Julkaistu Jätä kommentti

Maadoittuminen lievittää turhaa ressiä ja parantaa luovuutta

Maadoittuminen Luonnon elementit Maa Maadoittumisen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Henkinen ja fyysinen maadoittuminen

MAADOITTUMINEN VAPAUTTAA JA EHEYTTÄÄ

Pahamaineinen stressikin voi olla hyväksi, mutta toimiakseen se tarvitsee vastapainoksi jotain muuta – kuten vaikkapa maadoittumista. Mitä maadoittuminen tarkoittaa, miten sen puute ilmenee, millä tavalla maadoittuminen vaikuttaa ja mitkä ovat helppoja tapoja maadoittua?

Saaga SaarnisolaStressi tappaa, sanotaan. Osa stressistä on kuitenkin ihmiselle tuiki tarpeellista, elintärkeää ja toiminnan kannalta välttämätöntä, sillä stressiäkin on olemassa sekä hyvää että pahaa, vähän kuin kolesteroli. Hyvän ja pahan stressin suurin ero on siinä, miten kauan kehomielen stressireaktio kestää ja kuinka voimakkaana se ilmenee. Silläkin on merkitystä, miten ihminen suhtautuu stressiin omien ajatusten ja tunteiden tasolla.

Lyhytkestoinen stressi on positiivinen ilmiö adrenaliineineen, joka parantaa suorituskykyä ja voi johtaa piristäviin ja hedelmällisiin tuloksiin. Ongelma ja myrkky stressistä tulee silloin, kun stressi pitkittyy ja elimistö jää jopa ikuisiksi ajoiksi selviytymistilaan ja sen moninaisiin vaikutuksiin. Kiireinen elämänrytmi sekä töissä että kotona lienee varman tartunnan numero ykkönen.

Esimerkiksi työperäistä stressiä ei aina voi välttää, mutta mitä useista lähteistä kasaantuvalle stressille voisi tehdä, tai turmiollisen ketjun katkaista heti alkuunsa? Yksi stressiä positiivisesti tauottava keino voi hyvinkin olla niin yksinkertainen, kuin Maadoittuminen.

  • Mitä maadoittuminen tarkoittaa
  • Miten maadoittumisen puute ilmenee
  • Maadoittumisen vaikutukset
  • Maadoittumisen terveysvaikutuksia
  • Miten ja missä voi maadoittua
  • Helppo maadoittumisen harjoitus
  • Voiko ilman maakosketusta maadoittua

Mitä maadoittuminen tarkoittaa?

Maadoittuminen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa

Jos puheenaihe ei liity pelkästään sähköjohtoihin, maadoittuminen voi tarkoittaa joko fyysistä tai psyykkistä yhteyttä maahan (tai molempia), joka on suoraan jalkojemme alla.

Maadoittuessa maasta voi joko kokea virtaavan energiaa, tai vaihtoehtoisesti havaita yksilöllisiä vaikutuksia, joita maadoittumisesta seuraa. Joka tapauksessa, jollei nyt talvisaikaan palelluta itseään tai kesällä astu lasinsirun päälle, maadoittumisesta tuskin voi seurata mitään pahaa tai ikävää – päinvastoin.

Miten maadoittumisen puute ilmenee?

Maadoittuminen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa Maadoittumisen puute oireet

Milloin pitäisi maadoittua? Maadoittua voi ihan päivittäin (jopa useita kertoja), ajoittain tai viimeistään silloin kun maadoittumisen puute on jo päässyt iskemään.

Yleisiä maadoittumisen puutteen merkkejä (kuormittavan stressin lisäksi) voivat olla mm. ylikierroksilla surraaminen, selittämättömät kiputilat tai ahdistukset, unettomuus, sumuisuus, innostuksen puute, kiukku ja känkkäränkkä, huomaamatta levinnyt suorittaminen, tai pelkästään pilvilinnoissa leijailu (todellisuuden pakeneminen).

Myös luonnosta vieraantuminen voi käytännössä olla maadoittumisen puutetta. Esimerkki: Miksi maalla asuvat ihmiset ovat lähes poikkeuksetta leppoisampia ja vähemmän takakireitä kuin kaupunkilaiset? Pinnallisuus, sen tarttuvuus ynnä muut turhakkeet on tottakai yksi kaupunkiasujaa väijyvistä vitsauksista, mutta varsinainen syy ei luultavasti voi olla työperäinen stressi tai kiire, koska mm. maatalouden parissa tehdään usein ajallisesti enemmän töitä kuin betonin sisään rakennetuissa vankiloissa toimistoissa.

Toisekseen huoli toimeentulon riittävyydestä tai saatavuudesta on maaseudulla monesti suurempi ja aiheellisempi, joten sen olettaisi tuovan enemmän stressiä päinvastoin maaseudulle. Jos junan tuomalta kysyttäisiin, veikkaisin yhdeksi rennomman ilmapiirin lähteeksi luontoyhteyttä ja sen maadoittavia vaikutuksia, eli pelkästään lähiluonnon runsaampaa olemassaoloa ja havainnointia.

Maadoittumisen vaikutuksia

Maadoittuminen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa Maadoittuminen kirja

Maadoittuminen voi sekä virkistää että rauhoittaa yhtä aikaa – palauttaa ikään kuin luonnollisen tasapainon. Niinpä jos on mahdollista maadoittua esimerkiksi hektisen työpäivän keskellä, sillä voi olla yllättävän suuri vaikutus.

Maadoittuminen saattaa palauttaa erityisesti olennaisten asioiden äärelle. Mielestäni maadoittuminen auttaa esimerkiksi sanomaan itselle useammin “onko sillä seikalla oikeasti niin väliä?” Vieläpä niin, että turhia asioita tarkisteleva mieli myös uskoo tämän, ja luonnollisesti vapautuu stressin tarpeesta. Ja kun kahleet putoavat, asiat ovat enemmän mahdollisia, ja tekeminen on jälleen luovempaa ja tuottavampaa.

Omana kokemuksena tunnen maadoittuessa myös jonkin selittämättömän energian virtaavan, ilman että koettua tarvitsee sen kummemmin analysoida. Maadoittuminen auttaa siis hahmottamaan sitäkin, että monesti riittää, että jokin on olemassa tai vain tapahtuu, mikä voi olla kaikkein tärkeintä ja hienointa.

Maadoittumisella voi olla suoranaisesti parantaviakin vaikutuksia:

Maadoittumisen todistetuista terveysvaikutuksista

“Tutkimuksemme maadoittumisesta on paljastanut ehkä yksinkertaisimman ja luonnollisimman parannuskeinon lisääntyviin, kivuliaisiin ja usein kohtalokkaisiin sairauksiin kuten erilaisista tulehduksista johtuvat vanhenemissairaudet. Kuten edempänä voit lukea, hypoteesimme tämän parannuskeinon toiminnasta poikkeaa kaikesta aikaisemmin kuulemastasi. Kaikkine vaikutuksineen se mielestämme edustaa uutta parantamisen paradigmaa.

Lyhyesti, maadoittuminen palauttaa ja ylläpitää ihmisen kehon luonnollisimman sähköisen tilan, joka vuorostaan edistää optimaalista terveyttä ja toimintakykyä jokapäiväisessä elämässä. Alkuvoimainen maasta peräisin oleva luonnollinen energia on ylivertainen tulehdusta ja vanhenemista ehkäisevä lääke.

[..] “Kuten kaikkien uusien löytöjen kohdalla, Clintkin on joutunut kestämään epäuskoa ja pilkkaa ´asiantuntijoilta´ joista jotkut pitivät häntä hulluna. Hän piti kuitenkin pintansa ja on nyt kerännyt merkittävän tieteellisen todistusaineiston. Lisäksi tuhannet ihmiset, jotka ovat soveltaneet maadoituskäsitettä käytännössä, voivat paremmin, nukkuvat paremmin sekä näyttävät paremmilta, ja heillä on vähemmän kipuja.”

  • Lainaus kirjasta Ober, Sinatra & Zucker: Maadoittuminen – Kaikkien aikojen terveyslöytö, Valmiixi 2018 *

Em. kirjassa on tutkimusten lisäksi mm. runsaasti esimerkkejä nopeutuneista parantumisista, joita on saavutettu maadoittumisen avulla. Suosittelen lämpimästi tätä mielenkiintoista tietokirjaa.

Miten ja missä voi maadoittua?

Maadoittuminen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa

Maadoittua voi missä tahansa, missä maa on saatavilla. Metsässä, viljapellolla, omalla pihamaalla, puiston nurmikolla, tunturissa, kalliolla tai lenkkipolulla. Suorin ja nopein tapa maadoittua on paljaat jalkapohjat maata vasten, mutta periaatteessa mikä vain tapa koskettaa maata on maadoittavaa ja eheyttävää.

Maadoittua voi paitsi sulan ja lämpimän maan aikaan, myös talvella. Esimerkiksi vanhaan suomalaiseen tapaan puusaunasta alasti hankeen. Kokemukseni mukaan toimii sitä pirtsakammin mitä kovemmat pakkaslukemat. Talvella voi käyttää muutakin luovuutta, mm. hypistellä talvisäilöön laitettua hiekkaa tai multaa. Energiatason yhteydestä maahan voi irrallisten ainesten suhteen olla montaa mieltä; parhainta on aina valita se näkökulma tai tuntemus, joka itsellä puhuttelee.

Nykypäivänä maadoittumiseen on jo olemassa monenlaisia kommervenkkejä, jos perinteinen tapa maayhteyteen ei houkuttele: on mm. maadoittavia kenkiä, lattiamattoja, erilaisia patjoja, lakanoita, tyynyliinoja, laastareita ja niin edelleen. Toimintamekanismeja on erilaisia, osa tuotteista voidaan liittää esimerkiksi maadoitettuun pistorasiaan.

Helppo maadoittumisen harjoitus luonnossa

“Kävele, seiso ja istu paljain jaloin maassa vaikkapa puoli tuntia. Jos sinulla on kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä tai nivelrikosta tai selästä tai ruoansulatusvaivoista tai aikaerosta johtuvia kipuja, mene ulos (tietenkin sään salliessa) ja aseta paljaat jalkasi suoraan maahan.

Tuon puolen tunnin kuluttua voit paremmin. Ja kun voit paremmin, lamppu syttyy päässäsi. Oivallat, että vaikka elät maan pinnalla, elämäntapasi on erottanut sinut rajattomasta parantavasta energiasta, jota jalkojesi alla oleva maa tietämättäsi sisältää. Se on siinä, aina ja valmiina otettavaksi.” – James L. Oschman (Ph.D.) Maadoittuminen -kirjan * alkusanoissa

Maadoittuminen ei kuitenkaan välttämättä toimi kaikilla tasoilla, jos sitä lähtee suorittamaan aikataulutuksen tai tiukkojen sääntöjen kanssa. Silloin hommalta putoaa maapohja. Eli ei kannata lähteä vähentämään esimerkiksi stressiä siirtämällä stressin aihe johonkin toiseen toimintaan, johon istuttaa lisää stressiä.

Voiko ilman maakosketusta maadoittua?

Henkinen maadoittuminen Maadoittumisen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa

Ihminen on viisas olento, koska ihmisellä on mm. aivot ja looginen päättelykyky. Jos jokin tuntuu mahdottomalta, ihminen alkaa luonnostaan etsiä ratkaisua, jolla mahdottomasta saataisiin mahdollinen. Joten miksi maadoittuminen ilman maakosketusta ei olisi mahdollista?

Keino, jota voi käyttää missä tahansa, myös vaivihkaa, jos sellaiselle tulee tarvetta: Visualisointi. Mielikuvittele itsellesi näkymättömät juuret, jotka hakeutuvat lattian läpi aina maahan saakka. Imuroi voimaa näillä salaisilla juurilla ja kasvata sisälläsi vaikkapa rohkeutta tai tyyneyttä. Samaa konstia voi kokeilla kiputilojen helpottamiseen – jos uskot, että tämä voi auttaa, se voi vaikuttaa niin.

Tunteita ja kokemuksia voi lisäksi ladata. Missä olit, kun maadoittumisen kokemus oli tosi voimallinen? Mielikuvittele itsesi sihen paikkaan ja toimi kuten edellä. Millaisia maadoittumisen tuomia tunteita tahtoisit kokea? Tee jotakin rutiininomaista ja/tai meditatiivista (vaikka astioiden tiskaaminen), ja anna tilaamallesi rauhan tunteelle lupa saapua tämän tekemisen kautta, vaikka joka kerta.

Maadoittuminen merkitys ja parantavat vaikutukset Maadoittuminen harjoitukset ja kokemuksia Ihmisen maadoitus Luonnon elementit Maa Maadoittavia kuvia

Ehkä koit maadoittavan häivähdyksen kehossa tai mielessä jo lukiessasi tätä juttua? Se en ollut minä, vaan maan voima.


Maadoittavat valokuvat otettu paikassa Karigasniemi, Utsjoki.

Lähteitä


Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola

yrittäjä, kirjoittaja, luontoyhteysopas

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia