Freya jumalatar

Freyan kissat ja kultaiset kyyneleet

Freya jumalatar oli yksi pohjoismaisen mytologian vaikutusvaltaisimmista ja tärkeimmistä jumalista – rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja feminiinisen seksuaalisuuden jumalatar – joskin hän on tarvittaessa liittynyt myös taisteluihin.

Freyan symbolinen olento oli kissa. Tämä johtuu siitä, että Freyan vaunuja eivät vetäneet hevoset, vaan kaksi urospuolista kissaa. Molemmat kissat olivat lahja Thorilta, ukkosen jumalalta. Myyteissä Freyan kissat olivat suurempia kuin meidän tuntemamme kotikissat ja uskomuksien mukaan ne olisivat voineet olla Norjalaisen metsäkissan* esi-isiä. Ruotsissa nämä mystiset kissat ovat skogskatteja ja Tanskassa huldrekatteja; salaperäisiä kissoja, jotka piiloutuivat keskiaikaisen Skandinavian metsiin. Norjalaisessa mytologiassa Freyan kissat ovat komeita olentoja, jotka ovat sekoitus panttereita, kissoja ja ilveksiä.

Freya jumalattarella oli aviomies, jonka nimi oli Odr. Odr oli tavallinen kuolevainen, mutta Freyan rakkaus miestään kohtaan oli niin suurta, että hän jopa pyysi jumalia tekemään myös hänen miehestään jumalan, sekä toivoi, että mieskin pääsisi Valhallaan kuolemansa jälkeen. Odr kävi usein pitkillä matkoilla ja oli poissa pitkiä aikoja. (Matkustaminen ja pitkien seikkailumatkojen tekeminen oli erittäin tärkeää viikinkikulttuurissa, ja niitä, jotka matkustivat paljon, arvostettiin suuresti.)

Kun Odr oli matkoillaan, Freya kaipasi häntä kovasti ja läksi miehensä perään matkustaen ympäri maailmaa etsien rakastettuaan. Matkalla hän naamioitui ja käytti monia eri nimiä, jotta häntä ei tunnistettaisi. Koska Freya ei löytänyt puolisoaan, hän alkoi itkeä epätoivosta. Kun Freyan kyyneleet putosivat pisaroina maahan, ne muuttuivat puhtaaksi kullaksi, ja mereen putoavat kyyneleet taas meripihkakiviksi. Ihmiset saattoivat nähdä harvinaisia ​​jalokiviä ja kultaisia ​​kyyneleitä, jolloin he tiesivät, että jumalatar oli kulkenut tästä etsiessään rakastettua miestään.

Huolimatta kaikesta surusta jota Freya tunsi, hänen kyyneleensä voidaan nähdä myös ilon kyyneleinä. Todellisen, aidon ja vahvan rakkauden tuntemisen ilona.

Lähteet: thorofsweden.com/blog. Teksti on julkaistu myös Kolmas Silmä Puodin uutiskirjeessä.

Näytetään kaikki 7 tulosta

Näytetään kaikki 7 tulosta