Thorin Vasara

Skandinaavisessa mytologiassa Odinin poika Thor oli ukkosen ja salamoiden jumaluus, joka suojeli sekä muita jumalia, että ihmisiä. Huolimatta Thorin sitkeästä urheudesta ja rohkeudesta suojellessaan esimerkiksi aasojen asuinpaikkaa Asgårdia pahoilta jättiläisiltä, Thorilla oli kuitenkin lyhyt pinna ja äkkipikaisen puoleinen luonto. Tästä johtuva holtittomuus ja ylimielisyys oli maksaa Thorille jopa kaikkien hänen voimiensa menetyksen; mutta Odin palautti ne kuitenkin takaisin sen jälkeen, kun Thor oli oppinut läksynsä ja nöyrtynyt käyttämään voimiaan hyviin tarkoituksiin.

Kun kepposistaan tunnettu Loki katkaisi Thorin vaimolta jumalatar Sifiltä hiukset päästä, ihan vain hieman leikillään, Thor raivostui silmittömästi. Tilannetta lepyttääkseen Loki läksi Niðavelliriin ja pyysi kahta kääpiöveljestä valmistamaan Sifille uudet hiukset puhtaasta kullasta. Varmistaakseen Thorin tyytyväisyyden, Loki haastoi veljekset takomaan myös kauneimman esineen mitä oli koskaan nähty – Mjǫllnir vasaran. Tämä kaksiteräinen vasara ei katkea, heitettäessä se ei koskaan missaa maaliaan, ja palaa aina takaisin Thorin käteen. Niin syntyi Thorin tärkein työkalu, mystinen Thorin Vasara, joka oli myös varjeleva ja henkisesti puhdistava taikaesine.

Vaikka Thor tunnetaan enimmäkseen vertaansa vailla olevasta vahvuudestaan, hän oli myös (maatalouden) hedelmällisyyden jumala. Vasarallaan Thor siunasi talonpoikien maan, jotta sato voisi kasvaa runsaana. Hän käytti Mjöllniria tarvittaessa myös kutsumaan luonnonvoimia paikalle, kuten sateen, ukkosen, salaman tai tuulen. Thor oli turvallinen suojelija mutta pelottava vihollisilleen, ja aina valmis taistelemaan hyvän puolesta. Siksi Thorin Vasara on monipuolinen symboli, joka rohkaisee meitä myös saamaan kosketuksen juuriimme luonnossa. Onnenkalun lisäksi Thorin Vasara voi kuvastaa esimerkiksi sankaruutta, jaloutta, omavaraisuutta ja kunniaa.

Lähteet: thorofsweden.com/blog. Teksti on julkaistu myös Kolmas Silmä Puodin uutiskirjeessä.

Näytetään kaikki 12 tulosta

Näytetään kaikki 12 tulosta