Amuletti Talismaani Symbolit Poronsarvi Vegvisir Korpinkallo Riimutalismaani Kaulakorut Shamaani ja voimaeläinkorut

Mikä on amuletti tai talismaani ja miten onnenkalut toimivat?

TIETOPAKETTI AMULETEISTA – RIPAUS TAIKAA ARKEEN

Ihmisellä on jo ammoisista ajoista lähtien ollut viehtymys pyrkiä vaikuttamaan elämässä tapahtuviin asioihin. Epäonnea torjutaan, salaisuuksia varjellaan, keljuilta tyypeiltä suojaudutaan, naapuria väijytään ja menestystä loihditaan omalle kohdalle. Millä tavoin amuletti, talismaani tai ikiaikaiset symbolit voivat auttaa tässä?

Etusivu » ArtikkeliKuvat » Saaga Saarnisola

Artikkelin sisältö

Amuletin piirteet ja käyttötarkoitukset

Amuletit ovat jo iät kaiket olleet mukana pidettäviä suojaesineitä, joiden on uskottu tuovan kantajalleen kaunista ja hyvää elämää – onnea eteen tulevissa tilanteissa tai suojausta kaikenlaista pahaa vastaan. Amuletti on voinut suojata esimerkiksi sairauksilta, onnettomuuksilta tai pahalta silmältä, jonka kohtaaminen on saattanut aiheuttaa monenlaista katalaa, kuten vaikka impotenssin.

”Amuletti on suhteellisen pieni, yleensä kaulassa kannettava korua muistuttava taikakalu. Amulettiin liittyy usein myös esineeseen piirretty tai kaiverrettu kuva, tunnus tai teksti. Yksinkertaisimmillaan amuletti on ollut pergamenttiin piirretty tunnuskuva, jota on kannettu kaulassa.” – Wikipedian määritelmiä amuletista

Taikaesineen ominaisuuksista huolimatta nykyajan amuletin funktio on kuitenkin täysin kantajansa valittavissa – jos amuletti on koru, se voi olla pelkästään sitäkin. Kiva idea voisi olla amuletin pitäminen muistimerkkinä, samaan tapaan kuin ennenvanhaan sidottiin lanka sormeen, jotta muistettiin jokin tarvittava asia tai tehtävä.

Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi kaula-amuletti voikin toimia muistuttajana itselle tärkeästä asiasta; päätöksestä, suunnasta tai omista arvoista. Se ikään kuin luo jotakin toteutuvaksi tai olevaksi sitä kautta, että amuletti muistuttaa millaisia askeleita on toiveissa ottaa, mihin suuntaan, mikä on juuri itselle tärkeintä tai miten suhtautua elämässä eteen tuleviin käänteisiin.

takaisin alkuun

Amuletti Talismaani Poronsarvi Vegvisir Korpinkallo Kaulakorut Shamaani korut Symbolit Voimaeläinkorut

Mitä eroa on amuletilla ja talismaanilla?

Voisi ajatella, ettei amuletilla ja talismaanilla välttämättä ole suuria eroja, koska molemmat voivat olla esimerkiksi suojelevia tai onnea tuovia. Yleisesti ja ”virallisesti” amuletti toimii passiivisesti ja talismaani aktiivisesti, joka tarkoittaa vähän kuin taustajoukkoja ja etulinjaa.

Käytännössä suurin ero on, että talismaani on taikaesine, joka on yleensä valmistettu alusta loppuun tarkoin määriteltyä, erityistä tarkoitusta / toiminnallisuutta varten, ja prosessi on toimitettu rituaalinomaisesti ja seremoniallisesti. Toisaalta taas amuletin voi muuntaa talismaaniksi lataamalla siihen talismaanin toimintoja (mutta ei toisinpäin). Talismaanit itsessään ovat paljon amulettia laajempi käsite, mutta tässä yhteydessä puhutaan ihmistä suojelevista talismaaneista.

Ulkonäöltään nykypäivän amuletti on usein enemmän (kaula)korunomainen ja talismaani taas joko esinemäisempi, muulla tavalla mukana kuljetettava tai tärkeällä hetkellä kädessä pidettävä erityinen taikakalu. Sekä amuletin että talismaanin olomuoto voi kuitenkin olla melkeinpä millainen tahansa – se voi olla mm. koru, kallo, pieni patsas, maskotti, käpälä, kolikko, avaimenperä tai vaikkapa pieni käsityö.

takaisin alkuun

Amuletti Talismaani Poronsarvi Kaulakorut Voimaeläinkorut

Suojausta naapurin pahaa silmää vastaan

Ennen muinoin suomalainen kansalainen uskoi yleisesti, että onnen määrä on vakio. Eli jos naapurilla oli onnea tai hän oli jostain syystä onnellinen tai innostunut, se oli auttamatta itseltä pois, joten onni täytyi eliminoida naapurin puolelta esimerkiksi ”pahalla silmällä” katsomalla. Sillä saattoi aiheuttaa toiselle monenlaista harmia, sairautta, menetystä ja epäonnea, sukupuolisen kyvyttömyyden tai jopa kuoleman.

Olen joskus aprikoinut, että osa tuosta muinaisesta uskomuksesta ja salakavalasta lyttäämisestä on saattanut siirtyä aina nykypolville saakka; ihan vain normaalien toimintatapojen kautta opittuna. Myös tietynlainen varuillaan oleminen; koska tietää pahan silmän väijyvän heti nurkan takana, on syytä olla alati puolustusvalmiudessa. Joten, miksi vanhat konstitkin eivät voisi tepsiä vielä tänäkin päivänä – kuten harmien vaikutuksilta suojelevat amuletit tai talismaanit.

Nykymaailmassa kukaan ei (toivottavasti) käy kiroamaan naapurin karjaa suden suuhun, kuten muinoin on voinut tapahtua. Mutta mielipahalta suojautumista voisi ajatella tämän ajan juttuna, kun esimerkiksi somessa lynkkaaminen ja provosointi on normaalia toimintaa. Kivana ideana amuletti voisi tässä kohtaa palvella vaikkapa olennaisen näyttäjänä ja epäolennaisen heivaajana ikkunasta ulos. Kuin henkilökohtaisena kannustajana ja varatienä mielenrauhaan.

takaisin alkuun

Symbolien merkitys amuletissa tai talismaanissa

Periaatteessa minkä tahansa esineen voi ladata toimimaan amulettina tai talismaanina, oli siinä symboliikkaa tai ei. Symbolit voivat kuitenkin antaa sille tietynlaista vahvistusta tai mielikuvien kautta toimivaa taikaa. Ikään kuin lisätä korun tai esineen luomaa itseluottamusta, ja sitä kautta kantajansa omaa voimaa.

Amulettiin voi liittyä esineeseen piirretty tai kaiverrettu kuva, tunnus tai teksti, mutta amuletti voi jo itsessään esittää jotakin (esimerkiksi korun riipus). Talismaaneissa käytettävät symbolit esittävät usein luonnonvoimia, erilaisiin uskomuksiin liittyviä käsitteitä, taikamerkkejä, kirjaimia, numeroita tai muita ihmisen merkityksellisiksi kokemia kuvioita.

Amuletit ja talismaanit Kaulakorut Aegishjalmur Vegvisir riimukompassi Futhark riimumerkit Symbolit

Kuvassa vasemmalta oikealle: 1) Vanhemman Futharkin riimumerkit kehässä kuvastaa elämän kiertokulkua ja samalla riimujen perimmäistä sanomaa: Asioiden ja tapahtumien luonnollista kulkua. 2) Riimumerkkikehän sisällä viikinkiaikainen riimukompassi Vegvisir. Symbolina Vegvisirin kantaja on löytänyt aina perille, myös silloin kun ei tiedä edes määränpäätä. 3) Keskellä oleva kelttiläinen solmu / Celtic knot / Triquetra / The Trinity knot merkitsee mm. ikuista rakkautta tai ikuista elämää. 4) Riimumerkkikehän sisällä oleva viikinkiaikainen Aegishjalmur / The Helm of Awe on tunnettu suojaava merkki ja sitä kautta menestystä tuova symboli.

Kiva idea: Etsi luonnosta sopivan kokoinen, litteähkö ja sileä luonnonkivi. Piirrä tai maalaa kiveen haluamasi symboli ja käytä mukana pidettävänä amulettina.

Riimut Riimukivet Riimumerkit Futhark Symbolit

Riimumerkki tai riimukivi voi sekin ihan hyvin olla amuletin omainen onnenkalu (vaikka taskussa tai laukussa), jota voi tarpeen mukaan vaihtaakin tietyiksi ajanjaksoiksi. Valitse Fehu tuomaan vaurautta, Wunjo elämäniloa, Sowilo näyttämään tietä, Berkano suojeluun muutoksen tiellä, ja niin edelleen. Tutustu riimujen merkityksiin esimerkiksi e-kirjassani Riimujen tulkinta.

Riimutalismaani Riimusymbolit Riimumerkit Futhark Sidosriimut Gibu auja Alu

Erityisessä riimutalismaanissa on poltettu tai kaiverrettu sidosriimun symboli, jossa yhdistyy useampi riimumerkki.

Riimutalismaani: ”Tarkoituksesta riippuen valitaan asiaan sopiva riimumerkki tai eri merkeistä muodostettu yhdistelmä, eli sidosriimu. Sidosriimuissa riimujen lukumäärä voi riippua tarkoituksen luonteesta. Riimumerkkejä saattaa olla kaksi, kuusi tai enemmänkin.

Historiallisesti käytettyjä sidosriimuja ovat esimer- kiksi Alu (ansuz – laguz – uruz yhdistelmä) sekä Gibu auja (gebo – ansuz yhdistelmä), joka on yksi vanhim- mista tunnetuista sidosriimuista. Alu suojelee esineen (= talismaanin tai amuletin) omistajaa ja Gibu auja tuottaa erityisen hyvää onnea.” – Riimujen tulkinta

takaisin alkuun

Amuletin lataaminen ja talismaanin vihkiminen

Lataamiseksi sanottavassa toimenpiteessä on tärkeintä ilmaista amuletille, mitä haluaa sen tekevän, eli mikä on korun tai esineen varsinainen homma. Tämän voi ohjeistaa joko ääneen, mielessään, loitsulla loihemalla tai pitkänkin kaavan rituaalin läpiviennillä; olennaisinta on kuitenkin selkeä intentio, minkälaisen varauksen on esineeseen luomassa.

Kiva idea: Jos tällaiset lataussysteemit ei puhuttele itseä ollenkaan, ne voi jättää vallan tekemättäkin, koska amuletti voi mainiosti toimia ilmankin. Kaikki on aina mahdollista.

Lataamisen voi suorittaa joku toinen, jolla on tarvittava tieto-taito, mutta parhainta mielestäni on ladata amuletti itse. Niin sen kanssa syntyy heti myös henkilökohtaisempi yhteys, joka on kuin avoin ja välitön keskinäinen luottamus; syvempi yhteisymmärrys tavoitteiden laadusta, joita kohti amuletin kanssa ollaan kimpassa matkalla.

Kolmas Silmä Puoti Soijavahakynttilä Laventeli Partakoru Viikinki riimut Suitsukenippu lajitelma Amuletti Triskele Valkoinen Salvia Vuorikristalli Ametisti raakapala Brasilia

Yksinkertainen tapa ladata amuletti, toimi näin:

Ennen lataamista amuletti on hyvä tarvittaessa puhdistaa, sekä fyysisesti että energeettisesti (vinkkejä alempana). Sen jälkeen tyhjennä myös pääkoppa turhasta kuonasta, keskity pitelemään korua tai esinettä kädessäsi ja sulje silmät. Visualisoi miten tahdot onnenkalun toimivan ja näe sen toimintatapa konkreettisesti toteutuneena. Vaikka että ”tämä amuletti suojelee minua aina kun tunnen olevani eksyksissä”, ja näe itsesi tilassa, jossa ei ole mitään hätää. Hengitä kolmesti syvään. Visualisoi sitten välkehtivä valo, joka sisältää äsken luomasi latauksen ja visualisoi välkehtivän valon imeytyvän amulettiin. Avaa silmät, kiitä amulettia sen suojauksesta ja ota se käyttöön.

Talismaanin (jolle on luotu tehtävä jo valmistusvaiheessa) omaksi vihkimiseen on niinikään monia tapoja, tässä yksi yksinkertaisimmista: vihkiminen voi tapahtua kohdistamalla talismaaniin sen omistajan energia ilman rituaaleja, yleisimmin käsien välissä pitämällä ja keskittymällä toivottuun asiaan. Ja tämän jälkeen talismaani otetaan käyttöön.

takaisin alkuun

Kiva idea: Varsinaisen lataamisen perään voi halutessa lukea lisäksi amuletin toimintamallia tukevan loitsun. Jos toivoo tai tarvitsee vaikkapa vaurautta saapuvaksi tai muuta taloudellista tasapainoa, tässä esimerkiksi wanhan kansan loitsu, jossa viitataan maahisten rikkauksien jakamiseen:

Maanalisten rikkauksien loitsu (vauraus loitsu)

Tunnen tuulet, tunnen tyynet,
ahavatkin arvaan aina,
muistista myräkät tiedän.
Vaan en ole opissa ollut,
en lauluja lasketellut,
saanut ulkoa sanoja.
Olen saanut tiedon tuolta
toisen puolen kulkijoilta,
maanalisten mantereilta,
hämäriltä huhtamailta.
Sieltä sain salasanoja,
esiin käänsin kätkettyjä
oppeja unohdettuja,
rikkauksiakin kokosin,
onnea omaksi haalin.

– Paula Havaste: Loitsukirja

takaisin alkuun

Amuletti Talismaani Kaulakorut Metalliamuletti Elämänpuu Yggdrasil Maailmanpuu Symbolit

Monen näköisissä ulkoasuissa näyttäytyvä elämänpuun symboli (maailmanpuu, yggdrasil) tarkoittaa esimerkiksi skandinaavisessa mytologiassa elämänpuuta, joka kannattelee koko maailmankaikkeutta.

Tukkeentuneen voiman virkistäminen – amuletin tai talismaanin puhdistaminen

Siinä missä ihminenkin voi nääntyä elämän haasteiden selättämiseen, miksei myös esine voisi väsyä ongelmien suodattamiseen, ja siten tukehtua niihin. Tällöin saatetaan tarvita vähän raikastusta.

Tukkoisten onnenkalujen ”puhdistamista” ja voiman virkistämistä tehdään yleisesti esimerkiksi täydenkuun valossa kylvettämällä, virtaavassa tai juoksevassa vedessä käyttämällä (mikäli esine sietää hyvin vettä), kivien tai kristallien avulla energisoimalla (esim. ametistipedillä tai vuorikristallin päällä), äänen värähtelyllä (mm. rummuttaminen, äänimaljat), luonnonsuolalla tai suolavedellä pirskottamalla, auringon valossa lepuuttamalla tai suitsukkeilla tahi yrteillä savuttamalla. Intentiolla ja ajatuksella, että esine puhdistuu siihen kuulumattomista energioista.

Mukana kulkevan amuletin, talismaanin tai voimakiven kerrotaan voivan imuroida haltijansa huolien lisäksi muidenkin raskaita viboja. Vaikka ei varsinaisesti uskoisikaan esineellä olevan vuorovaikutteisia ominaisuuksia, ei puhdistamisesta varmasti haittaakaan ole ja siitä voi samalla tehdä kivan ja tunnelmallisen rituaalin (kiva idea). Kun keskittyy asettelemaan taikakaluja ikkunalaudalle kuun valoa vastaanottamaan, voi pelkästään jo se olla hyvinkin maadoittava ja puhdistava toimitus.

takaisin alkuun

Amuletti Talismaani Poronsarvi Vegvisir Korpinkallo Riimutalismaani Kaulakorut Shamaani korut Symbolit Voimaeläinkorut

Kuvien amuletit ja talismaanit Kolmassilma.net Puodista.

Lähteet:
Saaga Saarnisola Kolmas Silmä

Tilaa erilainen uutiskirje ☀️

Kolmas Silmä Puoti on verkossa toimiva lahjakauppa sinulle, joka tykkäät että esineellä, korulla tai tuotteella on myös symbolinen merkitys.

Tilaa tästä puodin ideakirje. Saat inspiroivaa tietoa uutuuksista ja kivoja ideoita tuotteiden käyttöön.

Lähetetään…
Kiitos uutiskirjeen tilauksesta! Jos olet uusi tilaaja, tervetuloviesti saapuu pian sähköpostiisi. Tarkista tarvittaessa myös roskapostikansio.

3 vastausta artikkeliin “Mikä on amuletti tai talismaani ja miten onnenkalut toimivat?”

 1. Hei! Tulin jo kurkkimaan, mitä tänne kuuluu. Olen tilannut sekä uutiskirjeen, että ilmoituksen WordPressiin uusista artikkeleista, mutta jostain syystä ilmoitukset eivät ole löytäneet perille.
  Ihanaa kevättä!

  Tykkää

  1. Hei Jaana, kiitos viestistä! Onpa harmillisia nuo tekniikan tepposet. Käytät varmaankin WordPressin readeria? Asetuksista pääsee tarkistamaan seurattujen sivustojen ilmoitusasetuksia: wordpress.com/following/manage. En ole varma toimiiko mobiililla, mutta ainakin tietokoneella pääsee tarkistamaan ja tarvittaessa muokkaamaan.

   Kiitos samoin sinulle, kivoja asioita kevääseen! Eikö olekin ihanaa, kun luonto alkaa pian kukoistaa. Kolmassilmän uutiskirjekin ilmaantunee sähköposteihin vielä toukokuun aikana.

   Liked by 1 henkilö

   1. Huomenta. Käytän readeria. Kiitos vinkistä. Käyn tarkistamassa asetukset.
    Kevät on hienoa aikaa. Tunnustan, että webinaariin keskittyminen vähän eilen kärsi, kun bongailin lintulaudan vieraita.😊

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi artikkelia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s