Kuun vaiheiden merkityksiä

Ennenvanhaan luonnon ja taivaankannen kierto vaikutti voimakkaasti siihen miten arjen sekä juhlan tekemiset järjestettiin tai ajoitettiin. Yksi tärkeistä asioista oli kuun asento taivaalla, eli parhaillaan vaikuttava kuun vaihe sen hieman vajaan kuukauden kestävässä kierrossa. Uskomuksien mukaan eri vaiheiden merkityksiä ja vaikutuksia lyhyesti:

Uusikuu (Musta Kuu, kuun syntymä) vallitsee silloin, kun kuun Maahan päin kääntynyt puoli on täysin pimennossa, eli kuuta ei näy. Tällöin ihmisiin, eläimiin ja kasveihin vaikuttaa hyvin erityinen impulssi. Jos haluaa esimerkiksi luopua huonoista tavoista, uudenkuun päivä on paras hetki aloittaa.

Kasvava kuu (Nouseva kuu, Yläkuu) on uusikuun ja täysikuun välinen kuun vaihe “tuoreet päivät”, joka alkaa heti uusikuun jälkeen. Kasvavan kuun aikana (n. 2 vkoa) asiat kaksinkertaistuvat mitä suuremmaksi kuu kasvaa. Esimerkiksi pyykit eivät tule samalla pesuainemäärällä puhtaiksi kuin vähenevän kuun aikaan. Monet kotityöt saattavat näyttää hankalampia puoliaan, mutta taikinat nousevat hyvin. Yläkuu on maan päällä satoa tuottavien kasvien paras kylvämis- ja istuttamisaika.

Täysikuulla kuu loistaa koko komeudessaan (ja vie monilta meistä yöunet). Täydenkuun vaikutus ihmisiin, eläimiin ja kasveihin huomataan voimakkaasti. Kuuhullut kävelevät unissaan, haavat vuotavat verta normaalia enemmän, täysikuulla leikatut puut voivat helpommin kuolla ja väkivaltarikokset ja onnettomuudet lisääntyvät.

Vähenevä kuu (Laskeva kuu, Alakuu, Vanha kuu) on täysikuun jälkeinen noin 2 viikon aika, joka kestää uusikuuhun saakka. Vähenevällä kuulla, “kuivina päivinä” melkein kaikki kotityöt sujuvat helpommin (paitsi leipominen), syöminen ei lihota samalla tavalla kuin muulloin ja monille kasvinhoito- ja puutarhatöille on suotuisampi aika. Alakuu on maan alla satoa tuottavien kasvien paras kylvämis- ja istuttamisaika.

Lähteet: Johanna Paungger & Thomas Poppe: Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa. Anne Pöyhönen: Yläkuu ja alakuu, ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä.

Mistä tietää mikä kuunvaihe parhaillaan on? Appejakin tähän on olemassa, mutta esimerkiksi moniin kalentereihin on merkitty kuun vaiheet. Kalenterissa musta pallukka on uusikuu ja valkoinen pallukka täysikuu.

Vaikka nykymaailman vaatimukset ovat hieman toisenlaisia ja hektisempiä kuin ennenvanhaan, aina voi kokeilla pienien asioiden ajoittamista ja lisätä siten ripauksen taikaa arkeen jo senkin kautta, että kaikelle on aikansa.

Teksti on ilmestynyt ensimmäisen kerran Kolmas Silmä Puodin uutiskirjeessä.

Näytetään kaikki 36 tulosta

Näytetään kaikki 36 tulosta