Julkaistu Jätä kommentti

Tähtitaivaan kuvioiden kaava on katsojan silmässä – Astrolabi taivasten verkon kuvastimena

Tähtitaivaan kuviot Astrolabi Katariina Kärkelä Tähtien tarkkailu Astrolabin käyttö

TAIVAANKANNEN KAAVAN AVAAMINEN

Tähtitaivaan kuvioiden verkkoa on astronomian historiassa jäsennetty ja opiskeltu monenlaisten työkalujen avulla. Näistä yksi on astrolabi, jo antiikissa tunnettu laite, jonka nimi kirjaimellisesti viittaa tähtien sieppaamiseen. Käyttäjälleen astrolabi antoi paljon sekä maantieteellistä että ajanlaskuun ja tähtitaivaaseen liittyvää tietoa. Samalla laitteen historia kertoo tutkivan katseen luonteesta, syvästä halusta nähdä kaava osan ja kokonaisuuden suhteessa.

Jatka artikkeliin Tähtitaivaan kuvioiden kaava on katsojan silmässä – Astrolabi taivasten verkon kuvastimena
Julkaistu Jätä kommentti

Suomalaisten pyhät puut: Puiden merkitys, symboliikka ja vanhat perinteet

Pyhät puut suomessa Puiden merkitys Puiden symboliikka Puulajit kansanperinteessä

KAHDEKSAN PYHÄÄ PUUTA

Suomalaisten pyhät puut Mänty, Kuusi, Kataja, Koivu, Leppä, Pihlaja, Tuomi ja Tammi. Lue kunkin puulajin symbolisista merkityksistä, rohtokäytöstä ja vanhoista uskomuksista sekä inspiroidu entisajan tavoista miten pyhiä puita ja -paikkoja on vaalittu. Siinä sivussa saattavat pahat hengetkin tulla karkotetuksi.

Jatka artikkeliin Suomalaisten pyhät puut: Puiden merkitys, symboliikka ja vanhat perinteet
Julkaistu Jätä kommentti

Metsänpeitto – kokemuksia toisesta todellisuudesta

Metsänpeitto kokemuksia Miten päästä pois metsänpeitosta Mikä on metsänpeitto Metsänpeittoon joutuminen Mitä tarkoittaa jos joutuu metsänpeittoon

METSÄNPEITTO KOKEMUKSIA

Metsänpeitto on tila, jossa tuttukin metsä voi muuttua yhtäkkiä täysin tunnistamattomaksi. Etsijätkään eivät metsänpeitossa olevaa löydä, vaikka hän olisi aivan vieressä. Vaikka kertomukset metsänpeitosta kuuluvat vanhaan uskomustarinaperinteeseen, omakohtaisista kokemuksista kerrotaan vielä nykyäänkin. Lue millaisia tepposia metsänpeitossa voi kokea ja miten päästä pois metsänpeitosta.

Jatka artikkeliin Metsänpeitto – kokemuksia toisesta todellisuudesta
Julkaistu Jätä kommentti

Hämähäkki – kohtalon ja kaikkeuden kutoja

Hämähäkki merkitys Kohtalon kutoja Hämähäkki mytologia voimaeläin

OLEMASSAOLON SEITIN MYYTTI

Kutomisen ja kehräämisen metaforia tunnetaan lukuisilla kielialueilla ja monessa kertomusperinteessä. Osa ilmaisuista on löytänyt tiensä arkikieleen ja samalla häivyttänyt unohduksiin historiallisen alkuperänsä: elämänlangasta puhuminen ei välttämättä enää johda ajatuksia antiikin Kohtalottariin, joiden kehruutyöstä jokaisen kuolevaisen elinkaari riippui. Luonnossa taruston kutojien työtä jatkavat hämähäkit, hyljeksityt hyötyeläimet, joiden luomissa verkoissa elävät rinnan sekä myyttien että matematiikan kauneus.

Jatka artikkeliin Hämähäkki – kohtalon ja kaikkeuden kutoja
Julkaistu Jätä kommentti

Pyhä ja parantava sauna – suomalaiset saunarituaalit ja vihtomisen maagisuus

Suomalaiset saunarituaalit Parantava sauna Pakanalliset saunaperinteet Katariina Krabbe

LUMOUKSELLISIA SAUNAHETKIÄ

Saunan hyvinvointivaikutukset ovat tunnettu tosiasia, mutta niitä voi lisätä entisestään tekemällä saunomisesta pyhän rituaalin. Ideoita voi ammentaa tutuista ja jo lähes unohdetuista saunaperinteistä. Lue miten voit toimittaa saunarituaaleja, vihtoa maagisemmin ja latautua vielä paremmin. Koosta saunahetkiin mieleiset ainekset ja intentiot – saat taianomaisemmat löylyt.

Jatka artikkeliin Pyhä ja parantava sauna – suomalaiset saunarituaalit ja vihtomisen maagisuus