Julkaistu Jätä kommentti

Kelttiläinen puuhoroskooppi: Merkit, symbolit ja luonteenpiirteet

Puuhoroskooppi Druidien horoskooppi Kelttiläinen puuhoroskooppi Koivu Pihlaja Saarni Leppä Paju Orapihlaja Tammi Piikkipaatsama Pähkinäpensas Viiniköynnös Muratti Kaisla Selja

MIKÄ PUU SINÄ OLET?

Puuhoroskooppi tunnetaan nimillä kelttiläinen puuhoroskooppi ja druidien horoskooppi. Esittelemme “kelttiläisen astrologian” uskomuksista kuunkiertoon perustuvan 13 merkin horoskooppikuvion. Puuhoroskooppi sisältää puunimen syntymäpäivän mukaan, luonteenpiirteet ja symbolin. Katso mitä oma puumerkkisi kertoo sinusta.

Teksti: Saaga Saarnisola

Saaga SaarnisolaHoroskoopit voivat olla viihteellinen tapa tutkailla omia luonteenpiirteitä tai identiteettiä. Tavanomaisen länsimaisen astrologian lisäksi tarjolla on myös vaihtoehtoisia horoskooppeja, jotka nekin pohjautuvat usein joko taivaankappaleisiin tai luontoon. Kelttiläinen puuhoroskooppi, joka tunnetaan myös nimellä Druidien horoskooppi, on eri puulajien ja kasvien nimistä (= puuhoroskooppi merkki) sekä niin kutsutuista Ogham merkeistä (= puuhoroskooppi symboli) koostuva horoskooppikuvio.

Druideille puut olivat pyhiä ja niillä uskottiin olevan sekä henki, että ääretön tieto ja viisaus. Ajan myötä puut alkoivat symboloida elämää, kuolemaa ja uudistumista. Niitä käytettiin jopa aakkosina, Oghameina, joissa jokainen symboli on sekä kirjain, että puun nimi. Ulkoasultaan Ogham -merkit ovat hieman riimujen muotoa muistuttavia tikkumaisia symboleja. Kuten riimuilla, myös Oghameilla on monia merkityksiä ja käyttötapoja.

Kelttiläinen puuhoroskooppi Druidien horoskooppi Ogham merkit symbolit Kelttiläinen astrologia horoskoopit
Kuva: humansbefree.com, Creative Commons License

Puuhoroskoopista tunnetaan kaksi pääsuuntausta: Toisessa merkkejä on kaksikymmentäkaksi (perustuu Robert Gravesin kirjoittamaan kirjaan vuodelta 1948) ja toisessa kolmetoista (kuunkiertoon perustuva vuodenpyörän jako, kuvassa yllä). Tämän puuhoroskoopin sanotaan muodostuneen huomiosta, että tietyn kuun aikaan syntyneiden luonteenpiirteet osuivat yksiin Ogham puumerkkien ominaisuuksien kanssa. Yksi kuun jakso on aina 28 päivää.

Vaikka historioitsijat eivät olekaan löytäneet pitäviä tieteellisiä todisteita muinaisten kelttien horoskoopeista, puuhoroskooppiin uskotaan melko yleisesti. Lähteestä riippuen puuhoroskoopin arvellaan juontuvan noin 2000 – 3000 vuoden taakse ja sen ajatellaan olleen druidien harjoittamaa astrologiaa.

Puuhoroskooppi merkitykset

Kelttiläinen puuhoroskooppi, 13 merkkiä. Puunimet syntymäpäivän mukaan, luonteenpiirteet, Ogham symbolit ja Ogham nimet. Oghamit ovat kelttiläinen merkkijärjestelmä, jossa symbolit tarkoittavat sekä kirjainta, että tiettyä puulajia.

Koivu 24.12. – 20.1.

Menestyvä Suorittaja – The Achiever

Puuhoroskooppi Koivu Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaKoivu (eng. Birch) on nopeaälyinen liideri, joka on usein se henkilö, joka alkaa johtaa tai ohjata muiden tekemistä suotuisaan suuntaan. Työnarkomaniaan taipuvainen Koivu tykkää suorittamisesta, jolla on selkeät raamit ja tavoitteet. Koivu onkin tavoitteellinen yksilö, joka nauttii päämäärien saavuttamisesta ja monien seuraavien suunnittelusta.

Motivoitunut Koivu menestyy työssään ja on synnynnäinen johtajatyyppi. Rutiinien suorittamisen lisäksi Koivu rakastaa myös riskien ottamista – nähdessään avoimen oven edessään, hän rientää innostuneesti katsomaan sen taakse ja tutkii palveleeko se hänen tavoitteitaan.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: B

Ogham nimi: Beithe

Pihlaja 21.1. – 17.2.

Idealistinen Ajattelija – The Thinker

Puuhoroskooppi Pihlaja Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaPihlaja (eng. Rowan) on filosofinen ja idealistinen visionääri, joka nauttii muutoksesta eikä tykkää rajoitteista tai mukautumisesta. Monet ovat vaikuttuneita Pihlajan luovuudesta, näkemyksellisyydestä ja omaperäisyydestä, mutta silti hän tulee usein väärinymmärretyksi. Konfliktien välttämiseksi Pihlaja saattaa vältellä muita ihmisiä ja keskittyä valtavaan luovuuteensa.

Pihlaja on utelias sekä nykyisyyttä että historiaa kohtaan. Pihlaja saattaa vaikuttaa viileältä, mutta hänessä palaa suuri sisäinen intohimo ja motivaatio. Monitahoisesti lahjakkaalla Pihlajalla on luontainen kyky muuttaa tilanteita ja ihmisiä ympärillään pelkällä läsnäolollaan. Menestyy hyvin esimerkiksi taiteilijana.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: L

Ogham nimi: Luis

Saarni 18.2. – 17.3.

Lumoava Hurmuri – The Enchanter

Puuhoroskooppi Saarni Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaSaarni (eng. Ash) on luontaisesti lahjakas taiteellisilla alueilla, kuten maalaaminen, kirjoittaminen, runous tai muu taiteellinen luominen ja taideteosten synnyttäminen. Saarni on luonnonläheinen ja muita inspiroiva yksilö, joka on täynnä vapaata ajattelua, näkemyksiä, unelmia ja haaveiden suunnittelua. Pihlajan tavoin saattaa joskus eristäytyä omiin maailmoihinsa.

Saarni omaa kaksijakoisen luonteen, joka aiheuttaa tasapainoilua taiteellisen ja haavoittuvan puolen ja toisaalta loogisen ja realistisen ajattelun kanssa. Saarni on myötätuntoinen ja herkkä ja hänellä on usein voimakas intuitio. Jos Saarni toteuttaa ideoitaan käytäntöön, hän saattaa menestyä taloudellisesti hyvin.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: N

Ogham nimi: Nion / Nuin

Leppä 18.3. – 14.4.

Sosiaalinen Edelläkulkija – The Trailblazer

Puuhoroskooppi Leppä Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaLeppä (eng. Alder) on itsevarma ja seurallinen henkilö, jolla on paljon ystäviä ja seuraajia. Leppä tulee helposti toimeen kaikkien kanssa persoonallisuuksista riippumatta. Leppä on eräänlainen tienraivaaja – liikkeellepaneva ja ravisteleva voima, joka saa muut seuraamaan itseään ja asiaansa.

Leppä osaa arvostaa omaa aikaansa ja sitä mihin paukkunsa panostaa. Hän ei siedä jonnin joutavuuksia tai ajan ja energian haaskausta, koska häntä motivoi toiminta ja tulokset. Leppä on erittäin ekstrovertti ja tarvitsee paljon ihmisiä ympärilleen – Lepän ohjauksessa joukkovoimalla voidaan myös aikaansaada merkityksellisiä asioita tapahtuvaksi.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: F

Ogham nimi: Fearn / Fern

Paju 15.4. – 12.5.

Intuitiivinen Havainnoitsija – The Observer

Puuhoroskooppi Paju Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaPaju (eng. Willow) on älykäs ja itsepäinen yksilö, jolla uskotaan olevan vahvoja psyykkisiä kykyjä. Voimakkaan intuitionsa avulla Paju voi aistia asioita tai havaita tilanteita, joita muut ihmiset eivät näe. Pajun herkät tuntosarvet tietävät miten luonnon syklit toimivat ja hän saattaa reagoida kuun vaiheisiin yövalvomisella.

Paju on vahva liittolainen ja kova vastustaja, jolla on myös taito olla salamyhkäinen. Paju on luova ja kärsivällinen henkilö, jolla on luonnollinen kyky kerätä tietoa ja jakaa sitä muiden kanssa niin halutessaan. Menestyy hyvin esimerkiksi opettajana, valmentajana tai muissa sellaisissa tehtävissä joissa tarvitaan hyvää ohjaamiskykyä.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: S

Ogham nimi: Sail

Orapihlaja 13.5. – 9.6.

Mestari Taikuri – The Illusionist

Puuhoroskooppi Orapihlaja Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaOrapihlaja (eng. Hawthorn) on tyyppi joka osaa yllättämisen taidon. Orapihlaja ei välttämättä aina ole sitä miltä näyttää, tai käyttäydy siten kuin toiset odottavat. Tämä opettaa muita olemaan arvioimatta kirjaa sen kannen perusteella. Ulkopuolelta näennäisen viileä Orapihlaja kantaa sisällään tulista intohimoa ja ehtymätöntä luovuuden liekkiä, joka on aina valmis luomaan uutta.

Orapihlaja on hyvä kuuntelija, jota muut lähestyvät vapauttaakseen omaa taakkaansa. Orapihlajan luontainen uteliaisuus pitää hänet kiinnostuneena hyvin monenlaisista asioista ja tekemisistä. Orapihlajan vahvuuksia ovat muutosten toteuttaminen, laajemman kuvan näkeminen, luovuus, kommunikointi ja huumorintaju.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: H

Ogham nimi: Huath

Tammi 10.6. – 7.7.

Avulias Stabilisaattori – The Stabilizer

Puuhoroskooppi Tammi Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaTammi (eng. Oak) on karismaattinen ja oma-aloitteinen johtajatyyppi, jolla on tarttuvan optimistinen luonne. Tammen mahdolliset epäonnistumiset juontuvat siitä, ettei hän aina tiedä milloin pitää suunsa kiinni ja hänellä voi olla taipumus ottaa taloudellisia riskejä. Tammella on myös paljon elämänviisautta, jonka avulla hänellä on kyky selviytyä tilanteista joita muut eivät kestäisi.

Tammi käyttää kestävyyttään huonompiosaisten auttamiseen ja hyviin tekoihin. Tammen sanotaan puhuvan äänettömien puolesta ja juoksevan ontuvien puolesta. Auttamisella Tammi ei hae itselleen mainetta ja kunniaa, vaan pysyy lempeänä ja nöyränä. Tammi viihtyy sekä yhteisöverkostoissa että perhepiirissä.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: D

Ogham nimi: Duir

Piikkipaatsama 8.7. – 4.8.

Voitokas Hallitsija – The Ruler

Puuhoroskooppi Piikkipaatsama Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaPiikkipaatsama (eng. Holly) edustaa rohkeutta ja vakautta. Sen terävien piikkien uskotaan pitävän myös negatiiviset henget loitolla. Piikkipaatsamalla voi olla eräänlainen kuninkaallinen asema, jota toiset katsovat ylöspäin. Piikkipaatsama ei pelkää haasteita ja voittaa tielle sattuvat esteet harvinaisen taidokkaasti.

Älykkäänä yksilönä Piikkipaatsama luistelee läpi sieltä missä muut voivat kamppailla. Koska monet asiat tulevat Piikkipaatsamalle niin helposti, hänellä saattaa olla taipumus heittäytyä lepäämään laakereillaan, joka voi liiallisena kostautua. Hyvin harvoin Piikkipaatsamaa kuitenkaan voitetaan. Työssä hän on loistavimmillaan akateemisilla erityisaloilla.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: T

Ogham nimi: Tinne

Pähkinäpensas 5.8. – 1.9.

Järjestelmällinen Tietäjä – The Knower

Puuhoroskooppi Pähkinäpensas Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaPähkinäpensas (eng. Hazel) on huolellinen ja järjestelmällinen kaikessa mihin ryhtyy ja erityisen taitava numeroiden ja analytiikan kanssa. Pähkinäpensaalla onkin taipumus analysoida vähän joka asiaa ja tapahtumaa, joka saattaa välillä muuttua pakonomaiseksi ja uuvuttaa hänet. Tällöin Pähkinäpensas saattaa muuttua hermostuneeksi, jolloin tarvitaan kuormituksen keventämistä.

Pähkinäpensaalla on äärettömän hyvä muisti ja terävä havainnointikyky, hänen kanssaan on mielenkiintoista keskustella mistä tahansa aiheesta. Pähkinäpensas on loistava suunnittelija ja analyyttinen organisoija, joka menestyy esimerkiksi tutkijana tai historioitsijana.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: C

Ogham nimi: Coll

Viiniköynnös 2.9. – 29.9.

Arvaamaton Tasaaja – The Equalizer

Puuhoroskooppi Viiniköynnös Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaViiniköynnös (eng. Vine) liitetään totuudenmukaiseen puhumiseen, koska me kaikki tiedämme kuinka viini saa meidät sanomaan asioita, joita ei välttämättä pitäisi kertoa ääneen. Viiniköynnös on arvaamaton persoona, joka voi olla uskomattoman päättämätön, mutta samalla näkee tarkasti tarinoiden molemmat puolet. Viiniköynnökselle voi olla vaikeaa valita puolta tai kantaa, koska hän näkee hyvät asiat molemmissa päissä.

Viiniköynnös tykkää fiineistä jutuista ja nauttii hyvästä ruoasta, musiikista ja taiteesta. Hän rakastaa luksusta ja charmikkaana henkilönä hänessä itsessäänkin on luonnollista ryhdikkyyttä. Sopivissa olosuhteissa Viiniköynnöksellä on Midaksen kosketus, jolla hän muuttaa harmaan ja tavanomaisen dramaattisen kauniiksi.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: M

Ogham nimi: Muin

Muratti 30.9. – 27.10.

Optimistinen Selviytyjä – The Survivor

Puuhoroskooppi Muratti Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaMuratti (eng. Ivy) on yksi rakastetuimmista merkeistä hänen myötätuntonsa, luotettavuutensa ja uskollisuutensa vuoksi. Muratti on ainutlaatuinen ystävä, joka solmii ystävyyssuhteet kestämään loppuelämän ajan. Muratti on optimistinen persoona, jolla on taipumus käsitellä vastoinkäymiset armollisilla ja sydämellisillä tavoilla.

Muratti on viehättävä ja karismaattinen henkilö, joka pärjää hyvin sosiaalisissa tilanteissa. Muratti on usein syvällinen ja sielukas ja saattaa liittyä henkisiin tai jopa uskonnollisiin piireihin. Muratti rakastaa luontoa, maanläheistä tekemistä sekä tietysti pilvien hopeareunoja.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: G

Ogham nimi: Gort

Kaisla 28.10. – 24.11.

Tutkiva Kuulustelija – The Inquisitor

Puuhoroskooppi Kaisla Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaKaisla (eng. Reed) tykkää tutkia asioiden ja ilmiöiden taustoja, eikä ole tyytyväinen ennen kuin löytää vastaukset ja tilanteiden todelliset merkitykset. Kun on tarve päästä asian ytimeen, Kaisla kyllä löytää sen. Hän rakastaa piilotettujen totuuksien etsimistä, joka voi joskus mennä myös liiallisuuksiin salaliittoteorioihin ja jännittäviin tarinoihin uppoamalla.

Kaisla on hyvä ystävä ja opastaja, mutta hänen on hyvä hillitä mustasukkaisuuttaan. Kaisla on ylpeä saavutuksistaan ja selviytyy onnistuneesti elämän haasteista. Kaislan sisäinen voima on niin suuri, että välillä täytyy muistaa katsoa myös ulospäin ja tehdä niin kuin on oikein. Kaisla voi menestyä esimerkiksi arkeologina.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: NG

Ogham nimi: Ngetal

Selja 25.11. – 23.12.

Seikkailujen Etsijä – The Seeker

Puuhoroskooppi Selja Druidien horoskooppi Kelttiläinen astrologiaSelja (eng. Elder) on syntynyt villiksi ja vapaaksi. Selja on suorapuheinen, rohkea ja energinen jännityksen etsijä. Monessa mukana oleva Selja on huomaavainen toisia kohtaan ja pyrkii aidosti olemaan avuksi. Brutaali rehellisyys tosin joskus jarruttaa avun perille menoa. Seljalla voi olla turhauttava tapa ajatella olevansa aina oikeassa, ja ärsyttävää on, että hän useinmiten on.

Selja on seikkailuhenkinen ja tykkää ajaa elämän nopeammalla kaistalla. Selja on ulkoilma-ihminen ja ulkona hänen valoisa luonteensa on loistavimmillaan. Villin ulkokuoren alla Selja on myös filosofinen ja syvällisyyksiä pohdiskeleva ajattelija, joka saattaa herättää kanssaihmisissä kummastusta.

Ogham merkki:

Ogham kirjain: R

Ogham nimi: Ruis

Lähteet

  • Astrologyoftheancients.com / Celtic Astrology and the Celtic Zodiac
  • Humansbefree.com / The Celtic Tree Zodiac
  • Oakhillgardens.com / Celtic Tree Astrology
  • Wishingmoon.com / Tree Zodiac Signs
  • Wikipedia: Ogham (Unicode block)
  • Steve Blamires: Celtic Tree Mysteries – Secrets of the Ogham (Llewellyn Publications)

Saaga Saarnisola on Kolmassilma.netin päätoimittaja, yrittäjä, luontoyhteysopas, Luonnonpakana® brändin perustaja, Kolmas Silmä Puodin pitäjä ja ennenkaikkea luonnon viitoittaman sisäisen viisauden nöyrä tuntija. Omasta mielestään myös itsenäiseksi ”luonnonnoidaksi” syntynyt. Saaga harrastaa yksinkertaistamista, eläinkommunikointia, luontoyhteydessä eloa ja lintujen & kissojen hyysäämistä.


Kolmassilma.net Toimitus

Luonnonpakanan verkkolehti on artikkeleita luonnonmystiikasta kiinnostuneille omien polkujen kulkijoille.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia