Luonnonmystiikka Luonnonnoita Pakanallista lukemista Luonnonpakanan kirjasto Myytit ja mytologiat Pakanallinen kansanperinne uuspakanuus Shamanismi Luonnonuskonnot Luontoyhteys Tontut ja haltijat Riimujen tulkinta ja ennustaminen Metsän salainen elämä Saamelaisten mytologia Kaarina Davis Suomalainen kansanusko Vihreä noita Riimukirjoitus

Luonnonpakanan kirjahylly

Kolmassilma.net suosittelee luettavaa, uudempaa ja vanhempaa. Kirjahyllyssä luontoyhteys, luonnonmystiikka, myytit, mytologiat, uskomukset, pakanalliset pidot. Käytännönläheinen ja merkityksellinen elämä yhdessä luonnon kanssa.

Päivitetty viimeksi: 6.4.2023

🇬🇧 englanninkielinen
🇫🇮 suomenkielinen

Celtic Tree Mysteries – Secrets of the Ogham

🇬🇧 Blamires, Steve. Llewellyn Worldwide, 1997
Skotlannissa syntynyt Steve Blamires on julkaissut useita kirjoja kelttiläisestä mytologiasta ja uskomuksista. Tässä kirjassa sukelletaan kattavalla tavalla Oghamien salaisuuksiin. Celtic Tree Mysteries gives you a firm grip on the powers and energies of the Celtic Green World. Through practical exercises and the use of Ogham sticks, you will begin to branch out to untrodden lands of spiritual awareness.

Cottage Witchery: Natural Magick for Hearth and Home

🇬🇧 Dugan, Ellen. Llewellyn Worldwide, 2012
Käytännönläheinen ja runsaasti ideoita sisältävä kirja mökkinoidalle. From specialized spells and charms to kitchen conjuring and color magick, this hands-on guide teaches Witches of all levels how to strengthen a home’s aura and energy. Readers will learn how to use begonias and lilacs for protection, dispel bad vibes with salt and lemon, perform tea leaf readings, bless the home with fruit, invite the help of home faeries, perform houseplant magick, and create a loving home for the whole family.

Eläinten salattu elämä – luonnon asukkaiden ja lemmikkien sielunelämästä

🇫🇮 Wohlleben, Peter. Suomentaja: Pirkko Roinila. Gummerus, 2018
Hoivaavia oravia, uskollisia ja rakastavia variksia, myötätuntoisia metsähiiriä ja surevia naarashirviä. Eikö näillä sanoilla puhuta yleensä ihmisten tunteista? Wohlleben johdattelee kiinnostavien tarinoiden kautta katsomaan ympärillämme eläviä olentoja toisin. Niin lähellä kuin eläimet meitä ovatkin, emme tule ajatelleeksi kuinka samanlaisia eläimet lopulta ovat kuin me.

The Four Elements of the Wise: Working with the Magickal Powers of Earth, Air, Water, Fire

🇬🇧 Ivo Dominguez Jr. Weiser Books, 2021
Neljän elementin opas sekä aloittelijoille, että pitemmälle ehtineille. The four elements are the pillars that uphold the manifest world and anchor spirit to matter. They are associated with a wide range of spiritual entities, from small elementals to divine beings. This book explores the consciousness of the elements, which provides a system of understanding that supports most of the magic of the West and paganism. The use of the elements in a wide range of systems and practices will be examined.

Haltiain kertomaa – elämän taiasta ja elämästä luonnonhenkien kanssa

🇫🇮 Lehtinen, Marja & Salo, Helge & Salo, Armen. Basam Books, 2012
Lähde mukaan taianomaiselle matkalle luonnonhenkien maailmaan. Haltiain kertomaa kuvaa elämää luonnonhenkien kanssa. Se on portti onnellisempaan elämään, jota haltiat itse nimittävät arvolliseksi arjeksi. Luonnonhenkien rakkaus, ymmärrys, viisaus ja huumori tiivistyvät kirjan sivuilla oppitunneiksi, jotka kertovat paljon meistä ihmisistä ja yhteydestämme niin luontoon kuin omaan ihmisyyteemme.

Hedge witchcraft : Pagan portals

🇬🇧 Saille, Harmonia. John Hunt Publishing, 2012
Kuka tai mikä on Hedge Witch ja mitä hän tekee? Learning by experiencing is about trusting your instincts and connecting with your inner spirit. Hedge witchery in general is experiential and a slow and natural progression of interests and events often experienced from childhood and persisting all through your life. There is no dogma attached to hedge witchcraft. There are no tenets to follow. The path of a hedge witch is very much an individual one, and it is a solitary practice.

Järven tarina (elokuva, dvd)

🇫🇮 Käsikirjoitus Antti Tuuri ja Marko Röhr. Matila Röhr Productions, 2016
Huikea luontodokumentti vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Muinaisten uskontojen tarinat heräävät henkiin, kun pinnan alla oleva maailma avataan katsojille. Pääosissa: Samuli Edelman (kertoja). Ohjaaja: Marko Röhr, Kim Saarniluoto.

Kansallispuistot – maamme luonnon helmet

🇫🇮 Karvinen, Tea. Docendo, 2022
Upeasti kuvitettu tietoteos maamme kansallispuistoista! Kansallispuistot – maamme luonnon helmet esittelee kaikki Suomen 41 kansallispuistoa Saaristomereltä Lemmenjoelle. Valokuva- ja tietoteos kertoo kansallispuistojen upeimmista kohteista ja tuo esille kunkin puiston erityispiirteet. Jokaisella kansallispuistolla on oma tarinansa. Kymmenes uudistettu juhlapainos. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Kansanuskon yöpuoli – hiidet, manalaiset ja muut demonit

🇫🇮 Klemettinen, Pasi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022
Millaisia olentoja ovat karu ja kiira? Onko Suomessa ollut jättiläisiä ja lohikäärmeitä? Kuinka horkasta pääsee eroon? Kansanuskon yöpuoli nostaa päivänvaloon suomalaisen perinteen ja kansanuskon pimentoon jääneet olennot, joita pidettiin pahoina, inhottavina tai kammottavina. Synkkään joukkoon lukeutuu niin demoneita ja hirviöitä kuin eläimiä ja vainajia. Tavallisesti niitä tuli karttaa kuin ruttoa, mutta joskus pahalaisten apuun turvauduttiin. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Karhu – voimaeläin

🇫🇮 Ohtonen, Kimmo. Docendo, 2016
Tarinan keskiössä on itse metsän kuningas, jonka seurassa Kimmo on päässyt viettämään lukuisia öitä korpimetsän hämärässä. Teos on kuitenkin ennen kaikkea ihmismatka meidän alkujuurillemme, sinne mistä me olemme kaikki lähteneet. Matka, jonka edetessä lukija pääsee myös pohtimaan omaa luontosuhdettaan. Mitä tunnet, kun vaellat syvällä havupuiden labyrintissä? Mitä näet, kun metsän kuningas katsoo sinua silmiin? Pelottavan pedon vai kenties heijastuksen omasta elämästäsi?

Kivien parantava voima

🇫🇮 Permutt, Philip. Suomentaja: Tuikku Ljungberg. Delfiini kirjat, 2012
Kirjassa esitellään yli 100 kiven ja kiteen ominaisuudet, vaikutukset ja käyttötarkoitus. Jokaisella kivellä on omat ominaisuutensa ja oma energiansa, joita voidaan käyttää chakrojen tasapainottamisen lisäksi apuna myös haluttujen ominaisuuksien ja luonteenpiirteiden vahvistamisessa, kaukoparantamisessa, erilaisten tilojen ja huoneiden energisoimisessa tai vaikkapa kasvien hoitamisessa.

Kodin noita

🇫🇮 Murphy-Hiscock, Arin. Suomentaja: Heini-Sofia Alavuo. Viisas Elämä, 2020
Kattava opas taianomaisten tilojen luomiseen loitsuilla ja rituaaleilla, eli opaskirja kotinoitailuun. Sisältää osin hassuja suomennoksia, mutta on ihan mukava ja tunnelmallinen teos. Kirjassa on mm. arkipäivän loitsuja, helppoja reseptejä kehon ja sielun ravitsemiseksi sekä tietoa parantavista yrteistä. Teos on myös kunnianosoitus ikiaikaisille perinteille, joissa keittiö tulisijoineen on ollut kodin sydän, sen parantava keskus, jossa syntyy ripaus taikaa jokaiseen päivään.

Luonnonpakanan vuodenkierto – kahdeksan elävää vuodenaikaa

🇫🇮 Saarnisola, Saaga. Kolmas Silmä Publications, 2023
Lämminsydäminen, yhtäaikaa nykypäiväinen ja muinais-pakanahenkinen luontoyhteysopas, jossa mutkaton Saaga opastaa syvällisemmän luontoyhteyden saloihin kaikkina vuodenkierron aikoina. Kahdeksan vuodenaikaa, neljä sykliä, vanhat luonnonpyhät ja luonnonuskomusten sapatit. Toinen uudistettu painos, julkaistu ensimmäisen kerran v. 2020. Saatavilla e-kirjana. » Lataa Kolmas Silmä Puodista

Luonnon salainen verkosto – kasvi- ja eläinmaailman ihmeelliset yhteydet

🇫🇮 Wohlleben, Peter. Suomentaja: Pirkko Roinila. Gummerus, 2019
Vahva kokonaisnäkemys luonnon ihmeellisistä mekanismeista. Miten kurkikantojen toipuminen näkyy Espanjan kinkuntuotannossa? Mitä tarkoittaa, kun sanotaan, että lohi nousee puuhun? Miten lehtipuut vaikuttavat maapallon pyörimiseen? Miten havumetsä vaikuttaa sateen syntymiseen? Entä mitä tapahtuu, jos ihminen pääsee vaikuttamaan tähän kaikkeen?

Maadoittuminen – kaikkien aikojen tärkein terveyslöytö

🇫🇮 Ober, Clinton & Sinatra, Stephen & Zucker, Martin. Suomentajat: Jussi Yli-Panula ja Päivi Peltoniemi. Valmiixi, 2018
Ota yhteys maahan ja parane. Kirja selittää, kuinka maadoittuminen saattaa olla terveydellemme yhtä perustavanlaatuista kuin auringonvalo, ilma, vesi ja ravinteet. Kirjan ovat kirjoittaneet kaapelitelevisioteollisuuden uranuurtaja Clinton Ober, kardiologi, kirjailija ja sähkölääketieteen asiantuntija Stephen Sinatra ja terveyskirjailija Martin Zucker. » Lue artikkeli maadoittumisesta

Maan voimaa – magiaa luonnosta

🇫🇮 Cunningham, Scott. Suomentaja: Tuikku Ljungberg. Delfiini kirjat, 2010
Luonnossa voi piillä uskomatonta voimaa. Tuulen, sateen ja liekkien energiaa on mahdollista hyödyntää omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Luonnonmagian menetelmät ovat yksinkertaisia ja tehokkaita. Monimutkaisia rituaaleja ei tarvita ja työkaluina käytetään kiviä, puun lehtiä, oksia tai muuta luontoperäistä. Luonto on jo itsessään maaginen elementti. Joet ja järvet, myrskytuulet ja salamatkin tarjoavat tilaisuuden tehokkaaseen luonnonmagian harjoittamiseen.

The Magical Household

🇬🇧 Cunningham, Scott ja Harrington, David. Llewellyn Publications, 2008 (first published 1983)
Perinteinen Cunninghamin opaskirja kotinoitailuun. Recognize and celebrate the magic of life with timeless rites and spells. Create a magical household – a haven of harmony, safety, spirituality, security, and romance. The benefits include a happier existence, protection against thieves, improved health, restful sleep, satisfying spiritual experiences, and a perfect environment for positive magic. This warm and wise guide by much loved author Scott Cunningham has been helping people create sacred space in their homes and gardens for twenty years.

Metsäkansan tarina

🇫🇮 Ohtonen, Kimmo. Docendo, 2017
Metsäkansan tarina on matka lukuisten metsän asukkien valtakuntaan. Tarinallinen kokemus etenee Kimmon henkilökohtaisen matkan kautta: hän kiertää lapsuudestaan tuttuja metsiä vuoden ajan taltioiden näkemäänsä kuvin ja sanoin. Lukija pääsee matkalle Uudenmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun metsiin.Ihminen muuttaa teoillaan luontoa joka päivä, mutta voiko luonto vielä muuttaa meitä?

Metsän käyttöopas

🇫🇮 Wohlleben, Peter. Suomentaja: Pirkko Roinila. Gummerus, 2019
Toisenlainen retkeilykirja. Metsän käyttöopas tarkastelee metsää ja koko luontoa tavallisen ihmisen – retkeilijän, luontoharrastajan tai vaikkapa sienestäjän – näkökulmasta ja selittää persoonallisella tavalla puiden siimeksessä kohdattavia ilmiöitä. Wohlleben tutkailee eläinten jälkiä, pohtii hyttys- tai punkkivitsausten syvempiä merkityksiä sekä kertoo, miten metsässä selviää koko viikonlopun, kun varusteina on vain makuupussi, kuppi ja veitsi.

Metsän salainen elämä

🇫🇮 Hallanaro, Eeva-Liisa ym (toim). Gaudeamus, 2016
Suomalaisten sanotaan olevan metsäkansaa. Mutta kuinka hyvin tunnemme metsämme? Mitä tiedämme niistä tuhansista ja taas tuhansista eliölajeista, jotka elävät lahopuun kuoren alla, sammalen kätköissä ja purojen pohjissa? Emme paljon mitään, vastasivat biologit ja vetivät saappaat jalkaan. Kirja on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän hiljaisten elämästä. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta.

Metsän tarina (elokuva, dvd)

🇫🇮 Kuvaus Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen ja Teemu Liakka. Matila Röhr Productions, 2012
Palkittu luontodokumentti Metsän tarina kertoo ainutlaatuisesta suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä. Elokuvan pääosissa ovat metsän lukuisat asukkaat: karhut, hirvet, käärmeet ja pöllöt. Ohjaaja: Kim Saarniluoto, Ville Suhonen.

Monstra Vikingi – värityskirja viikinkien olennoista

🇫🇮 Levänen, Heli. Salakirjat, 2018
Hienojen kuvien inspiraationa ovat toimineet viikinkien saagat, riimut ja koristekuviot. Värityskirja sisältää kuvia viikinkien pedoista, olennoista ja kadotetuista sieluista sekä lyhyitä runollisia tarinoita niistä. Ota käteesi värikynät ja anna mielen vaeltaa muinaisessa mytologisessa maisemassa. Taitoa ei tarvita, pelkät kynät ja kokeilunhalu riittävät. Viimeistele kuvat mieluisiksi ja kehystä vaikka tauluksi tai anna korttina eteenpäin.

Myyttiset eläimet – tarua ja totta eläinten mahdista

🇫🇮 Kaski, Liisa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2019
Metsä miulle mielen antoi, susi suuren ymmärryksen. Esivanhempamme suhtautuivat luontoon kunnioituksella ja turvautuivat eläinten apuun elämän ratkaisevina hetkinä. Meille periytyneet ikiaikaiset uskomukset vaikuttavat edelleen siihen, miten suhtaudumme eri eläinlajeihin. Myyttiset eläimet esittelee 40 Suomen luonnossa esiintyvää eläintä ja kertoo eri lajeihin liitetyistä myyteistä. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Noitia, kalloja, vedenhenkiä – maaginen matkaopas Pohjanmaalle

🇫🇮 Peltonen, Riina ja Heikkilä, Mervi. Haamu Kustannus, 2021
Maaginen matkaopas vie retkelle Pohjanmaalle, jännittävien tarinoiden alkulähteille. Näissä myyttisissä maisemissa on tavattu vedenhenkiä, kööpeleitä, vuorenpeikkoja ja virvatulia. Kirjan kymmenen kohteen joukossa on muinaisjäännöksiä, raunioita ja myyttisiä luontokohteita. Historiallisten tietojen lisäksi kirjassa sukelletaan syvälle kansantarujen ja myyttien maailmaan. Kohteiden tarinat kertovat maagisista rituaaleista, veret seisauttavista kohtaamisista ja yliluonnollisista olennoista.

Pientä ja isoa väkeä – kuvakirja suomalaisista uskomuksista

🇫🇮 Alhonen, Anssi ja Muurinen, Tytti. Salakirjat, 2016
Aikuisten satukirja, jonka kuvituksena on upeita tulkintoja kansanperinteen hahmoista. Kuvakirjaan on koottu vanhoja suomalaisia uskomuksia, tarinoita ja loitsuja. Sivuilta voit lukea muun muassa mitä vanha kansa uskoi maailman synnystä, miten saunanhaltija suututettiin sekä mitä ovat hapsinkatkiaiset ja kätkökäärmeet.

Pilvibongarin opas

🇫🇮 Pretor-Pinney, Gavin. Suomentaja: Ulla Lempinen. Atena, 2012
Jos et ole aiemmin lukenut tätä hulvatonta teosta, tulet sekä hämmentymään, että ulvomaan ilosta. Pilviä mustamaalataan aivan syyttä, sillä pilvetön elämä olisi köyhää ja tylsää. Pilvet ovat luonnon runoutta, alati muuttuvaa leikkiä taivaalla. Elämä olisi viheliäistä, jos päivästä toiseen jatkuisi pilvetön yksitoikkoisuus. Pilvibongarin opas esittelee pilvet alkaen tutuista kumpupilvistä ja hurjista ukkospilvistä sekä päätyen valaiseviin yöpilviin ja rastaanrintana hohtaviin palleropilviin.

Pohjolan voimaeläimet ja Pohjolan voimaeläinkortit

🇫🇮 Tukiainen, Maaretta ja Frey, Markus. Tuuma-kustannus, 2019
Kirja: Pohjolan voimaeläimet on uudelleentulkinta muinaisten suomalaisten eläimiin liittyvistä uskomuksista. Tunteisiin vetoavien tarinoiden sekä mystiikkaa ja voimaa henkivien kuvitusten kautta Pohjolan myyttinen maailma herää erityislaatuisella tavalla henkiin. Kortit: Eläimiin liittyvä tieto on paketoitu 40 korttiin arjen inspiraatioksi. Korttien avulla voi tutkia itsessään piileviä eri puolia. » Lue lisää kirjan ja korttien esittelyartikkelista

Puiden salattu elämä – kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä

🇫🇮 Wohlleben, Peter. Suomentaja: Pirkko Roinila. Gummerus, 2017
Metsässä tapahtuu ihmeellisiä asioita. Puut kommunikoivat keskenään. Ne suhtautuvat tunteellisesti jälkikasvuunsa ja naapuriin vanhuksiin. Siis vanhempiin puihin. Puilla on tunteet. Ja muisti. Ne tunnistava hyönteisen myrkyn ja saattavat varoittaa toisia puita siitä. Suomalaisten verenperintönä on aina jonkinlainen suhde metsään, mutta kun luemme tämän kirjan, on metsään meneminen meillekin aivan muuta kuin mihin olemme tottuneet.

Pukinparta ja valvatit – uuden ajan värityskasvio

🇫🇮 Piippo, Sinikka ja Kontinen, Satu. Sitruuna kustannus, 2016
Yhdistetty tietokirja ja aikuisten värityskirja. Tästä vintage-henkisestä värityskasviosta löydät 35 helposti tunnistettavan kasvin esittelyt, tietoa niiden terveysvaikutteisista ominaisuuksista sekä vinkkejä kauneudenhoitoon ja ruuanlaittoon. Kirjassa on runsaasti viehättäviä väritysaukeamia sekä tilaa omille kasvilöydöille. Kaikkiin kirjan kasveihin liittyy mielenkiintoisia erityispiirteitä, kuten myös kansanperinteisiä uskomuksia.

Riimujen tulkinta – riimukivien ikiaikainen viisaus

🇫🇮 Saarnisola, Saaga. Kolmas Silmä Publications, 2020 (2. uudistettu painos)
Sukkela e-tulkintaopas riimujen jokapäiväiseen käyttöön. Tästä käytännönläheisestä oppaasta löydät tarvittavan perustiedon matkallesi riimukivien kiehtovaan maailmaan, riimumerkkien tulkitsemiseen ja riimujen erilaisiin käyttötapoihin. Riimujärjestelmä on alkuperäinen ja perinteisin vanhempi futhark, joka käsittää 24 riimumerkkiä. Saatavilla e-kirjana. » Lataa Kolmas Silmä Puodista

Riimujen viisaus

🇫🇮 Kataja, Ensio. Athanaton, 2005
Osittain hieman fanaattinen, mutta paljon tietoa sisältävä teos, joka johdattaa riimujen salaperäisempään osastoon. Riimujen viisaus raottaa lukijalle ovea laajempaan germaanisen tradition maailmaan, esitellen germaanista kosmologiaa, psykologiaa ja polyteistista uskonnollisuutta. Kaikkein läheisimmin se kuitenkin pyrkii paneutumaan itse riimujen viisauteen, voimaan ja salaisuuteen.

Riimut – viestejä viikingeiltä

🇫🇮 Oja, Heikki. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018 (3. painos)
Riimut ovat tässä tietokirjassa viikinkiaikaisia taikamerkkejä ja koristeita, kirjeitä ja muistosanoja, joita on löydetty koruista, keihäänkärjistä ja kastemaljoista. Tunnetuimmat merkit ovat kivissä, jotka on pystytetty henkilön tai rakennuksen muistoksi. Kattava käsikirja esittelee kiehtovasti riimukirjoitusta sekä kertoo, mitä tiedämme riimutaiteilijoista ja löytyneistä riimuesineistä. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Saamelaisten mytologia

🇫🇮 Pentikäinen, Juha ja Pulkkinen, Risto. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2018
Järkäle alkuperäiskansamme luontohenkisestä maailmankuvasta. Mitä tarinoita seidat, revontulet ja pyhät erämaajärvet meille kertovat? Millaiset ovat saamelaisen samaanin, noadin taidot? Mikä olento on tunturissa vaaniva staalo? Perinteitä ja myyttejä on joikattu, kerrottu tarinoina iltanuotioilla ja annettu opetuksina nuoremmille, jotta elämä jatkuisi. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Shamaanin tie

🇫🇮 Harner, Michael. Suomentaja: Kaija Anttonen. Unio Mystica, 2004 (uudistettu laitos 1990 julkaistusta painoksesta)
Shamanististen menetelmien käsikirja. Harner yhdistää tässä uraauurtavassa teoksessa shamanistisen tiedon syvään, omakohtaiseen kokemukseensa ja näkemykseensä shamaanin työstä. Shamanismi on ikivanha perinne, joka opettaa huolehtimaan toisten ihmisten hyvinvoinnista, kasvattamaan omia voimavaroja sekä laajentamaan siihen perehtyvän tietoisuutta. Shamanismi voi olla myös elämys, jossa ihminen löytää uudestaan yhteyden itseensä ja luontoon.

Sticks, Stones, Roots and Bones – Hoodoo, mojo and conjuring with herbs

🇬🇧 Bird, Stephanie Rose. Llewellyn Worldwide, 2013
Opi Hoodoota kokeneen harjoittajan opastuksella. Tracing Hoodoo´s magical roots back to West Africa, Stephanie Rose Bird teaches how to practice Hoodoo-based magic in the twenty-first century. Learn how sticks, stones, roots, and bones the basic ingredients of a Hoodoo mojo bag can be used to bless the home, find a mate, invoke wealth, offer protection, improve health and happiness, and much more.

Suomalainen samanismi — mielikuvien historiaa

🇫🇮 Siikala, Anna-Leena. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1992
Teos kartoittaa suullisen runoutemme avaamaa shamanistista mielikuvamaailmaa ja kuvaa samalla koko suomalaisen tietäjälaitoksen historiaa. Tietäjän taitoja ja tuonpuoleisen olemusta tarkastellaan muinaisislantilaisen runouden ja saagojen, antiikin ja Lähi-idän myyttien, keskiaikaisten visioiden, siperialaisen ja saamelaisen shamanismin sekä arkeologisen ja kielen kehitystä koskevan aineiston rinnalla. Loitsuissa ja eeppisissä runoissa suomalaisen shamanismin perintö eli kauan kuten myös haltioituvien tietäjien, karjalaisten arpojien ja sisäsuomalaisten näkijöiden työssä.

Suomalaisen kansanuskon sanakirja

🇫🇮 Pulkkinen, Risto ja Lindfors, Stina. Gaudeamus, 2016
Kirja tarjoaa kiehtovan kokonaiskuvan muinaisten suomalaisten maailmankuvasta ja sen lainalaisuuksista: pyhistä eläimistä, jumalolennoista ja paikoista sekä magiasta ja arjen uskomuksista. Se näyttää, kuinka pyhyys oli läsnä kaikkialla, miten luonto ymmärrettiin kumppanina ja kuinka kristinusko ja pakanuus kietoutuivat yhteen kansanomaisessa ajattelussa. Teos sisältää myös keskeisimmät kalevalaiset nimet, paikat ja runoaihelmat.

Suomen kansan pyhät paikat

🇫🇮 Lounema, Risto. Yhtyneet Kuvalehdet, 2003
Kovakantinen, paljon asiaa ja luontokuvia sisältävä iso teos. Risto Lounema on kartoittanut ja kiertänyt Suomen kansan pyhiä paikkoja ja esittelee noin 270 kuvan voimin kulttipaikkojamme kymmenen tuhannen vuoden ajalta. Muinaisista pyhistä paikoista löytyy vastaus kysymykseen, keitä olemme, mistä olemme tulleet?

Terveysmetsä – tunnista ja koe elvyttävä luonto

🇫🇮 Pajunen, Adela ja Leppänen, Marko. Gummerus, 2017
Todellinen luontoyhteyskirja, jolla on sielu ja sisäinen näkökyky. Osasitko ajatella, että kehon immuunijärjestelmän kannalta elintärkeiden mikrobien ja luonnossa liikkumisen välillä on yhteys? Terveysmetsä kertoo, miten erilaiset luontopaikat vaikuttavat ihmiseen ja edistävät terveyttä. Se kokoaa yksiin kansiin koko Suomen hyvää tekevän luonnon: metsät, kalliot, vedet, suot, niityt, viljelymaat ja maisemat. Teos kannustaa tarinoin ja vinkein luontoyhteyden syventämiseen ja oman terveysmetsän löytämiseen.

Toisinnäkijän päiväkirja

🇫🇮 Davis, Kaarina. Kaarina Davis, 2013
Hienon luontoihmisen syvällinen päiväkirja. Maailmassa on enää vähän paikkoja, joissa ei kuuluisi yhtään ihmisen aiheuttamaa ääntä viiteentoista minuuttiin. Sellainen oli Alhonlahti, vanha sukutila, jonne Kaarina Davis muutti vuonna 2004 kaupungin kiireiden keskeltä. Humisevat metsät, pihapiirin linnut, jäätyvän järven äänet, luonnonrauha – uusia ulottuvuuksia avautui Kaarinan elämään. Sitten metsät alkoivat kaatua ympäriltä.

Tonttu – tarua ja totta

🇫🇮 Saure, Heikki. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2019
Tarinoita maailmasta, jonka olemme jo lähes unohtaneet. Vanhan kansan suhde niin kotitonttuihin kuin saunatonttuihin oli vastavuoroinen ja entisaikoina näihin kodin ja pihapiirin pieniin haltijoihin suhtauduttiin kunnioituksella. Pohjoinen tonttu-usko on ikivanhaa, ja tontut saattavatkin olla kaikkein vanhimpia suomalaisia jumalia – ne vaikuttavat elämäämme edelleen monin tavoin. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Traditional Witchcraft for the Woods and Forests

🇬🇧 Draco, Melusine. Moon Books, 2012
Puuyhteyden luomisesta ja käyttämisestä, kaikissa ympäristöissä. No matter where you live, there will always be a wide variety of trees in the immediate vicinity, whether open countryside, urban parkland or municipal gardens. Get to know them, learn to recognise the different species, and draw on the magical power of the tree.

Täyttä puuta – pilko, pinoa ja kuivaa – puulämmittämisen taito

🇫🇮 Mytting, Lars. Suomentaja: Seppo Hovila. Bazar, 2013
Erilainen klapikirja. Kaikki me suomalaiset tiedämme, miltä tuoksuu puuliiterissä tai puusaunassa, miltä kirves tuntuu kädessä, miltä kuulostaa kun halko kalahtaa kahtia. Pohjolassa puulämmitys on tuttua kulttuuria. Täyttä Puuta on hyödyllinen kirja kaikille puulämmittäjille, myös todellisille puuihmisille. Kirja saa hyvälle mielelle ja herättää muistoja. Sen luettuasi haluat mennä hakkaamaan halkoja puuvajaan tai tekemään tulen saunan uuniin.

Ukonvaaja (elokuva, dvd)

🇫🇮 Käsikirjoitus Jenna Ruisaho, Tuukka Tähti, Mika Viitanen ja A.W. Yrjänä. Helomedia, 2016
Dokumenttielokuva suomenuskosta. Ukonvaaja on maailman ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva, joka käsittelee vanhaa suomalaista luonnonuskoa ja mytologiaa. Se herättää suomalaisen luonnon mystiikasta ammentavat, myyttiset tarinat eloon. Ukonvaajassa CMX-yhtyeestä tuttu muusikko, kirjailija ja myyttien sanansaattaja A.W. Yrjänä tekee henkisen matkan omille, iänikuisille kulttuurijuurilleen. Elokuvassa tutkitaan myös, miten luonnonuskon ja mytologian merkit näkyvät nykypäivän Suomessa. Pääosissa: A.W. Yrjänä. Ohjaaja: Tuukka Tähti.

Veden valtiaat – totta & tarua

🇫🇮 Hjelt, Marjut ja Nuutinen, Christer. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012
Meret, joet ja järvet ovat täynnä mahtavaa vedenväkeä, jota on vaikea vastustaa. Veden valtiaat esittelee vedenalaisia valtakuntia ja niiden asukkaita maailman tarustoista. Mukana on runsas valikoima veden jumalia, haltijoita, vedenneitoja ja hirviöitä. Marjut Hjelt kertoo taruhahmojen ominaispiirteet, elintavat ja esiintymisalueet tuntomerkkien avulla tunnistat vaivatta vaikkapa saunarannassa pulahtavan Vellamon. Christer Nuutisen taidokas kuvitus antaa hahmon tuntemattomillekin veden olennoille.

Vihreä noita – kattava opas yrttien, kukkien, eteeristen öljyjen ja muiden taikavoimien maailmaan

🇫🇮 Murphy-Hiscock, Arin. Suomentaja: Heini-Sofia Alavuo. Viisas Elämä, 2018
Vihreän noidan käsikirjan runsaat käännöskukkaset saattavat turhauttaa aihepiiriin tottunutta lukijaa, mutta sanojen takana oleva kokonaisuus on kiva ja laaja. Vihreät noidat ovat sydämeltään viisaita parantajia, jotka luottavat luonnon voimaan. Opit hyödyntämään yrttejä, kasveja ja kukkia. Opit myös käyttämään kristalleja, jalokivia, kiviä ja jopa pieniä risuja sisäisen tasapainon löytämiseen. Mukana runsas kokoelma erilaisten rohtojen ja rituaalien ohjeita sekä reseptejä ja opastusta luonnon parantavien taikavoimien käyttöön.

Voimaeläimet – syvä yhteys

🇫🇮 Backman, Markku. Whizhealer Co., 2. painos, 2019
Mikä on sinun voimaeläimesi? Uudistettu laitos shamaani Markku Backmanin menestyksekkäästä voimaeläinkirjasta. Voimaeläinoppi on luonnonkansojen vanhaa viisautta ja oppia luonnosta. Jokaisella eläimellä on oma erityislaatuinen ominaisuus, joka myös heijastuu meihin ihmisiin. Voimme oppia paljon itsestämme kohtaamiemme eläinten kautta. Kirjassa esitellään yhteensä 67 voimaeläintä ja niiden symboliset merkitykset. » Lue lisää kirjan esittelyartikkelista

Vuotuinen ajantieto: Vanhoista merkkipäivistä sekä kansanomaisesta talous- ja sääkalenterista enteineen

🇫🇮 Vilkuna, Kustaa ja Tanttu, Erkki. Otava, useita kymmeniä painoksia. Julkaistu ensimmäisen kerran v. 1950.
Vanhanajan vuodenkierrosta ja uskomuksista. Merkkipäivät ovat aina olleet tärkeitä ihmisille monestakin syystä, muun muassa kanssakäymisen kirvoittajina. Säät ja ilmat ovat suosituimpia keskustelunaiheita, mutta sitä paitsi ne ovat ja ovat varsinkin aikaisemmin olleet useiden ammattien harjoittajille kaiken työskentelyn perusedellytyksiä, toimintojen aloittajia. Ei siis ihme että vanha kansanperinne on tulvillaan näihin käsitepiireihin liittyviä havaintoja.

Wilhelmin saunakirja – saunan taiasta

🇫🇮 Lehtinen, Marja & Salo, Helge & Salo, Armen. Basam Books, 2013
Wilhelmin saunakirjassa tavataan saunahaltia Wilhelmi. Saunalla on oma voimansa, joka vaikuttaa ulkoisen kehomme lisäksi myös mieleemme, mutta sitä ei nykyelämän kiireessä usein muisteta vaalia. Kun löytää oman tapansa saunoa, alkaa saunomisen ikiaikainen viisaus aueta. Kirjaa lukiessaan – ja etenkin sen jälkeen, koivunlehtien tuoksussa ja kiukaan leppeässä napsahtelussa – lukija voi ottaa Wilhelmin opeista vaarin ja hyödyntää vinkkejä saunomisesta.


Vinkki: Hyväkuntoisia ja uudenveroisiakin käytettyjä kirjoja saa näppärästi esimerkiksi Antikvaari.fi verkkokaupasta. Palveluun voi tallentaa myös hakuvahteja, mikä on kätevää varsinkin vanhempien teosten etsinnästä. (ei ole mainoslinkki).