Elämänpuu symboli

Elämänpuu symboli merkitys Tree of life Yggdrasil Maailmanpuu Tiedonpuu Mytologia korut

Elämänpuu esiintyy usein pyöreän muotoisena symbolina, jossa puulla on sekä näyttävät oksat että juuret. Se tunnetaan monissa eri mytologioissa, filosofioissa ja useiden kansojen keskuudessa, muun muassa nimillä Elämänpuu, Tree of Life, Yggdrasil, Maailmanpuu ja Tiedonpuu. Yhteistä näille kaikille on, että elämänpuu yhdistää jollain tavalla tämän maailman ja mystiset maailmat (“spiritual worlds”) sekä toimii ikään kuin kaiken elämän perustana.

Universaali elämänpuun merkitys on, että kaikki elämässä liittyy yhteen, juuresta latvaan ja olevaisesta toiseen. Elämänpuu liittyy vahvasti myös Äiti Maahan, sen olemassaolon välttämättömyyteen. Elämänpuu symboloi puiden syklisen toiminnan kautta uudestisyntymistä (talvella nukutaan ja keväällä herätään), henkilökohtaista kasvua, vahvuutta, sen kauneutta sekä elämän lähdettä ja elementtejä. Juurien avulla pysytään maadoittuneena ja oksilla tavoitellaan taivasta, kuuta ja aurinkoa.

Skandinaavisessa mytologiassa elämänpuu on ollut Yggdrasil maailmanpuu. Yggdrasil on yleensä jättimäinen saarnipuu, joka on kannatellut koko maailmankaikkeutta, ollen yhdeksän maailman keskipiste. Maailmanpuun oksilla ja juurilla eli lukuisa määrä eläimiä ja sen kautta oli kulku kolmelle eri tasolle (suomalaisittain sanottuna ylinen, alinen ja keskinen). Viikinkien ylijumala Odin hirttäytyi Yggdrasiliin ylösalaisin yhdeksäksi päiväksi saadakseen haltuunsa riimujen salaisuudet.

Kelttiläisen mytologian elämänpuu (The Celtic Tree of Life) on ollut tärkeä tammipuu, jossa asuivat esi-isien henget. Kelteille puut ja luonto olivat ylipäätään kaiken perusta ja elämänpuu yhdisti luonnon, maan ja tuonpuoleisen luonnollisella tavalla. Tammi voi elää yli 300-vuotiaaksi ja tätä kautta tammipuu edusti kestävyyttä, pitkäikäisyyttä ja jaloutta. Elämänpuu symboloi kelteille myös tasapainoa, harmoniaa sekä elämän kolmea vaihetta: syntymä, kuolema ja uudelleensyntyminen.

Teksti: Saaga Saarnisola
Lähteet: Norse Mythology for Smart People, Ishka, Universe of Symbolism, Irish Road Trip, UniGuide, Wikipedia
Julkaistu ensimmäiseksi Kolmas Silmä Puoti verkkokaupan uutiskirjeessä

Näytetään kaikki 30 tulosta

Näytetään kaikki 30 tulosta