Julkaistu Jätä kommentti

Voimaeläimenä seitsemän metsäneläintä

Voimaeläimenä metsäneläimet Hirvi Karhu Kettu Kettu Korppi Orava Pöllö Susi

METSÄN VOIMAELÄIMET

Voimaeläimenä metsäneläimet Hirvi, Karhu, Kettu, Korppi, Orava, Pöllö ja Susi. Tarvitsetko itseluottamusta, viisautta, oveluutta, tietotaitoa, ahkeruutta, uusia näkökulmia tai korillisen uusia tuulia? Symbolinen yhteys voimaeläimeen voi opastaa mystisillä tavoilla, joita on saatettu käyttää jo ammoisina aikoina.

Teksti: Saaga Saarnisola

Saaga SaarnisolaMetsä on paitsi luonnoneläinten koti, myös turvan ja juurevuuden tunnetta luova paikka meille suomalaisille. Ei siis ihme, että tunnemme yhteyttä metsän lisäksi moniin metsäneläimiin ja lintuihin.

Kautta aikain luonnoneläimiin on liitetty myyttejä ja uskomuksia, joiden voisi veikata kumpuavan tuosta yhteydestä. Kiinnostuksesta tuntea, mitä sellaisia ominaisuuksia tai piirteitä eläimillä on, jotka voisivat auttaa ihmistäkin.

Tässä jutussa

 • Hirvi voimaeläimenä
 • Karhu voimaeläimenä
 • Kettu voimaeläimenä
 • Korppi voimaeläimenä
 • Orava voimaeläimenä
 • Pöllö voimaeläimenä
 • Susi voimaeläimenä

Hirvi voimaeläimenä

Hirvi voimaeläimenäVoimaeläimenä Hirvi tuo karismaattista itseluottamusta. Hirvi on pistäväsarvinen metsän vartija, joka on Suomen suurin nisäkäs vaikuttavalla, jopa 600-700 kilon painolla ja kolmen metrin pituudellaan. Luonteeltaan hirvi on vaeltava kulkuri, joka elää enimmäkseen yksin. Hirven ikiaikaisesta historiasta kertoo se, että joka kolmannessa Suomesta löydetyssä kalliomaalauksessa esiintyy hirvi, mahdollisesti myös osana ihmisnoidan sielueläinmaailmaa.

Hirven elementti on Maa ja voima Itsetunto. Hirvi-ihminen ymmärtää eron käskytyksessä ja halussa. Asiat jotka teemme vapaaehtoisesti, teemme sydämellä, joka vahvistaa itsetuntoa ja iloa. Hirvi voi auttaa löytämään omat vahvuudet ja oman elämisen ja ilmaisun tavan. Hirven voima voi parhaimmillaan ilmetä elämänkokemusten kautta; vaikka olisi käynyt hyvin syvissäkin syövereissä, on munaa nousta ylös ja päämäärän eteen uurastamalla saavuttaa tasapainoa tapahtuneista riippumatta.

Karhu voimaeläimenä

Karhu voimaeläimenäVoimaeläimenä Karhu tuo laajempaa elämänymmärrystä. Metsän kuninkaana tunnettu karhu on suuri peto, joka syö hunajaa ja nukkuu talviunta. Molempiin sisältyy laajempaa viisautta kuin saduissa kerrotaan. Kesäaikaan karhu etsii hunajaa, elämän totuutta. Talvella kun luonto pimenee ja hiljenee, karhu tekee pesän ja painuu maate. Tänä aikana se käy läpi kesän kokemuksia ja osaa oppia niistä.

Karhun elementti on Maa ja voima Sisäinen tutkiskelu. Tullaksemme karhuksi ja voidaksemme viisastua, meidänkin täytyy välillä sopeuttaa energioita ja vaipua tyhjyyden tilaan. Suuri tyhjyys on paikka missä kaikki ratkaisut ja vastaukset elävät tasapainossa kysymysten kanssa. Karhun tulo voimaeläimeksi viestittää usein myös turvallisuuden tarpeesta. Karhun pehmeään turkkiin on turvallista uppoutua, tuntea sen lämpö ja suojelevuus.

Kettu voimaeläimenä

Kettu voimaeläimenäVoimaeläimenä Kettu tuo vikkelää selviytymiskykyä. Kettu on rotan ja ihmisen ohella yksi maailman laajimmalle levinneistä nisäkkäistä. Ketun kaunista turkkia on haviteltu niin kauan kuin kaksijalkaisia on ollut ja onhan ketunnahka muinoin ollut valuuttaakin. Ruotsin metsäsuomalaisille repo (= peto, saaliseläin) merkitsi loitsijaa ja tietäjää. Etäisemmissä perinteissä kettu on ollut yksi samaanin tavallisista apuhengistä.

Ketun elementti on Maa ja voima Ongelmien ratkaiseminen. Juurikaan mikään ei ole kettu-ihmiselle ongelma, sillä ketun voimaan liittyy sopeutuvuus, oveluus, huomiokykyisyys ja toiminnan nopeus. Kettu on taitava piilottamaan perheensä ja harhauttamaan viholliset, joka osoittaa erityisen neuvokasta selviytymiskykyä. Ketun ilmaantuminen voimaeläimeksi kertoo usein hankaluuksista ihmissuhteissa, jolloin tulisi kiinnittää enemmän huomioita olemuksiin kuin puheisiin. Käytä kettu-luonnetta ovelasti mutta positiivisella tavalla.

Korppi voimaeläimenä

Korppi voimaeläimenäVoimaeläimenä Korpin kerrotaan tuovan taianomaisia voimia. Korpin symboliikka voi herättää jotain syvällä piilossa olevaa, antaa rohkeutta ja viisautta mennä pimeyteenkin silloin kun se on tarpeellista. Korppi on kuin näkymättömän maailman viestintuoja, jolla on kaikki tieto käytettävissä. Se on älykäs ja taitava lintu, kaikenlaisten eteen tulevien ongelmien ratkaisija.

Korpin elementti on Tuuli ja voima Taikuus. Korpin väri on tyhjyyden väri, musta aukko avaruudessa. Musta aukko imee itseensä kaiken energian ja siksi kaikki tietokin on siellä. Korpin tulo voimaeläimeksi voi herättää kykyjä parantaa ja hoitaa muita ihmisiä, mutta myös haavoittaa heitä syvästi, joten käytä voimaa viisaasti. Korppi on energioiden liikuttaja, joka puhdistaa kuluneet vaikuttimet ja tuo tilalle uutta ja puhdasta voimaa. Jos korppi pelottaa sinua, se voi olla merkki omista sisäisistä peloista, jotka tulisi kohdata.

Orava voimaeläimenä

Orava voimaeläimenäVoimaeläimenä Orava tuo ahkeruuden ääripäät näkyväksi. Orava on alkuperäinen metsäläinen, jota ihminen metsästi omaan käyttöönsä oravannahkaisena valuuttana viikinkiajalta eteenpäin. Paitsi ahneuden välineenä, orava on kaukaisissa runoissa tunnettu mm. sanansaattajana, myyttisten pitojen kutsunviejänä, enteiden antajana, sulhasen suojelushenkenä ja edelläkulkijana.

Luonnoltaan orava on säästeliäs varautuja ja antimien piilottaja. Orava on ahkera, suunnitelmallinen ja osaa hajauttaa riskit kerätessään talvenvaraa mielummin liikaa kuin liian vähän. Orava on lahjakas pesänrakentaja ja sen braavuureja ovat näyttävät hyppäykset puusta puuhun; taidolla ja osaamisella eteneminen. Kun vauraus ja omavarainen orava tulee voimaeläimeksi, se voi kertoa kahdenlaista viestiä: Keskitytkö liikaa vai liian vähän siihen mitä sinun tulisi kerätä?

Pöllö voimaeläimenä

Pöllö voimaeläimenäVoimaeläimenä Pöllö tuo laajempaa näkökulmaa. Yön kotkaksikin sanottu pöllö on yöeläin, joka ei välttämättä ole päiväsaikaan kaikkein virkeimmillään. Öisin se taas lentää äänettömän valppaasti ja kuulee kaikkein pienimmänkin rasahduksen. Siinä missä ihmiset ovat kautta aikain pelänneet pimeää, yö on pöllön ystävä. Tarinoissa pöllö on yksi noitien ja maagikkojen linnuista, saduissa siihen yhdistetään syvä viisaus.

Pöllön elementti on Tuli ja voima Selvänäköisyys. Pöllön voima antaakin kykyä nähdä toisella tavalla. Siinä missä muita ihmisiä petetään, pöllön voiman omaavat näkevät ja tietävät mitä kaiken taustalla on. Kun pöllö ilmestyy huhuilemaan sinulle, voi sinulle avautua aivan uudenlainen sisäinen viisaus. Mitä suurempi kyky on, sen suurempi vastuu siihen liittyy.

Susi voimaeläimenä

Susi voimaeläimenäVoimaeläimenä Susi voi tuoda uusia tuulia räjähtävällä tavalla. Susi on sitkeä, omalle heimolleen lempeä peto, joka pystyy venymään äärimmäisiin suorituksiin muiden puheista huolimatta. Eläimistä susi on kaikkein lähinnä ihmisen käyttämää hierarkiaa. Vaikka susi on laumaeläin, siihen liitetään myös yksinäisyys. Susi meissä ihmisissä voi osiltaan olla yksinäisyyden kaipuuta, joka sekin luonnollisesti vaatii sitkeyttä ja kestävyyttä.

Suden elementti on Tuuli ja voima Opettaja. Susi-ihmiset ovat polkujen etsijöitä. He etsivät uusia ideoita, tietoja ja taitoja, jotka he voivat myöhemmin opettaa omalle ryhmälleen. Uutta opettavan tie ei ole helppokulkuinen, josta voi kertoa jo se miten sudelle on luotu käsittämättömän huono maine syyllisenä vähän kaikkeen. Kun suden voima herää sisälläsi, mikään ei ole enää entisellään. Omaksut paljon uutta elämän mysteeristä ja saatat kiinnostua kuun rytmeistä.

Lähteet ja lisätiedot

 • Markku Backman: Voimaeläimet – syvä yhteys (2. painos, Whizhealer 2019)
 • Maaretta Tukiainen & Markus Frey: Pohjolan voimaeläimet (Tuuma-kustannus, 2018)
 • Liisa Kaski: Myyttiset eläimet – Tarua ja totta eläinten mahdista (SKS, 2019)
 • Lisää aiheesta: Mikä on voimaeläin ja miten oman voimaeläimen voi löytää?

Saaga Saarnisola on Kolmassilma.netin päätoimittaja, yrittäjä, luontoyhteysopas, Luonnonpakana® brändin perustaja, Kolmas Silmä Puodin pitäjä ja ennenkaikkea luonnon viitoittaman sisäisen viisauden nöyrä tuntija. Omasta mielestään myös itsenäiseksi ”luonnonnoidaksi” syntynyt. Saaga harrastaa yksinkertaistamista, eläinkommunikointia, luontoyhteydessä eloa ja lintujen & kissojen hyysäämistä.


Kolmassilma.net Toimitus

Luonnonpakanan verkkolehti on artikkeleita luonnonmystiikasta kiinnostuneille omien polkujen kulkijoille.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia