Julkaistu 1 kommentti

Shamaanirumpu on mielenrauhan piippu – rummuta sisäinen voimasi flow tilaan

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummun soittaminen

RUMMUTTELU ON ELÄMÄÄ RIKASTUTTAVA HARRASTUS

Mystinen shamaanirumpu vetää puoleensa sekä sielukkaalla äänellään, että puhuttelevalla ulkonäöllään. Joskus se saattaa “viedä mennessään” jo ensimmäisellä kumauksella. Miten rumpu voi edistää omaa hyvinvointia, tarvitseeko rummuttaessa syödä kärpässieniä ja miten shamaanirumpu yleensäkin toimii?

Saaga SaarnisolaOlen joskus kuullut, että shamaanirumpu vaikuttaa pelottavalta kapineelta. Tai että sillä soittaminen vähän arveluttaa; joutuuko heti jonkinlaiselle rumpumatkalle ja jää sille tielleen. Voiko rummuttamisen yhteydessä tapahtua jotain yliluonnollista, tuleeko tarve alkaa syödä taikasieniä ja entä jos soittaa rumpua jotenkin ”väärin”?

Rummuttamisen avulla voi kyllä tehdä nk. matkoja toisenlaiseen todellisuuteen, mutta se vaatii sekä harjaantumista ja tietoa, että tahtoa tehdä niin. Tosin umpihumalassa tai vahvoissa psyykelääkkeissä ei välttämättä kannata lähteä kumistelemaan. Selväpäisyys on yleensä edellytys myös rumpupiireihin osallistumiselle (jotka ovat järjestettyjä yhteisiä soitantatuokioita). Noitarummuksi vihitty rumpu on sekin oma lukunsa ja asia erikseen.

Mutta sinänsä ei ole olemassa oikeita tai vääriä tapoja rummutella, koska shamaanirumpu on luovan äänen ja musiikin väline, jota voi käyttää monipuolisesti mm. hyvinvointitarkoituksiin. Mystisiä tai henkisempiä puolia voi joko ottaa mukaan, tai jättää ottamatta. Rumpu on siitä kiva, että se mukautuu ja palvelee käyttäjäänsä. Mitään ”nuottejakaan” ei tarvita, kapula käteen vaan ja menoksi.

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummulla soittaminen

Rummuttelu oman hyvinvoinnin edistäjänä

Mikä on yksi ihmisen suurimmista ongelmista? Stressi. Joko mielessä, kehossa tai molemmissa. Joskus ylikierros- tai rasitustila voi olla tarpeellinen liikkeelle paneva voima (kun tajuaa, että siitä on päästävä → tekee muutoksia elämäänsä), mutta tauoton stressi uuvuttaa, olivat sen aiheuttajat tai viestit mitä tahansa. Täysin stressistä vapaata elämää ei ole meillä kellään tiedossa, mutta esimerkiksi rummuttelu on oiva keino stressin hallintaan tai sen lievittämiseen.

Rummuttaminen on aina hyvin meditoivaa ja soittaessa ikään kuin maadoittuu tähän hetkeen. Läsnä on vain kumina ja itsen olemassaolo, ilman informaatiotulvaa tai laukkaavia ajatuksia. Ainakin itse koen rummuttamisen helpottavan myös fyysisiä kipuja. Ehkä siksi, että ääni tuntuu kuuloaistin lisäksi eräänlaisena värähtelynä kehossa, vapauttavana tuntemuksena.

Rummuttelu on luovuutta rikastuttavaa puuhaa – pelkästään jo sitä kautta, että mieli tyhjenee turhasta ja uusille ideoille ja oivalluksille tulee tilaa jalostua. Monestihan on niin, että ideoita tursuaa ylitse vuotavaa tahtia, mutta niitä kaikkia ei voi toteuttaa yhtäaikaa, vaikka kuinka tahtoisi. Niinpä on valittava ne, joiden hedelmällisin aika on juuri nyt, ja tässä valinnassa auttaa intuition lisäksi rauhoitettu perspektiivi. Johon on mahdollista päästä esimerkiksi rummuttamisen avulla.

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummulla soittaminen

Koolla on väliä

Oma rumpuni on Rumpu-ukon valmistama uniikki, käsintehty shamaanirumpu, jonka nimi on Maanvaiva. Rumpu on sopivan kookas (suurin halkaisija 62 cm) ja kokonsa vuoksi se soi ja kumisee sanoilla kuvaamattoman sielukkaasti. Meillä on myös pienempiä rumpuja, jotka eivät nekään ole millään lailla huonoja, mutta äänen syvyydestä ei voi puhua samana päivänäkään. Eli mitä isompi rumpu, sen sielukkaampi ääni. 40 cm ja siitä ylöspäin on varmastikin äänielämysten kannalta hyvä.

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummulla soittaminen
KUVAUSPAIKKA: KARIGASNIEMI, UTSJOKI

Missä kannattaa rummutella – pitääkö olla erityinen paikka tai tilaisuus?

Rummutella voi missä ja milloin tahansa. Kotona, töissä, kylillä, kaupungilla, luonnossa, piireissä tai ihan keskenään vaikkapa tulistelun lomassa. Itse tykkään soitella eniten kotosalla tai tulien äärellä.

Metsässä tai muualla koskemattomassa luonnossa rummuttelen melko harvoin. Ei siinä mitään pahaa varsinaisesti ole, itsestä vain tuntuu etten lähtökohtaisesti tahdo häiritä luontoa ja sen asukkaita, koska rummun ääni voi pelottaa lintuja tai muita eläimiä. Varsinkin jos paukuttaa menemään liian kovaäänisesti tai äkkiarvaamatta. Sillä tavalla ”Äiti Maan sykkeessä” ja luontoa kunnioittavasti tapahtuvan rummuttamisen näkisin kaikille miellyttävänä.

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummulla soittaminen
KÄSIN VÄRJÄTTY RUMPUNAHKA VOI MYÖS ”PUHUA” TAI PUHUTELLA. MINÄ NÄEN OMAN RUMPUNI NAHASSA TANSSIVIA LUONNONHENKIÄ.

Rummun esteettinen taika

Pintapuolisuus ja ulkonäkökeskeisyys ovat yleensä juuri sitä itseään, merkityksettömyyttä, jotain millä ei ole aidossa mielessä mitään väliä. Mutta joissain asioissa kuorella on paljonkin merkitystä, kuten rummussa. Yksi osa rummuttamisen kauneutta ja inspiraatiota on sen ulkomuoto – jos rumpu ei puhuttele tai miellytä omaa silmää, tuskin sitä kiinnostaa soittaakaan.

Rummun tehtävä on paitsi puhua ulkomuodollaan, myös soida. Vaikka rumpuja voi toki käyttää ihan sisustuselementtinäkin, menee rummun henki vähän hukkaan jos sitä ei lainkaan soiteta. Varsinkin isommissa rummuissa rumpunahkaa on hyvä tarkkailla (esim. ilmankosteuden muutokset eri vuodenaikoina voivat vaikuttaa siihen) ja tarvittaessa nahkaa tulee virittää / hoitaa, ja sekään ei oikein onnistu jos rummun ”unohtaa” seinälle. (rummun hoito-ohjeet saa rummuntekijältä tai valmistajalta).

Oman rummun voi tehdä myös itse (esimerkiksi rumpukurssilla) tai ostaa värjäämättömän valmiin rummun, johon voi itse maalata kuvan tai itselle merkityksellisiä kuvioita. Monet tekevät niinkin, että ensin tutustutaan rumpuun ja sen tarkoitukseen, ikään kuin makustellaan yhteiselämää ja vuorovaikutusta rummun kanssa, ja kuvioiden maalaamisen aika tulee vasta myöhemmin.

Joka tapauksessa, kun oma rumpu miellyttää kaikkia omia aisteja ja siten tuntuu kokonaisvaltaisesti hyvältä, silloin rummuttaminenkin on kaikkein hedelmällisintä.

Shamaanirumpu Voimarumpu Luonnonnoita Shamaani Rumpumatka Shamaanirummulla soittaminen

Kuvassa olen rumpuni kanssa Tenon / Inarijoen varressa. Ihan fyysisesti.


Entä ne shamanistiset rumpumatkat, miten tai kuka niitä voi tehdä? Aihepiiri on laaja ja siitä löytyy paljon sekä kirjallisuutta, että artikkeleita (myös minun kirjoittamiani), mutta vinkkaan tällä kertaa rentojen shamaaniukkojen videosarjasta:

Kaksi rumpua on Rajatieto TV – RTV:n (Shadow Camera) YouTube kanavalla esitettävä maanläheinen ja tuttavallinen ohjelmasarja, jossa jutustelevat ja rummuttelevat Arto Ukko Hämäläinen ja Roy Rolamo. Neljä jaksoa on kuulemma jo kuvattu (päivitän linkit tähän artikkeliin).

Osa 1: Kaksi rumpua: Rumpumatkalla
Osa 2: Kaksi rumpua: Mitä on shamanismi?
Osa 3: Kaksi rumpua: Voimaeläimet
Osa 4: Kaksi rumpua: Shamaanimatkalla

Mielenkiintoista asiaa shamaanirummuista ja rummuttelusta löydät myös minun rumpuni valmistajan Rumpu-ukon videoista


Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola

yrittäjä, kirjoittaja, luontoyhteysopas

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

1 ajatus kohteelle “Shamaanirumpu on mielenrauhan piippu – rummuta sisäinen voimasi flow tilaan

 1. Art Soilejohanna, blogissa intuitiivisia taulujani

  Kiitos viesteistä,

  Viime aikoina erittäin vahvasti minua on kutsunut,

  Juuri se ihan itse tehty Rumpu

  Olen harjoitellut koivuvanerin taivutusta kehikoksi,

  Sopivaa nahkaa ei vielä ole

  Asuimme muutaman vuoden myös Vuotsossa , .sain varmasti jotain inspiraatiota luomiseen myös sieltä

  Kiitos “postista”,,

  Aina on mielenkiintoista

  P.S. yövyimme kerran Kaamasmukassa, Muoktan Ruoktussa,

  Ja kahvilla kävimme Unien Majatalolla , Utsjokitien varrella

  Kaikkea Ihanaa !!

  Johanna Loukusa Taivalkoski

Kommentoi artikkelia