koska ei ole mikään pakko seurata kaupallista kalenteria tai kristillisiä pyhiä, jos ei nappaa. Itsellä tökkii eniten se, että tiettyinä päivinä kaikkien ”pitäisi” toimia samalla tavalla tai hyväksytyllä kaavalla, kiinnosti tai ei (esimerkiksi joulu ym.). Ja jos ei vietä tai huomioi näitä päiviä, siihen tulisi antaa syy tai selitys ja vähintään olla pahoillaan. Miksi? Kummallisia vaatimuksia.

Nyt syksyn ja talven vaihteessa on muutoinkin mainio ajankohta tuulettaa vanha ulos ja uusi sisään. Jollen ihan väärin muista, niin uudenvuoden tinatkin on ennen vanhaan valettu juuri tähän aikaan.

| Kilpisjärvi

| Kilpisjärvi

| Kilpisjärvi

Vuodenkierrosta ennen vanhaan

”Kansanomainen vuoden kierto ei alkanut nykyisestä uudestavuodesta, vaan vuoden alku ja loppu laskettiin pikemmin elinkeinovuoden taitteiden mukaan.”

”Suomalaisten vuosi lienee ollut luonnonvuosi, jota jäsensivät eri vuodenaikojen elinkeinolliset toimet. Viimeistään agraariaikana vuosi päätettiin tai aloitettiin joko syystöiden päättyessä mikkelinpäivän aikoihin tai marraskuun alussa (kekri).”

| Kilpisjärvi

| Kilpisjärvi

”Kaikkien vuoden kierron taitekohtien tapaan kekrikin oli otollista aikaa tarkkailla enteitä ja tehdä taikoja. Esimerkiksi tuvan seinää vasten saatettiin panna nimikkohalko kullekin, ja se, jonka halko yön aikana hävisi, ei enää näkisi seuraavaa kekriä.”

”On sanottu, että kekriaamuna halkojen on oltava pitkäoksaisia ja ne pitää panna uuniin niin, että oksat tulevat myötäsukaan, tyvipuolet edellä. Halkojen täytyy olla pitkäoksaisia, jotta tulisi isosarvisia pässikaritsoja talvella, ja oksien myötäsukaan, jotta lapset eivät syntyessään tulisi takaperin.”

– Pulkkinen & Lindfors: Suomalaisen kansanuskon sanakirja (Gaudeamus 2016)

| Kilpisjärvi

| Kilpisjärvi

Onnekasta Uutta Vuotta!

Värikkäät kuvamuistot Kilpisjärveltä.


Saaga Saarnisola - Henkinen ohjaaja - Vapaa Kirjoittaja - Yrittäjä

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluaisitko Luonnonpakanan verkkolehden uudet artikkelit suoraan sähköpostiisi? Ole hyvä, ei maksa mitään.

Sähköpostiosoitettasi ei käytetä muihin tarkoituksiin kuin automaattisiin ilmoituksiin uusista artikkeleista. Halutessasi voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kommentoi artikkelia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s