Julkaistu Jätä kommentti

Medicine bag aka Rohtopussi: Kuljeta mukanasi voimakiveä, salaista onnen amulettia tai muita taikakaluja

Medicine bag Taikapussi Noitapussi Tietäjän kukkaro Poppamiehen pussukka Shamaanin lääkelaukku Mojo medicine bag Luonnonmystiikka

LUONNONKANSOJEN MEDICINE PUSSUKKA

Medicine bag on ollut taikapussi, rohtopussi ja tietäjän kukkaro, joka on tunnettu monissa kulttuureissa, myös suomalaisessa samanismissa. Millaisia tarkoituksia varten pyhä pussukka on ollut vyötäisillä tai kaulassa? Entä miten rohtopussi voi toimia nykypäivänä? Mukana ohje onnea tuovan Mojo medicine bagin valmistukseen.

Teksti: Saaga Saarnisola

Saaga SaarnisolaMedicine bag, tietäjän kukkaro, taikapussi, poppamiehen pussukka, noitapussi, shamaanin lääkelaukku, massi, rohtopussi. Erilaisten taikaesineiden säilytykseen tarkoitetulla pussilla on ollut monta nimitystä, ulkomuotoa sekä spesiaaleja piirteitä eri luonnonuskomusten ja luonnonkansojen keskuudessa. Rohtopussi on tärkeä ja pyhä pussukka, jota on usein pidetty joko vyötäröllä tai kaulassa, ja siten myös turvassa ja käyttäjän käden ulottuvilla.

Monet yhdistävät medicine bagit Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin, mutta niitä on käytetty lukuisissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Medicine bagien sanotaan olevan vähintään 5000 vuotta vanhaa perinnettä. Tähän viittaa v. 1991 Sveitsin Alpeilta löydetyt muinaisen miehen jäänteet, jonka esineistön joukossa oli medicine bag. Jotkut historioitsijat uskovat Turkista löydettyjen muinaisen kaupungin seinämaalausten perusteella medicine bageja käytetyn jopa jo 10 000 vuotta sitten.

Tässä jutussa

  • Suomalaisen tietäjän kukkaro
  • Alkuperäiskansojen medicine bag
  • Mojo medicine bagit
  • Ohje: Onnea tuova Mojo medicine bag
  • Rohtopussi amulettina
  • Toimivatko rohtopussit oikeasti?

Suomalaisen tietäjän kukkaro

Suomalaisessa samanismissa tietäjän yliluonnollista voimaa eli väkeä sisältäviin varusteisiin on kuulunut vyöllä pidettäviä pussukoita, joissa on tavattu pitää esimerkiksi jyviä, tuhkaa, hiuksia ja värjättyjä langanpätkiä. Näitä “noitakapineita” on kuulemma käytetty taikomiseen sekä taikauskoisiin tarkoituksiin.

Samuli Paulaharju on kuvaillut noidan ja karjalaisen tietäjän maslukkavöitä, joissa keltainen maslukka (kannellinen kukkaro) on ollut “konstivakka”, joka on sisältänyt karhun hampaita ja kynsiä, koiran sääriluuta, portimonautetta, ampiaispesää, mehiläispesää, madonnahkaa ja pääluuta, herhiläissuoloja, sisiliskoa, lepakkoa, ynnä muuta voimallista tarveainetta.

Taikapussi sisältyy myös vanhimpaan pohjoiseurooppalaisen noidanpuvun kuvaukseen. Islantilaisessa saagassa, joka kertoo vuosien 950 – 1020 välillä sattuneista tapahtumista, kuvaillaan noidan asua ennustajan kotiinsa pyytäneen Thorkelin sanoin seuraavasti:

“Hän [noita] oli sellaisissa varusteissa, että hänellä oli päällimmäisenä nauhoilla kiinnitetty viitta ja koko helma oli kirjailtu kivin; hänellä oli kaulassa lasihelmet, päässä lammasnahkainen huivi, joka oli valkoinen sisältä; ja hänellä oli sauva kädessä, ja siinä nuppi; se oli messingistä tehty ja siihen oli upotettu kiviä ympäri nupin; hän oli vyöttäytynyt nahkavyöhön, ja siitä riippui suuri pussi, ja siinä hän säilytti taikakalujaan, mitä tarvitsi tietämiseensä.” (lähde: Anna-Leena Siikala: Suomalainen šamanismi, SKS 1992)

Alkuperäiskansojen medicine bag

Amerikan alkuperäiskansojen medicine bag on nahkainen pussukka esineille, joiden uskotaan suojaavan tai antavan omistajalleen erilaisia henkisiä voimia. Pussin koko ja muoto voi vaihdella pienestä kaulassa käytettävästä bagista aina isompaan laukkuun, jossa on pitkä hihna (isoa medicine bagia kutsutaan bandolieriksi). Pussukan tai laukun koko määräytyy sen sisältämien esineiden määrän mukaan.

Muinaisina aikoina poppamiehet ja shamaanit kantoivat yleensä suurta medicine bagia, johon mahtui lukuisia esineitä, kuten siemeniä, yrttejä, käpyjä, ruohoa, eläinten hampaita tai kynsiä, hevosenjouhia, kiviä, tupakkaa, helmiä, nuolenpäitä, luita, ynnä muita pieniä tavaroita, joilla oli pussin omistajalle henkinen merkitys. Soturit pitivät mukanaan nyyttejä, jotka sisälsivät soturille tärkeitä esineitä, kuten helistimet, eläinten turkikset tai erityiset voimakivet.

Amerikan alkuperäiskansojen tradition mukaan kantajaansa suojelevan, henkilökohtaisen medicine bagin tulisi sisältää ainakin neljä osaa. Yksi kasvien valtakunnasta, yksi eläinten maailmasta, yksi kivikansasta ja yksi ihmisten maailmasta. Tällä periaatteella muodostetun medicine bagin sisältö voisi olla esimerkiksi kuivattu kukka, linnun sulka, sielukas luonnonkivi ja vanha avain. (lähde: legendsofamerica.com)

Mojo medicine bagit

Myös Hoodoohon liitetyt Mojot tai mojo bagit voivat olla medicine bageja. Esimerkiksi sudanilaiset bamanat käyttävät ashella (ashe = omnipresent spiritual energy) ladattuja mojo medicine bageja sairauksilta suojautumiseen. Soturit käyttävät pussukoita (tai eräänlaisia “mojo paketteja”) soturin voimakkuuden vahvistamiseen, yliluonnollisen mielipahan torjumiseen ja pahoilta voimilta suojautumiseen. Henkisessä mielessä afrikkalaiset mojo medicine bagit sisältävät bilongoa (medicine) ja mooyo´a (soul).

“New World Mojo Bags. Enslaved Kongo and Angolan medicine people brought the conseps of bilongo and mooyo together in the New World in mojo bags. The mojo bags are prepared by a specialist akin to a nganga (priest / priestess) called a rootworker or conjurer in Hoodoo practise. The objects within each bag guide the spirits to understand the reason their help is sought. New World nkisi [Kongo power figures] go by a variety of names: mojo, hand, flannel, toby and gris-gris are few.”

– Stephanie Rose Bird kirjassa Sticks, Stones, Roots & Bones – Hoodoo, Mojo & Conjuring´ with Herbs, Llewellyn Publications 2004

Tällainen mojo on flanellikankainen pussi tai nyytti, jossa perusaines voi olla mm. ihmisen tai eläimen jalanjäljen hiekkaa tai multaa. Foot track magick on vielä tänäkin päivänä käytössä afroamerikkalaisessa hoodoossa. Muita aineksia voivat olla ruumisarkun naulat, jauhetut luut, hautausmaan maa-aines, kepit, kivet, juuret, eläinten luut ja luonnonyrtit.

Mojo medicine bagien uskotaan olevan elollisia objekteja niiden sisältämien aineksien, ladattujen voimien sekä mooyo´n (sielu) vuoksi. Siksi näitä taikaesineitä pitää myös “ruokkia” säännöllisesti; esimerkiksi yrttipölyllä, magneettisella hiekalla tai yrttiöljyllä. Tällä keinolla mojo pysyy toimivana ja voimallisena.

Ohje: Onnea tuova Mojo medicine bag

(suomennettu kirjasta Stick, Stones, Roots & Bones)

Ainekset: Vihreää flanellikangasta, linnun sulkia, 1 kokonainen muskottipähkinä, punainen magneettikivi, 8 kolikkoa
Mojon ruokintajauhe: 1 rkl kuivattua ja jauhettua hanhikkia, 2 rkl magneettista hiekkaa, 1 rkl jauhettua muskottipähkinää

Aseta flanellikankaalle sulat, muskottipähkinä, magneettikivi ja kolikot. Pidä intentio kirkkaana mielessä. Valmista mojon ruokintajauhe pienessä metallisessa tai lasisessa kulhossa. “Ruoki” mojo välittömästi yhdellä teelusikallisella jauhetta pirskottelemalla sitä mojon osien päälle. Toista jatkossa sunnuntaisin aina kun tarvetta.

Kääri flanellikangas paketiksi. Voit kuljettaa mojo medicine bagia mukanasi joko sellaisenaan, tai laittaa käärön vielä erilliseen pussukkaan. Silloin muut eivät tiedä salaisesta taikakalustasi, eikä sinun tarvitse kertoa mikä se on. Ylipäätään medicine bagien sisältö on ollut hyvin henkilökohtaista aluetta.

Rohtopussi amulettina

Tänä päivänä luonnonpakanan rohtopussiin voi yksinkertaisimmillaan sujauttaa pieniä voimaesineitä omien mieltymysten mukaan:

“Medicine bag voi toimia vähän kuin amuletti. Laita rohtopussiin esimerkiksi voimakivi, riimutalismaani, yrttejä tai kuivattuja kasvinosia joita tunnet tarvitsevasi juuri nyt. Uskomuksien mukaan kaulapussukan kantaminen sydämen lähellä voi luonnonvoimien kautta vaikuttaa toivottuun asiaan tai viedä elämänpolulla suotuisaan suuntaan.” – Kolmas Silmä Puoti / Medicine bagit ja rohtopussit -osasto

Toimivatko rohtopussit oikeasti?

Mikä tahansa voi toimia, jos se resonoi sinulla, eli puhuttelee itseä → tuntuu hyvältä / oikealta / innostavalta / kiinnostavalta. Jos suhtautuu vaikkapa pelkällä epäilyksellä, pakolla tai kiireellä johonkin, voi todennäköisesti olla varma ettei se toimi. Tai vaikka toimisikin, tällä tavalla “tukkeessa ollessa” ei välttämättä havaitse, näe tai koe hienoisia vaikutuksia, jolloin pyrkimyskin menee ikään kuin hukkaan, jos salainen tavoite oli kuitenkin olemassa.

Kaikelle ei edes tarvitse asettaa jonkinlaista päämäärää. Rohtopussi toimii mainiosti myös kivana asusteena ilman sen ihmeellisempiä merkityksiä tai tavoitteita. Tällöin pussukka voi salakavalasti esimerkiksi lisätä iloa arkipäivään, kauppareissulle tai vaikkapa luontoretkelle (pussukkaan voi kerätä pieniä luonnosta löytyviä aarteita), ja siten tuottaa käyttäjälleen suotuisia asioita. Näin rohtopussi toimii juuri siihen tarkoitukseen mihin sitä tahtoo käyttää.

Käsintehdyt medicine pussukat löydät Kolmas Silmä Puodista.


Kolmassilma.net Toimitus

Luonnonpakanan verkkolehti on artikkeleita luonnonmystiikasta kiinnostuneille omien polkujen kulkijoille.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia