Julkaistu Jätä kommentti

Kansallispuistot – maamme luonnon helmet on kirja joka välittää syvempää luontoyhteyttä meille kaikille

Tea Karvinen Kansallispuistot kirja 2022 Maamme luonnon helmet Juhlapainos Docendo Suomen kansallispuistot

ESITTELYSSÄ TEOKSEN 10. JUHLAPAINOS

Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet on luontokuvaaja ja toimittaja Tea Karvisen kirja kansallispuistojemme uumenista. Vuosien työn tuloksena kaikkien kansallispuistojen syvempi olemus on onnistuttu laittamaan yksien kansien sisään. Menestyksekkään teoksen kymmenes uudistettu painos on juhlallinen kunnianosoitus suomalaisen luonnon ainutlaatuisuudelle.

Yhteistyössä: Docendo kustannus* ja Tea Karvinen

Teksti: Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola“Muistatko, miltä syksy tuoksuu? Tai suopursu? Muistatko, miltä tuntuu hyppiä lätäköissä tai kiipeillä kallioilla?” Näillä sanoilla alkaa Kansallispuistot – maamme luonnon helmet teoksen saatesanat. Heti kärkeen tuli mieleen, miten olemme hukanneet paitsi yhteyden luontoon, myös yhteyden omaan sisäiseen lapseen. Siihen tyyppiin, joka koki asiat uteliaisuudella, riemulla ja sydämellä, kunnes erilaiset säännöt ja ulkopuolelta asetetut paineet tulivat väliin.

Onneksi asia on korjattavissa jopa helposti ja nopeasti – esimerkiksi menemällä ulos luontoon ja kokemalla ympäristössä ilmenevät asiat suoraan sydämellä. Ilman suorittamista, olemalla hetkessä läsnä kuin se lätäköissä hyppivä lapsi. Tätä vapautunutta uteliaisuuden tunnetta heijastaa minusta myös Tea Karvinen hienossa kirjassaan, joka on pieteetillä tehty mm. viettämällä yli 900 päivää Suomen kansallispuistoissa kaikkina vuodenaikoina.

Kansallispuistot – maamme luonnon helmet

Upeasti kuvitettu tietoteos maamme kansallispuistoista! Kansallispuistot – maamme luonnon helmet esittelee kaikki Suomen 41 kansallispuistoa Saaristomereltä Lemmenjoelle. Valokuva- ja tietoteos kertoo kansallispuistojen upeimmista kohteista ja tuo esille kunkin puiston erityispiirteet. Jokaisella kansallispuistolla on oma tarinansa.

Mielenkiintoiset käytännön kokemukset elävöittävät tietoainesta ja vievät lukijan mukaan maastoon. Taustalla ovat yli sadan asiantuntijan paikan päällä, erilaisilla retkillä tehdyt haastattelut. Kaiken kruunaavat asialleen omistautuneen valokuvaajan upeat kuvat.

Kirja kannustaa ihmisiä ulos omille tutkimusmatkoilleen, tekipä niitä sitten lähiympäristöön tai vaikkapa Lapin tuntureille. Mitä enemmän ihminen viettää aikaa luonnossa, sitä enemmän hän haluaa ymmärtää ympäristöään ja ottaa asioista selvää.

Kansallispuistot – maamme luonnon helmet. Karvinen, Tea. Kustantaja Docendo, Jyväskylä, 2022. Kymmenes painos, jossa mukana v. 2022 perustettu Sallan kansallispuisto. Kovakantinen kirja, sivumäärä 271.

Luontoa pitää hengittää ja koskettaa

Kansallispuistot kirja Maamme luonnon helmet Tea Karvinen Docendo kustannus
SELKÄMEREN KANSALLISPUISTO

Seitsemän vuoden työn tuloksena syntynyt Kansallispuistot – Maamme luonnon helmet ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja ensimmäinen painos myytiin kahdessa viikossa loppuun. Tea Karvisen työ kansallispuistojen parissa on jatkunut sen jälkeenkin, sillä kymmenenteen juhlapainokseen on päivitetty tekstit ja uusittu paljon valokuvia myös jo aiemmin mukana olleista kansallispuistoista.

Tämä kansallispuistokirja ei ole opaskirja, joka kertoo reittiohjeet ja majoitusvaihtoehdot, vaan teos on kokemuksellinen yhdistelmä niin runsasta tietoa, tunnelmaa, tarinoita ja paikan päällä haastateltuja ihmisiä, kuin luontoa ja luonnoneläinten kohtaamisia. Tekstien ja kuvien ainutlaatuisella yhdistämisellä on saatu kauniisti esiin ikään kuin paikkojen syvemmät olemukset. Kuin laajempi näkyvyys ja kuuluvuus, unohtamatta rauhoittavan luonnon ja luonnon antimien vaikutuksia meidän jokaisen hyvinvoinnille.

Luonto kannattaa tuoda jokapäiväiseen elämään niin kuin sormet sormien lomaan. Meidän pitää liikkua luonnossa, katsella, kuunnella ja tuntea. Luontoa pitää hengittää ja koskettaa, syödä ja juoda. Mustikka suoraan varvusta suuhun ja lähdevettä päälle.

Niin pidämme huolta terveydestä tekemättä siitä sen suurempaa numeroa. Kaikissa toimissamme on mentävä luonnonehtojen mukaan, ei niitä vastaan. Tea Karvisen ainutlaatuinen kirja tekee meistä luonnon ystäviä.

– Lääkäri, emeritusprofessori Tari Haahtela kirjan esipuheessa

Elämyksellistä tietoa luonnosta

Tietoa voi aina jakaa monenlaisilla tavoilla. Mielestäni tässä kirjassa on onnistuneesti tavoitettu se näkökulma, että kannustetaan arvostamaan luontoa ja sitä kautta etsimään yhdessä toimivia ratkaisuja sen vaalimiseksi. Kun luonnosta tulee läheinen ystävä, sitä tahtoo auttaa ja kunnioittaa. Luonnon ystävä lukee tätä teosta mielellään useammankin kerran, ehkä löytäen joka kerta uusia oivalluksia tai inspiraatioita.

Kansallispuistot kirja Maamme luonnon helmet Tea Karvinen Docendo kustannus
LAUHANVUOREN KANSALLISPUISTO

Yllä vasemmalla: “Lauhanvuoren totutustarhassa syntyneitä ja eläneitä metsäpeuroja on vapautettu kansallispuistoon vuoteen 2022 mennessä 24 yksilöä, osa vasoina, osa aikuisina. Lauhanvuoressa syntyneiden metsäpeurojen lisäksi tarhassa on villipeuroja Kainuusta sekä myös Helsinkiin eksynyt yksinäinen vasa.”

Kansallispuistot kirja Maamme luonnon helmet Tea Karvinen Docendo kustannus
REPOVEDEN KANSALLISPUISTO

Yllä oikeassa alareunassa: “Kirnuhuoko on vanha kyläläisten pontikankeittopaikka, jonka kallioseinämien välissä soljuu puro lähes läpi vuoden. Siitä saatiin jäähdytysnesteet pontikkatehtaalle. Kirnuhuokolta lähtee portaat ylös Hauklammenvuorelle.”

Kansallispuistot kirja Maamme luonnon helmet Tea Karvinen Docendo kustannus
HOSSAN KANSALLISPUISTO

Yllä: “Alussa asenne kansallispuistoa kohtaan oli epäilevä. Paikallisten mielipiteet alkoivat muuttua, kun Metsähallituksen hakkuut levittäytyivät retkeilyalueella yhä hienompiin metsiin. Ymmärrettiin, että vain kansallispuistostatus pelastaisi Hossan metsät lisähakkuilta.”

Kansallispuistot kirja Maamme luonnon helmet Tea Karvinen Docendo kustannus
SALLAN KANSALLISPUISTO

Yllä: “Itärinne oli niin vaikeakulkuinen, että kirvasin itseäni. Minähän tämän reitin suunnittelin. Jouduin välillä nelinkontin nousemaan rinnettä, mutta työ palkittiin runsaina sinipyrstöhavaintoina. Pääsaran varoittelevan parin lisäksi oli kolme laulavaa koirasta apusaralla. Lintu on yksi kauneimpia ja täällä Sallan perällä melko harvinainen. Kun muutaman kerran kuulee sen kauniin säkeen, se tarttuu aivolohkoihin.” (Metsähallituksen eläinryhmän puistomestari Petri Piisilän seurassa)

Tea Karvinen ei kuvaa maisemia, vaan luontoyhteyttä

Kansallispuistot Tea Karvinen
TEA KARVINEN

Tea Karvinen on Helsingissä syntynyt, nykyään Rovaniemellä asuva ammattiluontokuvaaja ja toimittaja, joka tekee paljon muutakin luontoon liittyvää työtä. Kun soittelimme tämän kirjajutun tiimoilta tammikuussa 2023, Tea oli parhaillaan ajelemassa Helsingistä Rovaniemelle oltuaan Matkamessuilla. Tea oli pitämässä luentoja kansallispuistoista ja hänen messuosastollaan oli myynnissä canvastauluja kirjan valokuvista. Sellaisia tauluja kyllä kelpaa laittaa minkä tahansa tilan seinälle, niin vangitsevan tunnelmallisia Tean kuvat ovat, kuin ikkunoita luontoon.

Siltä tuntui myös Kansallispuistot kirjaa lukiessa – melkein kuin näkisi ikkunan kautta kuhunkin paikkaan, joista jokaisessa on oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Luonto on aina kaunis, ihan joka paikassa ja jokaiselta osaltaan. Sydämellä ja luontoyhteydellä tekemisen voi tuntea Tean teoksessa, joten ei ollut yllätys, kun hän kertoi kulkevansa aina intuition opastamana. Se on johdattanut häntä sekä Suomessa että ulkomailla monenlaisissa tehtävissä, aina eräoppaasta uutisvalokuvaajaksi ja luontomatkailun kehittäjäksi. Huippu-urheilukin tuli tutuksi 9 vuoden aikana, jolloin Tea kiersi ympäri maailmaa mahakelkkailun merkeissä.

Vuosia kestäneen kansallispuisto-projektin siemen syntyi aikoinaan kuvausreissulla Kuhmon rajavyöhykkeen piilokojussa. Luonnon hiljaisuudessa tulee vastauksia itsestä sisältä ja pala kerrallaan ajatus kansallispuistojen kiertämisestä johti asiasta toiseen ja toi oikeita ihmisiä matkan varrelle. Samaan Tea tahtoo kannustaa muitakin, uskomaan siihen että jokainen voi luoda omannäköisen elämän ja polun, sillä itse hän on kokenut sen erinomaiseksi ajatukseksi. Luonnossa kannattaa käydä myös yksin, jolloin voi nähdä ja kokea enemmän, ilman puhetta ja muita häiriötekijöitä.

Tea Karvinen on jo vuosien ajan viettänyt viisi kuukautta vuodesta retkeilyautossa, keväästä syksyyn. Teaan ja hänen seikkailulliseen elämäänsä voi tutustua lisää osoitteessa teakarvinen.com tai seurata Teaa Instagramissa tai Facebookissa.

Tea Karvinen Kansallispuistot Maamme luonnon helmet Juhlapainos 2022 Docendo Suomen kansallispuistot

Kansallispuistot

Pallas-Yllästunturi, Lemmenjoki, Urho Kekkonen, Pyhä-Luosto, Salla, Riisitunturi, Oulanka, Perämeri, Syöte, Hossa, Rokua, Salamajärvi, Tiilikkajärvi, Hiidenportti, Koli, Petkeljärvi, Patvinsuo, Pyhä-Häkki, Etelä-Konnevesi, Linnansaari, Kolovesi, Selkämeri, Lauhanvuori, Kauhaneva-Pohjankangas, Seitseminen, Helvetinjärvi, Isojärvi, Leivonmäki, Päijänne, Repovesi, Kurjenrahka, Puurijärvi-Isosuo, Torronsuo, Liesjärvi, Valkmusa, Saaristomeri, Teijo, Tammisaaren saaristo, Nuuksio, Sipoonkorpi, Itäinen Suomenlahti

Teosta voi ostaa kirjakaupoista tai tilata suoraan kirjailijalta, jolloin saa halutessaan myös signeerauksen tai omistuskirjoituksen. Kirjan tekijään voi ottaa yhteyttä joko sähköpostilla teakarvinen1 (at) gmail.com tai tilata kirjan Tean verkkosivujen tilauslomakkeella.

* Kirja saatu kustantajalta. Lukunäyte löytyy Docendon sivuilta.


Saaga Saarnisola on Kolmassilma.netin päätoimittaja, yrittäjä, luontoyhteysopas, Luonnonpakana® brändin perustaja, Kolmas Silmä Puodin pitäjä ja ennenkaikkea luonnon viitoittaman sisäisen viisauden nöyrä tuntija. Omasta mielestään myös itsenäiseksi ”luonnonnoidaksi” syntynyt. Saaga harrastaa yksinkertaistamista, eläinkommunikointia, luontoyhteydessä eloa ja lintujen & kissojen hyysäämistä.


Kirjahylly

Esittelemme Luonnonpakanan verkkolehden artikkeleissa teoksia, jotka sopivat Luonnonpakanan kirjahyllyyn.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia