Julkaistu Jätä kommentti

Uuvuksissa kirjat I ja II: Onko nykymaailmaan uupuminen jo liian normaalia?

Liisa Uusitalo-Arola Uuvuksissa Kirja Arvostelu Sinulle joka tahdot voimasi takaisin Uuvuksissa-työkirja Käynnistä myönteinen muutos Tuuma-kustannus

SINULLE JOKA TAHDOT VOIMASI TAKAISIN

Esittelyssä Liisa Uusitalo-Arolan kirjat Uuvuksissa : kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin (2019) sekä uutuusteos Uuvuksissa-työkirja : käynnistä myönteinen muutos (2021). Molemmat ovat sopivia tietokirjoja myös uupumusten ehkäisyyn ja omatoimiseen huomiointiin. Miltä lukukokemus tuntui, olivatko teokset tavanomaista self help huttua – vai kenties jotain muuta?

Yhteistyössä: Tuuma-kustannus *

Saaga SaarnisolaSanoin näille kirjoille vaistonvaraisesti kiitos kyllä, lukematta takakansien tekstejä tai muuta. Uteliaasti tahdoin ottaa sisällöt sellaisena kuin ne ovat, ilman ennakkoluuloja. Erityisesti mielenkiinnosti millaisia keinoja uupumisten ehkäisyyn tänä päivänä tarjotaan.

Onko mukana jollain tavalla sisäisen viisauden käyttöä, yksinkertaistamista tai syvällisen luontoyhteyden taikaa, joka on yleensä oma komboni. Se ei varmaankaan ole lähelläkään ”normaalia”, joten kiinnosti kovasti voisivatko asiat yhtyä psykologisiin näkökulmiin.

Uuvuksissa-työkirja : käynnistä myönteinen muutos

Liisa Uusitalo-Arola, Tuuma-kustannus 01/2021

Uuvuksissa-työkirja ohjaa sinut askel askeleelta uupumuksen kurimuksesta uuteen, valoisampaan elämään, jossa hyvinvointisi on omissa käsissäsi.

Tämän kirjan avulla opit käymään hyvin samantyyppistä keskustelua itsesi kanssa kuin jos sinulla olisi ammattilainen kumppaninasi. Kirjan tehtävien avulla kartoitat tilanteesi ikään kuin ulkopuolisen silmin, opit joukon keinoja, joilla voit helpottaa uupumuksen oireita, sekä pääset toteuttamaan konkreettisia muutoksia elämässäsi ja työssäsi. Kirja nojaa siihen, mitä uupumisesta, toipumisesta ja hyvän elämän rakentamisesta tiedetään tutkimuksen ja terapeuttisen kokemuksen perusteella. Mikään elämässäsi ja työssäsi ei tämän kirjan jälkeen näytä aivan entiseltään – eikä pitäisikään näyttää! Lue koko takakansi

Uuvuksissa : kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Liisa Uusitalo-Arola, Tuuma-kustannus 2019 (3. painos)

Vaikka olosuhteet luovat reunaehtoja elämällemme, ei vastuuta omasta jaksamisestaan voi siirtää kenellekään muulle. Hyvinvointiaan ei voi ulkoistaa. Uupuminen kertoo tarpeesta muutokseen ja uudenlaisten ajattelu- ja toimintatapojen oppimiseen. Se on kriisi, joka syntyy hyvästä syystä. Se on myös kriisi, josta kerran selvittyäsi voit olla ihmisenä vahvempi ja itsenäisempi kuin koskaan.

Tämä kirja on työkalupakki, johon voit tarttua, kun huomaat, että voimasi ovat vähenemässä. Se tarjoaa sinulle käytännönläheisen ja arjessa koetellun, mutta myös tutkimukseen nojautuvan mallin, miten voit nousta uupumuksesta ja luoda itsellesi paremmin istuvan elämän. Kirjan avulla opit huomaamaan, milloin sinun on aika pysähtyä tai ainakin hidastaa tahtia ja tehdä tarpeelliset muutokset. Lue koko takakansi


Liisa Uusitalo-Arola on työ- ja organisaatiopsykologi, työterveyspsykologi ja kouluttajapsykoterapeutti. Hän on kehittänyt lyhyen psykoterapeuttisen työskentelyn mallia yhdessä Katri Kannisen kanssa. Liisa rakastaa kasvimaataan, eikä sienimetsässä vaeltelua voita hänen mielestään mikään.


Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa - Kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin, Tuuma-kustannus Uuvuksissa kirja arvostelu Uupumus oireet toipuminen ehkäisy

I. Uuvuksissa kirja

Ensimmäiseksi luin aikaisemmin ilmestyneen teoksen. Uuvuksissa -kirja (2019) keskittyy keinoihin tunnistaa, ehkäistä tai toipua lähinnä työperäisestä uupumuksesta. Esimerkit koskevat enimmäkseen uupumusta, joka on syntynyt työnantajalle työskennellessä, eli työ ja työpaikka on ulkopuolinen taho.

Lukijana minulla oli kieltämättä välillä pieniä hankaluuksia löytää kosketuspintaa tähän asetelmaan, koska olen yksinyrittäjä, jonka työ ja taho on siellä missä minäkin, eli työ ei ole muusta elämästä irrallinen toimi. Myöskään työnantajaa, työyhteisöä, työterveyttä tai muita sellaisia tukirakenteita ei ole lainkaan, joten välillä jutun kehykset tuntuivat vähän kaukaisilta, vaikka hämärästi toki menneisyydestä tutuilta.

Kosketuspinnan osittainen rajallisuus ei kuitenkaan tarkoita, että teos olisi ollut jollain lailla kapeakatseinen. Ei suinkaan, päinvastoin. Monenlaista asia-asiaa oli laitettu mukavan tiivistettyihin ja selkokielisiin muotoihin, esimerkiksi aivojen ja kehon stressireaktioista ja niiden monenkirjavista oireista, uupumuksen tunnuspiirteistä verrattuna muihin tiloihin, kuormituksen laadusta ja yksilöllisestä kohtuullisuudesta, erilaisista psykologisista työkaluista, ja paljon muusta.

Myös tässä ensimmäisessä Uuvuksissa -kirjassa on rauhallisen ja terapeuttisen tekstin joukossa käytännönläheisiä ja helppoja tehtäviä, jotka tarjoavat inhimillisiä ja yksinkertaisia ratkaisuja monenlaisiin arjen haasteisiin, joita me jokainen kohtaamme. Muutoinkin vinkit ovat kivan luonnollisia, kannustavia ja omia oivalluksia siementäviä. Tässä yksi irrallinen lainaus luvusta Kuusi askelta uupumisesta työn iloon, kohdasta 3.

Anna kehosi ja mielesi elpyä
Pysähdyttyäsi saatat huomata olevasi paljon aikaisempaa herkempi paitsi stressille myös monenlaisille ärsykkeille. Elimistön välitön viesti tässä vaiheessa on, että sisään tulevaa informaatiota on rajoitettava. Tämä on viisasta silloin, kun keho on niin ylirasittunut ja herkillä, että pienikin lisäkuorma saa hälytysjärjestelmän laukeamaan yhä uudelleen tai jopa jumittumaan entistä pahemmin. Luontoon ja yksinoloon vetäytyminen, tauko uutisten seuraamisessa ja sosiaalisen median käytön vähentäminen onkin hyvä idea. Se, että suojaat itseäsi, kertoo siitä, että sinulla on yhteys itseesi. Tunnistat tarpeesi ja pystyt rajaamaan ärsykkeiden määrää silloin kun et niitä kestä.”

Erityisesti tykkäsin Jumitusten purku ja tunnistaminen -luvusta, jossa käsiteltiin muutoksen esteiden purkua myös konkreettisten tarinoiden kautta. Toisekseen diggailin kirjan loppuosan strategisesta suunnittelusta, uuden rakentamisesta ja sen monimuotoisten palikoiden huomioimisesta; varmaankin siksi että se on itselleni ehkä kaikkein luonteenomaisinta ja innostavinta.

Kaikkinensa teos oli varsin kattava ja piti kiinnostusta yllä juuri käytännönläheisellä sisällöllä. Kirjoittaja on selkeästi taitava, avara ja älykäs ammattilainen, joka ei ole pelkästään lukenut teoriaa ja ruvennut julistamaan jokaiselle sopivaa yhtä laatikkoa. Lukukokemuksena alusta loppuun lämmin ja ihmisläheinen tunnelma, joka sisälsi myös aihepiiriin sopivia kevennyksiä.

» Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa – Kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin, Tuuma-kustannus 2019 (3. painos)


Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa-työkirja - Käynnistä myönteinen muutos, Tuuma-kustannus Uuvuksissa työkirja arvostelu Uupumus oireet toipuminen ehkäisy

II. Uuvuksissa-työkirja

Uusin, juuri ilmestynyt Uuvuksissa-työkirja (2021) oli sanomaltaan kokonaisvaltaisempi kuin ensimmäinen kirja. Työkirjan ytimenä on ”joustava tasapaino”, jonka jokaista kolmea palasta käsitellään koko kirjan läpi erilaisin näkökulmin ja tehtävin. Tavoitteena on uupumuksen loitolla pitäminen pitkällä aikajänteellä, muutoinkin kuin työn suhteen. Irrallinen lainaus alkupuolelta, jossa on tiivistetty mitä joustava tasapaino tarkoittaa.

Joustava tasapaino
Joustava tasapaino lepää kolmen pilarin varassa. Nämä ovat merkityksellisyyden kokemus, mielen joustavuus ja taito tehdä muutoksia. Merkityksellisyyden kokemus on koko henkilökohtaisen energiatalouden ydin ja moottori, sillä se auttaa vastaamaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miksi ponnistella? Miksi tavoitella parempaa elämää? Kun koet merkityksellisyyttä, asiat asettuvat mittasuhteisiinsa, arvosi kirkastuvat ja sinun on helpompi karsia turhat asiat elämästäsi. Mielen joustavuus taas tarkoittaa sitä, että oma henkilökohtainen ohjauskeskuksesi on kunnossa. Osaat arvioida tilanteet sekä omat kykysi, taitosi ja voimavarasi oikein, jolloin kykenet toimimaan fiksusti. Kun sinulla on myös taito tehdä muutoksia, pystyt toimimaan arvojesi mukaan sekä keskittymään asioihin, jotka tuottavat ja vahvistavat merkityksellisyyden tunnettasi.

Työkirjassa on nimensä mukaisesti paitsi vinkkejä ja tietoiskun omaisia osioita, myös paljon erilaisia oivalluttavia, mutta kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia sekä aidosti innostavia tehtäviä, jotka voivat opastaa eteenpäin uuvuttavassa elämäntilanteessa tai sellaisen syntymisen ehkäisyssä. Kuormittavia tekijöitä ja niiden mahdollisia taustoja on jälleen ilmaistu mukavan selkokielisesti ja ymmärrettävästi.

Erityisesti sisällöstä lämmitti muun muassa Maadoittuminen hengittämällä -harjoitukset, huomiot eläinten kanssa puuhailun vaikutuksista, Voimavarasäiliö ja omien voimavarojen vaaliminen, Luppoaikaresepti, Unien kuuntelu, Elämän rytmit ja omat rituaalit, Tehoa toimiin tomaattitekniikalla, Voimien lähteet sekä Ei antaa tilaa: ”Ei on pieni sana, mutta sillä pystyt tekemään paljonkin tilaa sille, mille tahdot sanoa kyllä”. Kliseistä mutta niin totta.

Kuten edellisessäkin teoksessa, myös tässä kirjassa paistaa kirjoittajan pitkä kokemus ja elämänviisaus:

Se, mikä on sinulle merkityksellistä, kietoutuu syvällisesti omaan elämänhistoriaasi. Pohjimmaltaan kyse on siitä, mikä on oikeasti sinua ja mikä ei. Kuten eräs varsin karismaattinen asiakkaani vuosia sitten totesi, jotkin kysymykset vain kuuluvat hänen elämäänsä, toiset eivät.

» Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa-työkirja – Käynnistä myönteinen muutos, Tuuma-kustannus 2021


Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa ja Uuvuksissa-työkirja, Tuuma-kustannus Uupumus oireet toipuminen ja ehkäisy

Uusi tavallinen

Minusta tuntuu, että uuvukkeessa olemisesta on tullut enemmän tavanomainen ja ajankohtainen, kuin poikkeava tila. Toisekseen, kun ennenvanhaan uuvuttiin työkuormien ja työstressin alle, tänä päivänä se ei riitä alkuunkaan, vaan niiden lisäksi uuvutaan vielä paljon muuhunkin. Raastinrauta ahnehtii ikään kuin ihmisen tietoisuuttakin, jos näin voidaan sanoa. Niinkin pienissä asioissa, että jos vaikkapa tahtoo pitää oman ajan puhtaasti omana latausaikana, sen eteen on todella tehtävä töitä ja valintoja.

Jotenkin myös vaatimukset sekä itseä että muita kohtaan ovat muuttaneet muotoaan ja osittain huomaamattakin vain kasvaneet, vaikka kehityksellä voisi kuvitella (tai toivoisi) olevan tarkoitus johtaa toisenlaiseen suuntaan. Läsnäolon huomiosta kilpaileva hyrrä pyrkii sisäpuolelle pienimmästäkin raosta ja kaiken aikaa, missä ei ole paljoakaan järkeä. Mitähän sitten tapahtuu, kun kukaan ei enää jaksa? Kenties alamme paukuttaa päätä seinään kukin mökissään.

Tuumaisin, että molemmat Uuvuksissa -teokset sopivat mukavasti kelle tahansa, sillä onko nykymaailmassa olemassa joku joka ei olisi yhtään uuvuksissa?

* Kirjat saatu kustantajalta.

Tuuma-kustannuksen kotisivut ja verkkokauppa


Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola

yrittäjä, kirjoittaja, luontoyhteysopas

Tilaa ja lue ilmaiseksi 🌿

Haluatko automaagisen ilmoituksen uusista jutuista? Ole hyvä.

Saattaisit pitää myös

Kommentoi artikkelia