Julkaistu Jätä kommentti

Yrittäjän Päivä 2021 – Millaista on pyörittää tällaista vähän erikoisempaa pienyritystä?

Yrittäjän Päivä Saaga Saarnisola Kolmas Silmä Yksinyrittäjä Luonnonmystiikka Luonnonpakana Verkkokauppa

LUONNONPAKANA YKSINYRITTÄJÄN TYÖ

Millaista on omaperäisen elinkeinonharjoittajan työ? Yrittäjän on otettava riskejä, nähtävä tulevaisuuteen, suhtauduttava muutoksiin kuin jouskari sekä edistettävä kehitystä ihan joka päivä. Lisäksi yrittäjällä pitää tietysti olla sekä munaa, että luovaa hulluutta. Mutta mikä on pioneerihenkisen yksinyrittäjän ominaisuuksista kaikkein tärkein?

Minun piti joskus mennä yhteen ohjelmaan haastatteluun, aihepiirillä millaista on pyörittää tällaista vähän erikoisempaa pienyritystä. Asia jäi jonnekin kulkutautiajan jalkoihin tai muuta vastaavaa, joten ajattelin valtakunnallisen Yrittäjän Päivän lähestyessä kirjoittaa pienen artikkelin yrittämisen yksistä kasvoista. Siitä millaisia tekemisiä erään yksinyrittäjän päiviin kuuluu, sekä joitakin vertaistuellisia seikkoja muille yrittäjille, erityisesti luovien alojen sankareille.

  • Mitä Kolmas Silmä tekee ja miksi?
  • Mitä arjessa tapahtuu?
  • Onko yrittäjä yhtä kuin yritys?
  • Miksi ryhtyä yksinyrittäjäksi?

Mitä Kolmas Silmä tekee ja miksi?

“Mitä sä niinku varsinaisesti teet?” on aika yleinen, mutta se hankalin kysymys vastata yhdellä nimikkeellä, koska elinkeinoni on monialainen ja toimin niin monen tyyppisten tekemisten parissa. Eri osa-alueiden yhteinen sanoittaja on kannustaa omien polkujen kulkijoita vaalimaan yksilöllistä elämäniloa ja omaa voimaa; esimerkiksi luonnonmystiikan, sisäisen viisauden tai kaavoista irtautumisen kautta. Tähän tarjoamme muutamia satoja erilaisia lahjatavaratuotteita symbolisilla merkityksillä, e-kirjoja, palveluita, konsultointia sekä tietysti myös ilmaista sisältöä.

Kolmas Silmä on luontoperäiseen henkevyyteen erikoistunut pienyritys, joka valmistaa Luonnonpakana® tuotteiden lisäksi mm. omaleimaisia viikinkien riimukiviä puusta, riimusymboleilla varustettuja koruja sekä poronsarvisia amuletteja. Kolmas Silmän toimialoja ovat kirjoittaminen, verkkokauppa, puutöiden ja kulttuurikädentöiden suunnittelu, valmistus ja myynti, luontoyhteysohjaus, e-kirjojen kustantaminen, taittaminen, luontovalokuvaus sekä maailmanparantajien talous- ja liiketoimintakonsultointi. Yritys harjoittaa myös maahantuontia, mm. Britanniasta, Keski-Euroopasta ja USA:sta.

Päätoiminimelläni on kaksi aputoiminimeä, Kolmas Silmä Puoti ja Kolmas Silmä Publications. Ensimmäinen on Kolmassilma.netin verkkokaupan virallinen toiminimi ja toinen on e-kirjojen valmistusta ja kustantamista varten. “Luonnonpakanan kyläkauppa verkossa” kuvastaa tunnelmaa ja punaista lankaa jota olen puotiin hakenut: hengettömän suorittamisen tai suuryrityksen tavoittelun sijaan toisenlainen on enemmän, työnilo on mahdollista ja sen seurauksena myös palvelu läsnäolevampaa.

Kolmas Silmän toiminta on kaikkinensa paikkariippumatonta, eli meillä ei ole asiakastiloja tai yrityksen sijaintiin sidottua toimintaa siinä muodossa, etteikö halutessa olisi vapaus esimerkiksi muuttaa minne päin maata vain. Niin on joitakin vuosia sitten tehtykin, ilman juuria tai muuta tuttuutta nykyiseenkään maakuntaan. Kuulumattomuus johonkin tai jonnekin – sillä lailla tunneperäisesti jotain muuta kuin suomalaista luontoa kohtaan – on minusta mahdollistanut laajemman perspektiivin monilla tavoilla, myös työn kannalta.

Mitä arjessa tapahtuu?

Yksinyrittäjille tyypillisesti teen itse sekä käytännön työt, että hallinnolliset tehtävät. Ideoinnista kehittelyyn ja toteutukseen, varastohommista digimarkkinointiin, tilaustöistä henkilökohtaisiin palveluihin, verkkosivuista kirjanpitoon, uusien tuotteiden metsästyksestä kirjoitustöihin, sirkkelöinnistä polttokaiverruksiin, tuotekuvauksista sisällöntuottoon, asiakaspalvelusta korujen luomiseen, hankinnoista tietoteknisiin taistoihin, ja niin edelleen. Jos olisi mahdollista, niin varmasti veisin myös asiakkaiden paketit lentävällä matolla perille saakka ja kävisin loitsuamassa iloa päivään ihan jokaiselle. Se olisi huippua.

Sitä kliseistä samana toistuvaa huttua ei taida ainakaan monialaisen yksinyrittäjän töissä esiintyä. Teen toisinaan myös mm. konsultointia vanhoille vakiasiakkaille, joka oli alkuaikoina pääasiallista alaa kirjoitustöiden ohella. Muut toiminnot olen luonut siinä sivussa tyhjästä ja nollasta eteenpäin, joka on ollut värikäs ja merkityksellinen matka. Tällaisen pienenkin pioneerihenkisen kokonaisuuden muodostamiseen on toki mennyt muutama vuosi, eikä mikään toiminta tai konsepti koskaan ole ´valmis´. Valmis olisi ehkä jotain kuolemaan verrattavissa olevaa, jos näin voisi luonnehtia.

Yksinyrittäjän työ Saaga Saarnisola Kolmas Silmä Luonnonpakana Luonnonmystiikka Luonnonoita Yrittäjän Päivä

Jotain uutta synnyttävä yrittäminen on vähän kuin tuuli hiuksissa sukeltamista. Vastavirtaan hyppäämistä ilman sukelluspukua tai valmista tietoa onko pinnan alla vettä.

Onko yrittäjä yhtä kuin yritys?

Sanoisin, että kyllä ja ei.

Yksinyrittäjä ei tarkoita yksinäistä henkilöä, joka tahtoisi sen vuoksi muuttua yrityksekseen, mutta yksinyrittäjyys vaatii ilman muuta monenlaista itsenäisyyttä. Siihen kuuluu myös hieman erilainen vastuu omasta identiteetistä ja ihmisyydestä, joka taas voi joskus olla yksinäistäkin taistelua tuulimyllyjen kanssa. Yksinyrittäjillä on aika harvoin työyhteisön ryhmävoimaa tahi resursseja takana, mikä tuo tekemiseen luonnollisesti muitakin erityispiirteitä kuin päätösvapauden. Jos vaikkapa aikoo ryhtyä toteuttamaan omaa juttua yksinyrittämisen kautta, voi olla hedelmällistä nähdä noiden ominaisuuksien sisäpuolelle, ettei turhan päiten polta pelihousujansa.

Esimerkiksi luomisvimmassa jonkin uuden rakentamisen hidaste ei välttämättä ole, että puuttuisi hyviä ideoita tai tietotaitoja (eli että olisi jotenkin riittämätön), vaan yhden ihmisen ajan ja voimavarojen rajallisuus – se ihmisyys. Jos on joskus lennellyt mokomaan vesiesteeseen, on saattanut oppia kaikenlaista mm. kärsivällisyydestä, paukkujen suuntaamisesta ja sen sellaisesta. Jokaisen palasen luominen ja eteen tupsahtavien haasteiden voittaminen ottaa aina aikansa, jota taas on jokaisen vuorokaudessa vain tietty määrä. Varsin yksinkertaista ja itsestään selvää, mutta joskus armottoman inhimillistä muistaa.

Vanha ystäväni Mervi Emilia on kirjoittanut sellaiset taikasanat kuin ”Minä en ole yritys, vaan minulla on yritys.” Se on minulla jäänyt mieleen yhtenä viisaimmista kiteytyksistä. Sanat voivat puhutella monella tavalla, esimerkiksi muistuttaa omien rajojen piirtämisestä. Vastuu rajojen asettamisesta on kokonaan yrittäjällä itsellään, joten hankaliakin valintoja voi olla toimitettavana. Kuormituksen hallitsemisen lisäksi eteen saattaa tulla yksityiselämän tilan pitäminen, joka voi olla konstikasta jos tykkää työstään tosi paljon. Yrittäjälläkin on kuitenkin oikeus (ellei jopa velvollisuus) olla onnellinen omassa elämässään, ja sillä tavalla luoda myös virtaa tehdä yrittäjän työtä.

Miksi ryhtyä yksinyrittäjäksi?

Niin, miksi ihmeessä ryhtyä yrittäjäksi tai elinkeinonharjoittajaksi, kun toimeentulon voi hankkia helpommallakin, kuten turvallisella palkkatyöllä lomineen, työaikoineen ja säännöllisine tuloineen, ilman että on itse vastuussa koko työpaikan olemassaolosta sekä jokaisesta riskistä? Pitääkö olla luova hullu tai jotenkin muuten pimeä kopastaan, jotta on munaa ja kestävyyttä ryhtyä yksinyrittäjäksi – varsinkin jollekin merkilliselle alalle? Osittain varmaankin kyllä, sisuaski ja luova hulluus voi olla tarpeen, mutta se ei välttämättä yksistään riitä.

Ainakin omalla kohdalla vastaus on, että tätä hommaa pitää todella rakastaa suurella intohimolla ja tuntea se miksi. Siihen kuuluu niin aurinkoiset kuin sateiset päivät (kuten jokaiseen työhön), sekä eräänlainen joka päivä alusta aloittamisen kyky. Aina niistä hetkistä, kun joskus turnausväsymyksessä on saattanut tehdä mieli pistää hanskat tiskiin, sinne ainutlaatuisen työnilon äärelle, kun voi ja saa tarjota merkityksellisiä asioita muille oman tien kulkijoille. Saa käyttää luovuutta ja idearikkautta, saa olla multitalentti, tuottaa monenlaista uutta maailmaan, toteuttaa itseään, tehdä työtä joka innostaa sekä toisia että yrittäjää – ihan joka päivä.

Siksi.


Ihanaa Yrittäjän Päivää kaikille yrittäjäystäville, kollegoille ja erityisesti jokaiselle suomalaiselle yksinyrittäjälle! You Rock 🌹


Mikä ja milloin on Yrittäjän Päivä?

”Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Yrittäjän päivän päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö, jonka taustavoimina on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätahoja. Säätiön anomuksesta 5.9. on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi. Yrittäjän Päivä -säätiön toiminnan tarkoituksena on yrittäjätoiminnan tukeminen ja yrittäjyyden arvostuksen edistäminen.” – yrittajanpaiva.fi #yrittäjänpäivä


Saaga Saarnisola
Saaga Saarnisola

yrittäjä, kirjoittaja, luontoyhteysopas

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Tahdotko automaagisen ilmoituksen Kolmassilma.netin uusista artikkeleista? Ole hyvä.

Kommentoi artikkelia