Sosiaalisen median haitat yritykselle Somemarkkinointi Digimarkkinointi Facebook Instagram Mitä on sosiaalinen media

Oliko somesta poistuminen pienyrittäjän itsemurha – mitä tapahtui kun sanoin somepakolle kiitos (h)ei?

RÄSYNUKESTA OMAN TOIMINNAN OHJAKSIIN, OSA I

Hyppäsin uhkarohkealla laskuvarjolla tuntemattomaan ja poistuin somekanavilta myös työasioiden puolesta, nyt jo muutama kuukausi sitten. Tein ihan pokkana sen, mitä voisi nykypäivänä ajatella viimeisenä naulana pienyrittäjän arkkuun. Mitä tästä on oikeasti seurannut ja tapahtunut?

✪ Etusivu » Artikkeli

Henk.koht tasolla olen jättänyt somekanavat jo ”sata vuotta” sitten, mutta yritykseni ja eri töiden puolesta koin vielä viime kevääseen saakka, että jossain roolissa FB & IG -someosastolla on vaan pakko olla ja vaikuttaa, jos aikoo pysyä pystyssä. Vaikka ei jatkuvalla syötöllä postaisikaan mitään, on pakko markkinoida, mainostaa ja verkostoitua. Laittaa aikaa ja energiaa mainoskamppisten väkertämiseen, heti-kohta vanhaksi menevän sisällön luomiseen sekä merkilliseen läsnäolopakkoon, halusi tai ei.

Tällaista kun pyörittää ohimennen kaiken muun sivussa, niin milloin pitäisi olla sataprosenttista keskittymiskykyä tehdä niitä varsinaisia töitä, tahi mystisesti aikaa omalle elämälle? Entä eettiset asiat, moraalinen vastuu ja maailman paremmaksi tekeminen? Ei sitä esiinny suhteellisesti juuri lainkaan, kun somekuplan kokonaisuutta katsotaan kattavammasta perspektiivistä. Lisäksi somealustojen vaatimukset vain kasvavat mitä hullummaksi nykydigimaailma menee.

Olen muutoinkin havainnoinut kriittisesti omia touhujani ja lähtenyt toteuttamaan muutosta kysymysten kautta: Miksi en voisi tai saisi keskittää pursuavat luomisvoimani niihin töihin joita rakastan kaikkein eniten, luonnonpakanan juttuihin ja tuotteisiin? Pienyritykseni on minulle joka tapauksessa isoon kuvaan sulautunut osa elämää, eikä mikään rajallinen työ-työ klo x-x, joten miksi en panostaisi aikani ja energiani tyystin sinne mikä tuottaa eniten iloa ja innostusta sekä luontoyhteyden merkitystä muillekin?

Päätin, että kuningasidea toimintani supistamisesta ja parhaan osan laajentamisesta täytyy olla mahdollinen, kaikista sekä konkreettisista että kuviteltavissa olevista haasteista vatut välittämättä. Kerranhan täällä vaan ollaan, sillä on ennenkin menty. Niinpä aloin vain sisulla toteuttaa asioita yksi kerrallaan, ensin luomalla niille tilaa poistamalla sellaisia tekemisiä joita en ole erityisesti rakastanut. Ihan ensimmäiseksi lopetin sekä muille että omalle toiminnalle tekemäni somehommat, ja läksin menemään:

Kolmassilma.net sivun viimeinen Facebook postaus 15.6.2020

Tiesitkö, että tavallinen nykyihminen kohtaa päivittäin yli 5000 markkinointiviestiä, digitaalisesti ja fyysisesti? Aikamoista, eikö totta. Jatkossa viestejä saattaa kuitenkin olla yksi vähemmän, sillä tänään on se päivä, josta eteenpäin Kolmassilma.net ei enää postaa somekanavilla.

Miksi ihmeessä?

Informaatiotulvan yksinkertaistaminen ja omassa elämässä läsnä oleminen on yksi minulle tärkeistä arvoista. Jos ja kun arvoja toteutetaan myös omalla toiminnalla, niillä voi olla mahdollisuus toteutua molemmin puolin.

Jos vaikkapa jokainen meistä tahtoisi osallistua pelkästään hetkessä vanhaksi menevän sisällön tuottamiseen ja/tai kuluttamiseen, millainen elämän sisältö siitä syntyisi? No liukuhihna ja noin 8 miljardia pohjatonta kaivoa 🤔

Mitäs nyt?

Ilmainen Luonnonpakanan verkkolehti sekä kolmassilma.netin verkkokauppa ovat tottakai edelleen olemassa, entistäkin olennaisempana. Maailmaa ja omia hommia voi muuttaa tyystin toisinkin kuin oletus on – siten se voi myös muuttua upeimmin 🌿

Lämpimästi,
Saaga

Sosiaalinen media haitat Somemarkkinointi Digimarkkinointi Facebook Instagram Mitä on sosiaalinen media
#MUNYMPÄRISTÖ

Jos koko maailman muuttaminen tai pelastaminen tuntuu liian suurelta hapatukselta, miksi ihmeessä ei muuttaisi omaa maailmaa? Itsestä kaikki lähtee.

Kaatuiko putiikki tai kuolinko minä?

No – seurasiko hullunrohkeaksi sanotusta pienyrittäjän somesta poistumisesta jokin pelottava romahdus? Kuolla olin viimeksi viime maaliskuussa erääseen rajuun sairauteen (tämäkin oli yksi liikkeelle paneva voima), mutta someosaston heivaaminen on ainoastaan vahvistanut ja vapauttanut omaa energiaani. Putiikkikaan ei ole kaatunut, sillä trafiikki sekä Luonnonpakanan verkkolehdessä että verkkokaupassa on ainoastaan kasvanut.

Räjähtävästi lisääntynyt kiinnostus Luonnonpakanan sanomaa kohtaan kertoo paljon siitä, että luontoyhteyden taialle todella on tarvetta nykypäivän riittämättömyyksien ja suorituskeskeisen melskeen vaihtoehdoksi. Samaa viestiä välittää tasaiseen tahtiin täyttyvä sähköpostini, josta on tullut merkillisten ihmeiden laatikko. Kiitollinen olen jokaisesta yhteydenotosta ja pyrin vastaamaan kaikille, vaikka vähän viiveellä.

Jo heti ensimmäisestä ”pakosta” luopumisen jälkeen luontainen idearikkauteni on saanut aikaisempaa vapaampaa potkua alleen, näkemäni kokonaisuus tuntuu hetki hetkeltä enemmän mahdolliselta ja jokainen päivä tällä matkalla inspiroivalta, koska koen olevani jo perillä. En tarvitse myöskään osallistua myrkyllisiin hiekkalaatikko keskusteluihin tai laittaa energiaani turhan informaation vastaanottamiseen, jota tulee väistämättä läpi vaikka uutisvirtoja säätäisi miten. Minäkin olin sen harhan vallassa, että asia on jotenkin omassa hallinnassani.

Osana muuta isompaa muutosta olen siirtynyt koneiden ja laitteiden orjuudesta enemmän verstaan puolelle (kerron tästä myöhemmin lisää). Luontoyhteyteni on syventynyt entisestään, mitä en arvannut edes mahdolliseksi. Läsnäolo on riemastunut, voimaantunut ja keskittymiskyvyllä on lupa keskittyä olennaiseen. Olen enemmän Luonnonpakanan vuodenkierron kyydissä ja luontoäidin uutisvirta on se mitä otan vastaan.

Kaiken kaikkiaan olen vapautunut häkistä, jossa en täysin tiedostanut edes olleeni – ja pisteenä iin päälle voin osallistua paremman maailman luomiseen kaikille muillekin. Vaihtoehtoisen nykymaailman, jossa myöskään seuraavana mainittu ihmismielten huutokauppa ei olisi uusi normaali.

Sosiaalinen media haitat Somemarkkinointi Digimarkkinointi Facebook Instagram Mitä on sosiaalinen media

Somemarkkinoilla huutokaupataan ihmisten tunteita

Tiesitkö nimittäin, että jos sinulla on esimerkiksi Facebook tai Instagram profiili, toimintaasi ohjailee sovellusten sisällä erittäin kehittynyt tekoäly ja olet ihmisenä kauppatavara? Kaupan ei ole niinkään yhteystietosi tai luomasi sisältö, kuten usein kuvitellaan, vaan myynnissä on käytännössä sinun tunteesi, reaktiosi ja ajatuksesi. Ikään kuin sinun ihmisyytesi – eli karkeasti ilmaistuna voitaisiin puhua ihmismielten kaupasta, joka toimii ihan konkreettisesti huutokaupan periaatteella.

Millaisia ajatuksia herättäisi tällainen tilanne: Seisot asuinpaikkakuntasi torilla karsinaan suljettuna, sinut hypnotisoidaan reagoimaan erilaisiin virikkeisiin, tunnetilasi rekisteröidään ja arvotetaan, sinut myydään tunnetilastasi eniten rahaa tarjoaville yrityksille maalitauluksi, ja sitten vain räiskitään menemään kuin marionettia. Tykitys jatkuu tottakai sillä, että sinut hypnotisoidaan tuntemaan ja tekemään aina vain uudelleen ne reaktiot tai toimintamallit, jotka ovat kaikkein arvokkaimpia tilaisuuden järjestäjän kukkarolle.

Kuulostaa aika kammottavalta, vai mitä. Silti saatat rientää juuri tuollaiseen karsinaan jopa satoja kertoja päivässä, omasta mielestäsi omasta tahdostasi. Vaikka tunteesi, reaktiosi ja syysi selata tai ilmaista itseäsi somessa ovat täysin aitoja, sinut on manipuloitu kokemaan ne kaikki, toimimaan juuri siten kuin toimit. Tykkäykset, inspiraatiot, ärsytykset, osallistumiset, yhteisöllisyydet, selitykset, vastalauseet, addiktoitumiset, kaikki. Koska olet sitä arvokkaampi kauppatavara mitä enemmän selaat somea hautaan asti. Tosi on.

Muistan kun joskus aloin perehtyä ja käyttää Facebookin mainos- ja kampanjatyökaluja, ihmettelin että mistä hemmetin huutokaupasta siellä automaatioiden asetuksissa puhutaan. Mikä on kaupan ja mistä minun omien mainosteni tekijänä ja maksajana oikein pitäisi kilpailla? Sittemmin kun monitahoinen systeemi on kokonaisuudessaan auennut tajuntaani, en suostu tallomaan omia arvojani, enkä tahdo osallistua semmoisen nykymaailman luomiseen, vaikka sitten menisin konkurssiin sen vuoksi etten mainosta tai markkinoi somekanavilla.

Saatat ehkä sanoa tähän kaikkeen höpöhöpö tai mutta kun. Olet saanut ja saat niin paljon nimenomaan somen kautta tai välityksellä. Kyllä, juuri näin. On aika rajua ohjailla ihmiset kokemaan näitä inhimillisiä tunteita ja sitten myydä heidät sopivaksi muotoiltuna pakettina kuin banaanit laatikossa.

Salaliittoteorioista tms ei ole kyse, vaan ihan avoimesti saatavilla olevasta tiedosta ja sen lähemmästä tarkastelusta. Jos tahdot tietää lisää, aihepiiristä oli kerrottu selkokielisesti ja mukavan käytännönläheisesti Netflixissä hiljattain ilmestyneessä dokkarissa, joka kannattaa tsekata vaikka olisi jo nähnyt vastaavia ties kuinka monta erilaista.

Valvontakapitalismin vaarat.Draaman ja dokumenttielokuvan yhdistelmä tutkii sosiaalisten verkostojen vaarallista vaikutusta ihmisiin. Teknologiaekspertit varoittavat omien luomustensa vaaroista.” 27.8.2020

Valvontakapitalismin vaarat Netflix Sosiaalinen media haitat Somemarkkinointi Digimarkkinointi Facebook Instagram Mitä on sosiaalinen media

netflix.com/fi/title/81254224

Miten somevapauden voi saada?

Hyvin yksinkertaisesti. Sulkemalla tilisi.

Jos olet oman elinkeinon vuoksi somepakkojen vankina, voit tehdä lisäksi niinkin kuten minä tein: Järjestin / jätin Kolmassilma.netin vanhat somesivut olemassa olemaan, joten yhteystiedot ym ovat sekä tarvittaessa päivitettävissä, että kenen tahansa löydettävissä, ja yrityssivun yksityisviestit tulevat edelleen perille. Somekanavien toimintaan ei vaan enää tarvitse osallistua millään tavalla.

Jos taas ihan vilpittömästi rakastat somettamista etkä ymmärrä miksi ja mitä täällä oikein horisen: en ole ristiretkellä arvottamassa tai arvostelemassa ketään, kuka nimenomaan tahtoo viettää aikaansa somessa (en käytä energiaani muiden tekemisten kelailuun), mutta jos haluat vaihtoehtoisen näkökulman tai oman kokemukseni suosituksen, se tulee tässä:

Ota oma aika, ajatukset ja läsnäolo omiin käsiin NYT. Somessa homma ei ole omassa hallinnassasi vaikka tekisit tai sanoisit mitä.


Saaga Saarnisola - Yrittäjä - Vapaa kirjoittaja - Luontoyhteysopas

Tilaa uutiskirje 🌱

Tilaa Luonnonpakanan verkkokaupan ideakirje. Saat inspiroivaa tietoa uutuuksista ja kivoja ideoita tuotteiden käyttöön.

Lähetetään…
Kiitos uutiskirjeen tilauksesta! Jos olet uusi tilaaja, tervetuloviesti saapuu pian sähköpostiisi. Tarkista tarvittaessa myös roskapostikansio.

Kolmassilma.netin missio on välittää luonnonkaikkeuden viisautta persoonallisten, käytännönläheisten ja inhimillisten näkökulmien kautta. Tehdä maailmasta pisaran verran parempi paikka. Lue lisää sivuston infosta.

Kommentoi artikkelia

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s