Julkaistu Jätä kommentti

Testasimme pohjoista luontovoimaa: käsintehdyt shampoopalat, saippuapalat ja saunahoidot

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

TESTASIMME MIEHEN KANSSA LUONNOKAS LUONNONKOSMETIIKKAA

Juurevilla ja sataprosenttisesti luonnollisilla shampoopaloilla ja palasaippuoilla peseytyminen on jokapäiväistä juhlaa. Luonnokkaan tuotteilla tunnelman kruunaa vielä yhtäaikainen luontoyhteys ja saunayhteys, joka aikaansaa rennosti vapauttavan puhdistautumisrituaalin ihan itsestään.

Yhteistyössä: Luonnokas Oy *

Teksti: Saaga Saarnisola

Saaga SaarnisolaMeidän kodossa nestemäiset shampoot ja suihkusaippuat on heivattu kokonaan jo vuosikausia sitten. Niiden sijaan kylpyhuoneessa ja lähes jokapäiväisessä puusaunonnassa käytetään kiinteää palashampoota ja palasaippuaa.

Palojen käyttö on samalla sekä pieni henkilökohtainen teko luonnon hyväksi, että oman kemikaalikuorman vähentämistä. Kivaa ja kätevää myös, kun tapaan oppii ja hiukset tottuvat shampoopalan puhdistavuuteen (mikä tapahtuu yleensä noin parissa viikossa). Ei ole koskaan käynyt mielessä vaihtaa takaisin muovipulloaikaan.

Palashampoon hyötyjä ja omia kokemuksia

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Isompaa pakkausjätettä ei synny, pullojen ja purnukoiden puuttuessa pesuhuoneen hyllyt selkiytyvät, palojen käyttäminen on helppoa ja yksinkertaista, tavallisia hoitoaineita ei tarvita, ja päivän tohinatkin unohtuvat kummasti luontoyhteydellä tukkaa pestessä.

Oman kokemuksen mukaan hiuksista on tullut kuohkeammat ja elinvoimaisemmat, kuin lisäaineshampoilla tai nestemäisillä luonnonshampoilla hoidettuna. Juurevan luonnonkosmetiikan käyttäminen on minusta myös tunnelmallisen maadoittavaa, tavallaan kuin puhdistautumisrituaali ihan itsestään.

Paloja on vuosien varrella jo vaihtelunkin vuoksi kokeiltu ties kuinka monia erilaisia, niin tunnettujen kuin pienienkin valmistajien tuotteita. Mieluisinta on tukea pienempiä tuottajia, mutta erityisesti shampoopalojen ominaisuudet ovat harmillisen usein jääneet kauas tunnetumpien merkkien käyttömukavuuksista. Milloin shampoo ei vaahtoa laisinkaan, milloin tukka on muuttunut aivan liiskaksi ja lättänäksi, milloin jotain muuta keljua.

Kyseenalaisesti toimivia tuotteita ei huvita käyttää edes hyvään tarkoitukseen, koska elämässä tarvitaan pieniä mukavia perusasioita; kuten vaikka elämyksellinen ja rentouttava peseytyminen. Siihen sopivista saippuoista onkin tänä päivänä jo kivasti laadukasta tarjontaa – kuten nämä luonnonnoidan sydäntä lämmittävät Luonnokas tuotteet.

Luonnokas shampoopalat ja saippuapalat

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Luonnokas luonnonkosmetiikasta minulla oli jo ennen tuotteiden testaamista vahva tuntemus, että nyt ei tarvitse harmistua toimivuuden puutteeseen. Mieskin tuumasi, että kunpa nämä nyt olisi käytössä niin hyviä, että saippuat voisi aina hankkia samalta tekijältä. Ja niin luonnonkaikkeus kuuli toiveemme ja toteutti sen.

Luonnokas luonnonkosmetiikkasarja on luonnonmukainen eli kaikki tuotteet valmistetaan tarkkaan valituista ja testatuista luonnollisista ainesosista tai luonnontuotteista, kuten luonnonyrteistä. Sarjassa käytetyt villiyrtit on poimittu Pohjoisen luonnosta.

Tuotantoa tehdään pienissä erissä 100% käsityönä ja siksi tuotteissa näkyy myös käsityön leima. Valmistuksessa ei käytetä geenimuunneltuja aineita, mineraaliöljyjä, silikaatteja, keinotekoisia väri- tai tuoksuaineita, säilöntäaineita, parabeeneja eikä eläinkokeita. Valmistettu Suomessa.

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia
ETUALALLA VIHREÄ SAVI – PELTOKORTE SHAMPOOPALA, ALLA TURVE – SUOLA

Shampoopaloista testasimme Turve – Suola sekä Vihreä savi – Peltokorte palat, joista kumpikin tuntuu oikein hyvältä. Shampoiden koostumus on miellyttävä ja erityisesti peltokorteshampoossa hunajaisen napakka. Kumpikin vaahtoaa sopivasti, ei jätä hiuksia tahmaiseksi tahi koppuraksi, eli toimii kuten pitääkin.

Normaalille hiukselle sopiva Turve – Suola shampoo on kehitetty erityisesti hiuspohjan ongelmille kuten kutina, kuivuus tai hilseily. Tämä tuntuukin jollain lailla hellävaraisemmalta. Vihreä savi – Peltokorteshampoo sopii esim. ohuemmalle hiukselle, joka tarvitsee erityistä puhdistavuutta. Tehokkaasti toimivan vihreän saven lisäksi palasta löytyy myös luonnonpuhdistaja koivua. Jos jompikumpi olisi pakko valita suosikiksi, se olisi Vihreä savi – Peltokorte.

Luonnokkaan shampoopalojen koko on normaali, eli reilu ja riittoisa (100g). Esimerkkinä Vihreä savi – Peltokorte shampoopalan INCI:

Ingredients: Aqua, Cannabis Sativa seed oil, Cocos Nucifera Oil, Brassica Rapa seed extract, Avena Sativa kernel flour, Green natural Cley, Equisetum Arvense, Betula Alba leaf extract. Ainesosat: vesi, hamppuöljy**, kookosöljy*, rypsiöljy*, kaurajauho*, vihreä savi*, peltokorte*, koivu* *Luomu **Villinä luonnossa kasvava tai luonnonmukaisesti viljelty. Säilöntäaineeton, hajusteeton ja vegaani.

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia
TUMMA SAIPPUA TURVE – SUOLAA, VAALEAMPI PALA NORMAALIKOKOINEN TERVASAIPPUA

Saippuoista kokeilimme Turve – Suolaa sekä Tervasaippuaa. Terva on yksi meidän kummankin lempituoksuista, joten erityisesti Terva vei saunaihmiset taivaaseen. Iho jää molemmista miellyttävän ja luonnollisen tuntuiseksi, eli saippua toimii kuten saippuan tuleekin toimia. Minun yliherkkä ja arvaamaton ihonikaan ei ole reagoinut kumpaankaan kielteisesti, päinvastoin.

Tervasaippuan valmistuksessa on käytetty aitoa männyn hautatervaa. Se tuoksuu viehkosti saippuaa vaahdottaessa, mikä luo ihanan tunnelman pesuhetkeen. Turve – Suolassa taas tuntuu hienoisesti suolan rakeet; mistä tulee osittain samaa fiilistä kuin suolasaippualla pestessä, vaahtoamisen mukavuudella lisättynä. (ylipäätään luonnonsaippuat eivät kuitenkaan vaahtoa samalla lailla kuin supermarketin suihkusaippua).

Myös saippuoiden koko on riittoisa (80-100g). Esimerkkinä Turve – Suola saippuapalan INCI:

Ingredients: Brassica Rapa seed extract, Sodium Chloride, Cocos Nucifera Oil, Jojoba Oil, Beeswax, Peat. Ainesosat: rypsiöljy*, puhdistamaton hieno merisuola, kookosöljy*, hamppuöljy, jojobaöljy*, mehiläisvaha*, hoitoturve *Luomu. Säilöntäaineeton ja hajusteeton.

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Saisiko iltapalaksi olla suussa sulavaa toffeefudgea tai suklaata? Luonnokkaan saippuapalat ovat myös aika herkullisen näköisiä. Totta puhuen mies melkein haukkasi pikkusaippuasta – “ai siinä pussissa on jotain suklaata?”

Toisekseen Luonnokkaan pakkauksetkin ovat niin yksinkertaisen kauniita ja puhuttelevia, että miten niitä raaskii laittaa kierrätykseen tai saunan pesään? Kysyn vaan.

Hiushuuhteen käyttäminen

Hiuksesta ja yksilöllisyydestä riippuen shampoopalan kaveriksi voi tarvita hiushuuhtelua, joita saa sekä valmiina, että voi helposti valmistaa itsekin. Hiushuuhde toimii tavallaan kuin hoitoaine. Selvittämisen ja hiussuomujen sulkemisen lisäksi hiushuuhtelu irrottaa mahdolliset shampoon jäämät ja tuo hiuksiin luonnollista kiiltoa. Toinen vanha hyvä konsti hiussuomujen sulkemiseen on hiusten huuhteleminen jääkylmällä vedellä.

Omat hiukseni eivät välttämättä kaipaa huuhdetta ihan jokaisella pesukerralla (normaali hiuslaatu, pituus pitkä, värjätty kasviväreillä), ja mies ei käytä ollenkaan (lyhyt ja erittäin paksu tukka). Silloin kun tarvitsen, käytän yleensä minikokoiseen sumutinpulloon sekoittamaani vettä + loraus luontaiskaupasta ostettua hiushuuhtelu -tiivistettä, josta sumutan ja jätän pyyhekuiviin hiuksiin. Toimii hyvin ja yksi sekoite riittää moneen kertaan.

Perinteisellä tavalla käytettynä yleensä etikkapohjaista, veteen sekoitettua hiushuuhdetta kaadetaan päähän peseytymisen yhteydessä, kuin huuhteluvettä. Yksinkertaiset ohjeet tee-se-itse hiushuuhteisiin löydät esimerkiksi Luonnokkaan sivuilta.

Luonnokas kasvonaamio

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Testasin vielä Luonnokkaan kasvonaamioista Kamomillasaunio – Mustaherukan lehti – Piharatamo sekoituksen, joka on tarkoitettu erityisesti herkälle iholle.

Naamion valmistaminen oli helppoa ja nopeaa, ei tarvitse keitellä mitään tai odottaa seoksen tekeytymisiä. Teelusikalliseen jauhetta lisätään vain nestettä, esimerkiksi vettä, kauramaitoa tai luonnonöljyä, ja siinä se. Itse käytin jojobaöljyä, joka tuntui sopivan tarkoitukseen mainiosti.

Kasvonaamio tuntui ihanan “luonnokkaalta” ja tuoksui kevyesti ja miellyttävästi luonnonyrteiltä. Piakkoin viimeisten lumien alta heräävä luonnon vihreys tuli ikään kuin iholle, lämpimästi tervehtien. Ihosta tuli naamion jäljiltä pehmeä ja raikas, kuten oli tarkoituskin. Sivelin tahnaa myös miehen kasvoille, eikä hän ainakaan valittanut lopputuloksesta.

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Kamomillasaunio – Mustaherukan lehti – Piharatamo kasvonaamion INCI:

Ingredients: Hemp Seed Protein, Avena Sativa Kerner Flour, Ribes Nigrum Leaf, Chamomilla Recutita, Alchemilla Vulgaris Leaf. Ainesosat: hamppuproteiinijauho, kaurajauho*, mustaherukanlehti, kamomillasaunio, piharatamo*, E-vitamiini, C-vitamiini *Luomu. 100% luonnollinen 100% vegaani 40% luomu 100% kotimainen (osuus raaka-aineista pl. luontaiset säilöntäaineet C-vitamiini ja E-vitamiini).


Luonnokas -sarjan tuotteet ja raaka-aineet sekä valmistus täyttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit. Luonnokas luonnonkosmetiikkaan kuuluu shampoopalat, saippuapalat, jalkakylpysuolat, suolakuorinnat ja kasvonaamiot. Kaikkia voi tilata suoraan Luonnokkaan verkkokaupasta tai ostaa jälleenmyyjiltä.

Luonnokas -nimi juontaa luonnosta ja luontosuhteesta, mutta myös Kalevalasta ja kansanperinteestä. Kansanperinteessä Luonnokas on henkilö, jolla on voimakas luonto. Kalevalassa taas luonnokkaat ovat kalevalaisen kansanrunouden tuntemia taruolentoja, jotka myös yhdistetään usein kapeisiin eli taivaallisiin henkiolentoihin.

Luonnokas -tuotteiden tekijä

Luonnokas Oy Anu Rosenberg
ANU ROSENBERG, KUVA © LUONNOKAS OY

Luonnokkaan takana on hurmaava Anu Rosenberg; Saunottaja, saunaterapeutti, luonnonvaratuottaja ja yrittäjä suurella sydämellä. Anu on rakentanut kaiken toimintansa rakkaudesta luontosuhteeseen ja kansanperinteeseen, aidolla hengellä ja tarkoituksella. Se todella välittyy – sekä Anusta että hänen yrityksestään.

Luonnokas Oy valmistaa luonnonmukaista, saunahoitoihin suunnattua luonnonkosmetiikkaa sekä tuottaa saunaelämyksiä ja -hoitoja Oulun seudulla. Maailmantilanteen salliessa saunakokemuksia ryhmille ja yrityksille on toteutettu Voimala 1889 saunatiloissa sekä erikoisuutena Luonnokkaan 16 hengen saunajurtassa.

”Tuuli, sateen ropina, kosken kohina, lintujen laulu tai ulkoa kantautuvat tarinoinnit. Koivuvihdan tuoksu, puukiukaan tulen loimu, puiden ritinä, turvenaamiot tai villiyrttijalkakylvyt – luonto hoitaa. Yrittäjänä päivän kiireet päättyvät siihen, kun raapaisen ensimmäisen tulitikun lämmittääkseni saunajurtan asiakkaille. Joka kerta se on aina yhtä ihanaa ja maadoittavaa. Siksi rakastan tätä työtä.” – Anu Rosenberg, saunottaja

Luonnokas luonnonkosmetiikka Sauna Shampoopalat Saippuapalat Hiushuuhde Luonnonsaippua Kasvonaamio Ekologiset shampoot Kokemuksia

Luontoyhteys ja saunayhteys ovat hyvin lähellä toisiaan, myös peseytymiseen liittyvässä luonnonkosmetiikassa. Kyllä. Näitä tuotteita tulee meille jatkossakin.

* Tuotteet saatu valmistajalta

Tilaa luonnonkosmetiikkaa ja seuraa Luonnokasta:

Saaga Saarnisola on Kolmassilma.netin päätoimittaja, yrittäjä, luontoyhteysopas, Luonnonpakana® brändin perustaja, Kolmas Silmä Puodin pitäjä ja ennenkaikkea luonnon viitoittaman sisäisen viisauden nöyrä tuntija. Omasta mielestään myös itsenäiseksi ”luonnonnoidaksi” syntynyt. Saaga harrastaa yksinkertaistamista, eläinkommunikointia, luontoyhteydessä eloa ja lintujen & kissojen hyysäämistä.


Kolmassilma.net Toimitus

Luonnonpakanan verkkolehti on artikkeleita luonnonmystiikasta kiinnostuneille omien polkujen kulkijoille.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia