Julkaistu Jätä kommentti

Ilmaisia sarjoja, kanavia ja dokkareita luontoyhteys twistillä

Ilmaisia sarjoja, kanavia ja dokkareita luontoyhteys twistillä

OTA YHTEYTTÄ LUONTOOSI

Ilahduta sisäistä voimaasi ja inspiroidu 11:sta ohjelmavinkistä. Matkaa tunturiluontoon jossa on mahdollisuus onnistua tai epäonnistua, kurkista elämäntapaintiaanien mysteerin sisäpuolelle, vieraile veden valtakunnassa, näe mitä riipaisevassa Ayahuasca seremoniassa tapahtuu, myötäelä soolo- ja ryhmävaelluksilla, kurkista pohjoisen taiteeseen ja katso mitä viikinkiharrastaja puuhaa metsässä.

Teksti: Saaga Saarnisola, vinkit Kolmassilma.netin väki

Kokosimme jälleen vinkkejä kaikille meille, jotka tykkäämme katsella sellaista viihdykettä jossa on jollain lailla luontoyhteyttä mukana. Sitä jotain, mikä voi sytyttää sisäisen ilon, koska merkitys ja anti saattaa löytyä yksinkertaisella tavalla ja samalla ladata voimia arkipäivään. Eräs lukijamme kirjoitti kerran aiheesta näin: (julkaisuun saatu lupa)

“Näihin kirjoittamiisi juttuihin palaan päivittäin, koska ne ovat niin mahdottoman mielenkiintoisia. Niissä on sitä jotain oikeaa ja merkityksellistä sisältöä, ne antavat todella paljon. Jutuissa on niitä elokuvia, videoita luontoyhteyden vahvistamiseksi. Nekin ovat aivan mahtavia! Kiitos tuhannesti! Näistä kaikista saa elämään niin paljon sisältöä ja merkitystä. Kuinka paljon ympärillämme on aivan käsittämättömän tyhjänpäiväistä ohjelmaa ja tiedotusta ja niistä ihmiset saavat nautintoa ja sisältöä elämäänsä. Tarkoitan esim. tv-ohjelmistoa ja radiota. Nykyajan ihmisiltä puuttuu tosiaan luontoyhteys.” – Anna Maria

Lämmin kiitos vielä ihanasta palautteesta, se jäi mieleen pitkäksi aikaa. Tässä heijastuu myös se syy miksi teemme näitä töitä ja juttuja, jossa hommassa onnistumisen hetket valaisevat tietä ehdottomasti molempiin suuntiin.

Seuraavaksi ohjelmassa on tämänkertaiset vinkit ilmaisista sarjoista, kanavista ja dokkareista luontoyhteys twistillä:

Yle Areena: Näin tehtiin Tunturin tarina (dokkari)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Näin tehtiin tunturin tarina
Kuvakaappaus: Yle Areena

Dokumentti Tunturin tarina -luontoelokuvan tekemisestä. Ohjaaja Marko Röhr ja kuvaaja Teemu Liakka sanoittavat kiinnostavalla tavalla, millaisia reissuja olivat pitkät kuvaukset pohjoisimmassa Lapissa ja Jäämerellä Norjassa. Fantastista kuvamateriaalia ja tunnelmia sellaisena kuin ne olivat.

Koko ajan on mahdollisuus onnistua tai epäonnistua ja sitten on vielä ihme, joka joskus tapahtuu.” – Marko Röhr

Kesto 53 min. Julkaistu 5.4.2021, poistuu 1.2.2029. Katsottavissa Suomessa.

Yle Areena: Veden valtakunta (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Veden valtakunta
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Petteri ja Antti Saario.

Isä ja poika veden ihmeiden äärellä. Pitkän linjan dokumentaristi Petteri Saarion puhutteleva dokumenttisarja vesiluonnosta ja sen ympäristöstä; eläimistä, linnuista, olosuhteista ja ilmiöistä.

Mukana reissuilla on myös Petterin poika Antti Saario, josta hänestäkin on tullut pätevä ilma- ja luontokuvaaja. Yhdessä Saariot pohtivat veden merkitystä ja sen lumoavia olomuotoja, perehtyvät veden kiehtoviin myytteihin ja elpyvät veden parantavasta voimasta. Katso myös: vedenvaltakunta.fi

Luontodokumenttisarja, 6 osaa. Julkaistu 9.2.2020. Katsottavissa Suomessa ja ulkomailla.

Yle Areena: Outi Pieski – Kieli jota vieras ei ymmärrä (jakso)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Meeri Koutaniemi Irti kuvasta Outi Pieski
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Outi Pieski.

Outi Pieskin jakso dokumentaarisessa sarjassa Irti kuvasta, jossa valokuvaaja Meeri Koutaniemi seuraa taidetta upottavalta suolta museoiden pylvässaleihin. Matkallaan hän tapaa suomalaisia taiteilijoita, jotka paljastavat miten he työskentelevät, ajattelevat ja miksi tekevät taidettaan.

Tuhansia vuosia uskoimme luontoon, sen voimiin ja jumaliin. Sitten uskonnot sekä talous tulivat tilalle. Onko luontosuhdettamme mahdollista eheyttää tai korjata taiteen voimin? Outi Pieskin taide ottaa aktiivisesti kantaa saamelaisten ja alkuperäiskansojen oikeuksiin sekä ympäristökysymyksiin. Yli sukupolvien kulkevat perinteet on kirjailtu käsityön kuvioihin, väreihin ja tekstuureihin.

Jakso 27 min. Julkaistu 29.11.2021. Katsottavissa Suomessa ja ulkomailla.

Yle Areena: Syvään päätyyn (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Syvään päätyyn sarja Ina Mikkola
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Anu.

Ayahuasca seremonioita ja vaihtoehtoisia hoitoja. Ina Mikkolan ohjaamassa dokumenttisarjassa seurataan Anua ja Juhaa, joiden yli 15-vuotista ystävyyttä varjostaa ristiriita: Anu on sukeltanut syvälle vaihtoehtohoitojen maailmaan. Syvään päätyyn kertoo paitsi ystävyydestä ja yksinäisyydestä, myös Anun matkasta Brasilian sademetsään – psykoaktiivisen ayahuascan pariin. Ihon alle menevä tarina, joka oli ehkä vähän harhaanjohtavasti alaotsikoitu.

Dokumenttisarja, 3 osaa. Julkaistu 31.10.2022. Katsottavissa Suomessa ja ulkomailla.

YouTube: Ali Leiniö (kanava)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Ali Leiniö YouTube kanava
Kuvakaappaus: Ali Leiniön YouTube kanava

Tervetuloa mukaan reissuun! Retkeily ja vaeltaminen ovat minulle harrastus ja elämäntapa. Retkeily on vapautta ja seikkailua luonnossa, mutta myös itsensä haastamista ja monipuolisten taitojen opettelua. Teen reissukertomuksia retkiltäni ja vaelluksiltani. Tavoitteenani on taltioida retkeilyn ja luonnon tunnelmia, ja muodostaa niistä hyviä tarinoita.” – Ali Leiniö kanavan esittelyssä

Erityismaininta siitä, että Ali ei tee lainkaan kaupallisia yhteistöitä, vaan matkakulut, kuvausvälineet, retkeilyvarusteet ja muut tarvikkeet on hankittu omasta pussista. Yhden miehen tuotantoa voi halutessa avustaa liittymällä kanavan jäseneksi 2€ kuukausimaksulla. Kaikki videot ovat vapaasti katsottavissa YouTubessa. Ali Leiniö on valittu Vuoden matkailuvaikuttajaksi 2022.

YouTube kanava, aloittanut v. 2008.

Yle Areena: Omavaraiset (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Omavaraiset sarja
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Erja, Jussi, Milka ja Rainer.

Luonnonläheisiä, kliinisen elämän vastakohtia Suomesta. Sarjassa seurataan keväästä syksyyn kolmea eri tarinaa. Luovuuden ja merkityksen lisäksi päiviin voi kuulua myös stressiä, kiukuttelua ja liikaa hommia, joiden vaikutukset on jätetty näkyväksi. Dokkarin päähenkilöt eivät ole täysin omavaraisia tai yhteiskunnasta riippumattomia, mutta omavaraistelu on eri tavoin osa heidän arkeaan.

Dokumenttisarja, 3 osaa. Julkaistu 6.4.2020. Katsottavissa Suomessa ja ulkomailla.

Yle Areena: Gaialand (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Gaialand Elämäntapaintiaanien mysteeri
Kuvakaappaus: Yle Areena

Gaialand – elämäntapaintiaanien mysteeri paljastaa kulttimaineen saaneen yhteisön koko tarinan. Vuonna 1991 intiaaniheimona esiintynyt ryhmä päätyi Suomeen ja leiriytyi lopulta Kittilään. Mukaan liittyi myös suomalaisia, mm oululainen Ilpo Okkonen perheineen. Yhteisöä johti shamaani, Norman William. Hän unelmoi Gaialandista, paikasta jossa eläisimme sopusoinnussa luonnon kanssa.

Kuten monissa kulteissa tai lahkoissa tapahtuu, niin tässäkin on valitettavasti hefellä mennyt pissi päähän. Yhdessä luonnon kanssa elämisen tapa oli kuitenkin kaunis ajatus ja osa jäsenistä asuikin luonnossa vuosikaudet, mikä on jättänyt elinikäiset muistot heidän elämäänsä. Gaialand on mielenkiintoinen ja monipuolinen dokkari kaikkine näkökulmineen.

Dokumenttisarja, 4 osaa. Julkaistu 12.9.2022, poistuu 31.3.2032. Katsottavissa Suomessa.

Yle Areena: Aivan yksin – Helt alene (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Helt alene Norjalainen sarja
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa rockmuusikko Willy ja pirulliset sääsket.

Norjalainen sarja ihmisistä, jotka haastavat itsensä lähtemään luontoon aivan yksin – viikosta kuukauteen kestävälle retkelle tekemään jotain mitä eivät ole ennen tehneet. Jaksot sisältävät autenttisia elämyksiä, oivalluksia ja vastoinkäymisiä ilman tarkkaa käsikirjoitusta, kulkijoiden itsensä taltioimana. Maisemat ovat enimmäkseen erämaita, tuntureita ja luontopaikkoja Norjassa, mutta myös Suomen luonnossa käydään.

Dokumenttisarja, 2 kautta. Julkaistu 30.4.2019, toinen kausi 20.1.2020. Katsottavissa Suomessa.

Yle Areena: Sammon sirpaleet (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Sammon sirpaleet sarja
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Kirsti Simonsuuri.

Nostalgista tunnelmaa yli parinkymmenen vuoden takaa. Sammon sirpaleet -sarjassa etsitään selityksiä suomalaisuudelle suomalaisesta mytologiasta ja Kalevalan tarinoista. Asiantuntijat: Anna-Leena Siikala, Kirsti Simonsuuri, Marita Liulia, Reijo Kela, Seppo Knuuttila ja Stefan Bremer.

Sarja, 3 osaa. Julkaistu ensimmäisen kerran 12.11.2000. Katsottavissa Suomessa ja ulkomailla.

YouTube: Cimbrer Bushcraft (kanava)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Cimbrer Bushcraft Viking Heritage YouTube kanava

Tällä käytännönläheisellä kanavalla tanskalainen viikinkiharrastaja Tom retkeilee ja kokkailee metsässä muinaiseen malliin, tekee itse upeita viikinkivälineitä ja toisinaan myös matkailee mielenkiintoisissa kohteissa.

Old School Bushcraft and Viking living is my passion. This is a channel about bushcraft and outdoor life. I want to make high quality videos and with enlightening and exciting content … and with an Viking and “oldschool” theme . I live in Denmark close to the largest forest we have in this country: Rold forest. But in the future, I am planning to travel to our neighboring countries: Norway and Sweden and practice my bushcraft hobby there, and document them on my YouTube channel.” – Tom kanavan esittelytekstissä

YouTube kanava, aloittanut v. 2017. Videot englanninkielisiä.

Yle Areena: Rantamaa & Libiso – Retkikunta Jäämerelle (sarja)

Ilmaisia sarjoja kanavia Luontoyhteys ohjelmat dokumentit Yle Areena Retkunta Jäämerelle sarja Aleksi Rantamaa ja Lloyd Libiso
Kuvakaappaus: Yle Areena. Kuvassa Aleksi Rantamaa, Lloyd Libiso ja heidän someseuraajistaan valittu retkikunta.

Aleksi ja Lloyd kokoavat 8+1 hengen retkikunnan ja tekevät porukalla siistin reissun, joka voi muuttaa elämän suunnan. Matkassa on kivan suorapuheisia tyyppejä ja syvällisiä tunteita.

Aleksi Rantamaa ja Lloyd Libiso kulkevat läpi erämaan 1800-luvun nälkävuosien tapaan kohti Jäämerta, paremman elämän toivossa. Matkan aikana Retkikunta vaeltaa ankarassa ja karussa maastossa 100 kilometrin matkan Nuorgamista pieneen Pykeijan kylään. Retkikunta kulkee ilman puhelinta, sosiaalista mediaa ja yhteyttä ulkomaailmaan ja joutuu selviytymään rankasta matkasta toisiinsa tukeutuen.

Seurantareality, 8 jaksoa. Julkaistu 28.11.2022. Katsottavissa Suomessa.

Toivottavasti löysit mukavaa katsottavaa pyhäpäiviksi tai muistilapuksi tarpeen varalle. Vinkit ovat ajankohtaisuuden sijaan kestävämpää laatua, sillä tottahan kannatamme myös sellaista sisältöä, joka ei happane heti huomenna. Iloa päivääsi! ☀️ t. Saaga, Katariina, Katariina ja Ilmari


Kolmassilma.net Toimitus

Luonnonpakanan verkkolehti on artikkeleita luonnonmystiikasta kiinnostuneille omien polkujen kulkijoille.

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia