Virtaava vesi Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta Kevätväsymys Kevätmasennus

Elinvoimaisena virtaava kevät – Mistä sulle sellainen?

NEITI KEVÄT SULATTAA PEITON POIS

Luonto virtaa automaattisesti energisenä, koska luontoäiti on levännyt koko pitkän talven. Toisin on ihmisen elämässä, koska ihminen ei suinkaan ole levännyt, vaan ponnistellut kuukausitolkulla kylmässä ja hämärässä. Ja kevään tullen ollaankin liemessä.

Etusivu » Artikkeli

Talvisaikaan olisi syytä kunnioittaa vuodenajan luonnetta ja toimia hieman leppoisammalla tahdilla, mutta eihän ihminen välttämättä tee niin, vaikka tiedostaisikin tämän. Ihminen vetelee kaikki luonnonkierrot uupumuksen alkulähteitä hipoen läpi, koska nykymaailma nyt vaan edellyttää sitä. Ymmärrän hyvin.

Kevät voi tuoda yhtälöön vielä lisää haasteita, koska kevääthän tekevät mitä keväät tekevät, vyöräyttävät muutosten voimia. Neiti Kevät sulattaa hohtavan valkoisen peiton pois, ja sen alta nousee kuivaa heinää ja risukasoja.

Noihin kuvainnollisiin läntteihin tulet kyllä istuttamaan uutta ja rehevää, mutta se vaatii paljon työtä ja huolehtimista. Vaikka olisit tiennyt ainakin osan olevan edessä, voi silti hetkellisesti tuntua kuin olisit pissannut housuun. Kevät vinoilee perään, että mites nyt suu pannaan, vieläkö kuokka ja kasetti kestää?

Virtaava vesi Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta

Kyllä, sitä vartenhan täällä ollaan, luomassa erilaisia värejä ja muuttamassa maailman virtaa.

Virtaava vesi Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta

Mutta miten sitten kannattaisi toimia, ettei virtaus heitä märkänä rättinä rantakivikkoon? Riippuu paljon omasta tilanteesta. Esimerkiksi työmäärän tai minkä tahansa tekemisen vähentäminen on varmasti mitä mainioin konsti, mutta se ei aina ole mahdollista. Kuten ei myöskään kahdeksannen viikonpäivän ilmeentyminen, sori vaan.

Vastaus on hyvin yksinkertainen – karsiminen (ja luonto).

Jos et voi ratketa kaikkialle, vähennä ratkeamispisteitä, joista jokaista et ole ehkä edes tunnistanut. Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja ketjuta se mitä tarvitsee. Tee yhtä asiaa kerrallaan ja keskity yhteen asiaan kerrallaan, se saattaa myös viedä monta asiaa nopeammin maaliin. Priorisoi oikein urakalla, se palkitsee vähintään yhtä runsaasti kuin kevätsiivous. Jos kohtaat vastustusta, älä takerru siihen, vaan pidä tarkoitus kirkkaana ja kulje ainoastaan eteenpäin.

Karsia voi aina melkein mistä tahansa, vaikka olisi harrastanut oman elämänsä yksinkertaistamista jo toistakymmentä vuotta, kuten minä. Kas kun tässä olomuodossa ei ole olemassa maaliviivaa, jonka jälkeen saisit hattaran käteen ja olisit kokonaan valmis. Tilanteet muuttuu loppuun saakka kuin keväinen koski ja se vaatii myös joustavuutta ja nopeaa sopeutumiskykyä.

Virtaava vesi Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta

Aloita perussetistä: Se mihin keskittyy, se lisääntyy.

Jos olet narisevaa sorttia, karsi valittamisesta ja käytä siihen kulunut aika asioiden luomiseen tai edistämiseen. Jos taas olet se, jolle muut kaatavat ongelmansa ja omat asiansa, karsi informaation vastaanottamisesta (myös sinulla on oikeus vain sinun aikaan, käytä sitä). Jos pyrit olemaan kaikkea kaikille muille, et enää muuta olekaan.

Nykyajan pelit ja vehkeet on käteviä – mutta iso mutta. Pidä näpit irti koneista ja sähköisen tiedon ammentamisesta aina kun voit. Jos olet ahkera asumaan sähköpostissa, karsi niiden lukeminen ja hoitaminen esimerkiksi kerta päivään, tai ajoita useammat kerrat kootusti ja pidä muulloin postiluukku kiinni. Jos sinulla on monta sähköpostia, niistä jokaista ei välttämättä tarvita joka päivä. Myös sähköposti-ilmoitukset kannattaa sulkea ruudulta (parantaa yllättävän paljon käsillä olevaan työhön keskittymistä ja ajan laatua).

Jos puhelimen näyttö on se kärmes, joka syö keskittymiskykysi, pidä sitä äänettömällä laatikossa tai käsilaukussa, äläkä kyttää sitä helvetinkonetta. Kerta päivään tsekkaaminen voi riittää ihan hyvin, jos sinun ei tarvitse työn puolesta päivystää puhelinta. Raakkaa myös apit minimiin ja estä kaikki notifikaatiot.

Ja niin edelleen. Karsia voi myös selittelystä, ettei niin tai näin voi tai saa tehdä, tai selittelyistä miksi on tehnyt niin (ristus miten turhaa). Myös liiallinen analysointi on adjektiivinsa mukaista.

Ja hokkus pokkus, olet jälleen hankkinut itsellesi lisää aikaa ja vapaana virtaavaa energiaa tuosta vaan. Käytä tuo aika jokapäiväiseen läsnäoloon sen parissa mikä tuottaa sinulle kaikkein eniten onnellisuutta, ja saat vieläkin lisää virtaa. Minulla / meillä se on puolison kanssa oleminen ilman yhteyttä mihinkään muualle. Se tuo aina pelkkää iloa, eikä siihen koskaan kyllästy.

Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta Vaaramaisema

Ja seuraavaksi painut luontoon.

Huvittavaa kyllä, peilattuna siihen miten paljon olen paasannut luonnon eheyttävästä vaikutuksesta, unohdan sen toisinaan myös itse, varsinkin riittävän kiirepäissäni. Hups vaan ja uppoan kuin johonkin kapseliin. Ikkunoista seuraan luonnon tapahtumia ihan sujuvasti tekemisten lomassa (sydämellisen kiitollisena että voin näin tehdä), mutta joskus unohdan mennä ns. paikan päälle.

Vasta hiljattain havaitsin yhtäkkiä, etten ollut viikkoihin käynyt ulkona varsinaisesti olemassa ollenkaan. Tuli mieleen semmoisella hetkellä, kun olin aamupäiväsaikaan kopsahtaa näppiksen päälle silkasta unenpuutteesta. Tarkoituksella, tietenkin, mieleen siis.

Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta Varpuspöllö

Pöllö perätilassa.

Itseään ei kuitenkaan kannata syyllistää käytännössä mistään, siitä tulee luultavasti pelkästään paha mieli. Sen sijaan voi vain yksinkertaisesti todeta, että jestas, kaikkea sitä, korjailee vihellellen suuntaa, pysyy omassa voimassa ja katselee kirkkaammilla silmillä eteenpäin. Esimerkiksi kohti luontoa.

Tähän tapaan: Poikkea ihan tavallisina päivinä vaikka kahvilla tai eväällä luonnossa, ja ole siellä juuri sen aikaa kuin sinulle sopii. Luonto antaa sinulle elinvoimaa, jos vain annat luvan. Kotipiha tai lähiluonto riittää vallan mainiosti, aina ei tarvitse matkustaa mihinkään kokeakseen jotakin ihanaa. Älä ota älylaitteita näihin tapaamisiin – sinulla on paljon tärkeämpääkin näkemistä ja olemista ”suoritettavana”.

Luontoyhteys Luonnonkierto Vuodenkierto Oivalluksia luonnosta Aamukahvi

Tavallinen, ainutlaatuinen päivä taas voi olla ihan joka päivä. Itse en yhtään tykkää viikonpäivien arvottamisesta, koska se johtaa siihen, että suurimman osan tästä ainutkertaisesta elinajasta on jotenkin ”väärä” päivä, ellei ole joku loma-, juhla- tai sunnuntaipäivä.

Vaikkapa aamukaffet luonnon kanssa ennen päivän touhuja on pieni, mutta samalla iso asia, josta saa tuhottomasti energiaa. Ja jos maailma sattuisi kaatumaan sillä välin kun jotkut tyypit vaan sumpittelee, niin sitten joutaa kaatuakin.

Hyvää päivää ja elinvoimaista kevättä sinulle, piirrä rajoja ja käytä mahdollisuuksia.


Saaga Saarnisola - Yrittäjä - Vapaa kirjoittaja - Luontoyhteysopas

Tilaa uutiskirje 🌱

Tilaa Luonnonpakanan verkkokaupan ideakirje. Saat inspiroivaa tietoa uutuuksista ja kivoja ideoita tuotteiden käyttöön.

Lähetetään…
Kiitos uutiskirjeen tilauksesta! Jos olet uusi tilaaja, tervetuloviesti saapuu pian sähköpostiisi. Tarkista tarvittaessa myös roskapostikansio.

Kolmassilma.netin missio on välittää luonnonkaikkeuden viisautta persoonallisten, käytännönläheisten ja inhimillisten näkökulmien kautta. Tehdä maailmasta pisaran verran parempi paikka. Lue lisää sivuston infosta.

Kommentoi artikkelia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s